Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Czym się różnią poszczególne typy nart oraz pytanie o freestyle/freeride.

Krajak

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w tytule, byłbym bardzo wdzięczny za wyczerpujące odpowiedzi, bo szczerze powiem, że na głównej stronie nie jest to za dobrze wytłumaczone:

- Cross

- Allround

- All Mountain

Prosiłbym o charakterystykę i opis każdego typu nart.

Mam także pytanko, czy istnieje może narta, która będzie spełniała wszystkie poniższe warunki:

- freestyle

- freeride

- jazda po ubitych stokach

Pytam, ponieważ 2 dni temu wróciłem z Białki Tatrzańskiej i chciałem spróbować co nieco w snow parku w Kotelnicy :P (bez ochraniaczy, bo nie mialem).

Miałem wypożyczone narty salomon Streetracer 600 no i jak tylko wjechałem na barierkę (pierwszy raz w życiu) to oczywiście się wywaliłem, a przy okazji poczułem jak krawędzie chaczą o metalowe rurki pomiędzy tym materiałem poślizgowym. Zastanawia mnie jak są zbudowane narty freestylowe, czy one nie mają krawędzi czy co? Bo przyznam, że mi to przeszkadzało, chociaż może się nie znam. Dlatego zastanawiam się czy mogą być takie uniwersalne narty, ponieważ na stoku krawędzie są potrzebne i to dobrze naostrzone (no moje byly troche tępę, ale dało się jeździć).

@edit

Aha, zapomniałem dodać, że niestety nie zdążyłem zakupić sobie butów i jeździłem w niedopasowanych. Tak więc, możliwe że miało to jakiś wpływ na moją jazde i odczucia z nią związane. Ale zaciskałem zęby i czerpałem przyjemność z jazdy :)

Zastanawiam się nad tymi bucikami, bo Salomony generalnie jak przymierzam to są dobre. Oczywiście bym musiał je wczesniej przymierzyć. Tylko ta cena ... A może ktoś z Was może się o nich wypowiedzieć?

http://www.salomon.com.pl/produkt.php?idProduct=594

Proszę Was o odpowiedzi.

Z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam.

Kuba.

Pytanie jak w tytule, byłbym bardzo wdzięczny za wyczerpujące odpowiedzi, bo szczerze powiem, że na głównej stronie nie jest to za dobrze wytłumaczone:

- Cross

- Allround

- All Mountain

Prosiłbym o charakterystykę i opis każdego typu nart.

A to Ci nie wyjaśnia:

http://www.skionline.pl/sprzet/?ids=&co=sprzetowe_abc&co2=teksty&id_newsa=39

Napisz czego nie rozumiesz?

Z tych opisów wynika, że są one takie same...

Cross

Konstrukcja podobna do nart z grupy race. Promień skrętu 13-17 m. W zależności od modelu narty są poszerzone pod butem. Deski gwarantujące doskonały poziom jazdy i trzymanie krawędzi. Niezwykle sterowne i stabilne, nawet na bardzo twardym śniegu i oblodzonych trasach. Dzięki dość dużej powierzchni, narty również dobrze spisują się podczas jazdy poza trasami.

All Mountain

Ta grupa nart zyskuje coraz większą popularność wśród narciarzy. Przeznaczone do jazdy na i poza trasami. Dobrze czują się na trasach, zwłaszcza gdy warunki nie są idealne - śnieg jest mokry, lub teren nierówny. Gdy zabierzemy je poza trasy odnajdą się z tą samą łatwością. Doskonale spisują się podczas jazdy w kopnym śniegu, jak i na twardym dobrze przygotowanym stoku. Przez zwiększoną szerokość narty na całej jej długości, są bardzo stabilne, a zarazem skrętne..

Allround

Najpopularniejszy i najczęściej kupowany rodzaj nart. Przeznaczona dla narciarzy szukających uniwersalnej narty, która sprawdzi się na trasach o rożnym stopniu trudności i przygotowania. Narty, które uprzyjemnią naukę i udoskonalą technikę jazdy na przegotowanych trasach…

Kuba! Jak te trzy opisy są stwierdzają, że narty z grup Cross, All Moutain i Allround są takie same, to od jutra zaczynam pisać o kurczakach Pana Józka :eek:

Nie wiadomo jaką odmianę, bo kurczaki kręcą się w pralce:D

A ja mowię do nich: chodzcie, Pan Jacek ze Skionline opowie Wam trochę o nartach, a one dalej się kręcą.....

No może nie są identyczne, ale w sumie czy wszystkie by pasowały do stylu jazdy jaki chce wypróbować?

Chodzi mi o nartę do:

- na ubite stoki (często oblodzone)

- freeride

- freestyle

Czy są jakieśtakie hybrydowe narty, które by spełniały wszystkie z tych warunków?

Pytam, ponieważ jak napisałem wcześniej, gdy spróbowałem jazdy na rampie w snow parku w kotelnicy to krawędzie mi chaczyły, a jednoczesnie ostre krawedzie sa potrzebne na przyklad na ubite stoki.

Aha i co z tymi butami, co podałem w pierwszym poscie w linku?

Prosze o odpowiedzi

Serdecznie pozdrawiam.

Kuba

Gość Robalek

@krajak

Nie ma tak uniwersalnej narty (współcześnie) co potrafiłaby pojechac po wygładzonym stoku (twardym) , po swieżo spadłym sniegu i po hopkach lub muldach.

Zapodajesz nartki albo na szybką jazdę (krótkie slalomowe skrety) lub to samo ale czasem w trudnych warunkach czyli cross lub nartki z twintip'em czyli FS+FR (długość robi różnicę) ale tu na krawędziach nie pokręcisz.

Wniosek, albo dwie pary nart albo jedna para cross'ówek z ograniczeniami (po puchu da się pojechać ale to nie to).

Nie ma tak uniwersalnej narty (współcześnie) co potrafiłaby pojechac po wygładzonym stoku (twardym) , po swieżo spadłym sniegu i po hopkach lub muldach.

Zapodajesz nartki albo na szybką jazdę (krótkie slalomowe skrety) lub to samo ale czasem w trudnych warunkach czyli cross lub nartki z twintip'em czyli FS+FR (długość robi różnicę) ale tu na krawędziach nie pokręcisz.

Wniosek, albo dwie pary nart albo jedna para cross'ówek z ograniczeniami (po puchu da się pojechać ale to nie to).

Robalek dobrze mówi, musisz sobie sprawić dwie pary albo odpuścić jedno z wymagań. Oczywiście da się pojeździć po lodzie freerajdówką ale to nie to co twardą nartą z grupy race i na odwrót. Proponowałbym zakup dwóch par nart lekko używanych - koszt jak za jedną nową parę a z radością pośmigasz we wszystkich trzech warunkach jakie podajesz. ;)