leszekjag Napisano 22 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2008 Witam wszystkich na forum. Po wielokrotnym użyciu urządzenia GOOGLE, przeczytaniu setek opinii, "niezależnych" testów i postów na tym forum zdecydowałem się w końcu na pytanie . Jeżdże od 20 lat z przerwami, dotychczas klasycznie od dwóch sezonów "pracuję" nad jazdą bez poślizgu. Wzrost 172 waga 70 kg. Kupiłem ostatnio Fischery Competition, męczyłem się na nich jakoś okropnie ,mam problem z kolanami ( taki zawód mam że kręgosłup i kolana nie wytrzymują) sprzedałem na giełdzie w Katowicach za połowę ceny. Chcę kupić bardziej uniwersalne , łatwiejsze narty, szersze pod butem lepiej zachowujące się przy ciut mniejszych prędkościach, kiedy nie da się zapieprzać bo ludzi pełno i małych dzieci między nartami. Zapowiada się niezły elaborat, z góry przepraszam. Mam buty Salomon xwave 7 flex 80, wybór padł więc na Salomon X-wing 8 lub 10. No i tu zaczynają sie kredki,bo: Salomon do xwing10 z tamtego roku zaleca właśnie moje buty a do xwing z tego roku buty o twardości 95. Boję się żeby 10 tki z tego roku nie były dla mnie za twarde( moja waga, bolące kolano). Dochodzi jeszcze sprawa taliowania: 10 tki z tamtego roku mają taliowanie jak XwingTornado - są całe szersze. A może po prostu brać 8- mki z tego roku. Dodam tylko że cena wszystkich tych nart jest teraz w granicach 1500 +/- 200 zł. Chyba żeby zostać przy Fischerach ( super są te diagonalne wiązania ) i brać PURE HEAT od kolegi z forum po całkiem przyzwoitej cenie? Ufff. Jak ktoś doczytał do końca to bardzo proszę o odpowiedź. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2008 No chłopaki pole do popisu Dodam tylko, że cena Pure Heat'a oscyluje w grnicach 850-900pln. Problem jest tego typu, że większośc ludzi na tym forum jeździ na Fischerach i w większości z górnej półki. Czy ktoś ma w ogóle salomona (poza mną ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 22 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2008 Po pierwsze to co zaleca producent jest na pewno dobre dla producenta.Nie ma narty robionej wyłacznie pod jednego buta i odwrotnie. Flex 80 jest zupełnie wystarczający do jazdy rekracyjnej. X-wingi to nie sa narty raceowe zatem wielkiej,wrecz żadnej róznicy nie odczujesz jażdząc na X-wingu 10 w butach z flexem 80. Skoro i tak nie przejawiasz ochoty( z popwodu kolan i kregosłupa) do jazdy bardziej agresywnej to cokolwiek wybierzesz bedzie ok.jeżeli jednak obawiasz sie że X-wing 10 może Cie meczyć(ja uwazam,że nie powinien) to zapomnij o nim.8 badż PURE HEAT fischera sa troszke delikatniejsze a dla Ciebie wystarczajace. Obie sa dobre do ''rezygnacji'' z ześlizgu.Różni je oczywiscie cena, która przemawia na korzyśc fischerów. Ale wyboru musisz dokonać sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2008 Dzięki hucu za odpowiedź i mysiauek za zaangażowanie, na razie poczekam zobaczę do ilu "spadną " po sezonie tegoroczne X-wingi 10 ( jadę do Zell am See dopiero w marcu a u nas to chyba już nie pojeżdże). Najlepiej do by było se wypożyczyć i se wypróbować ale gdzie tu pożyczyć nowe x wingi a co dopiero wypróbować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 26 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2008 O ile sie nie myle pod Nosalem w Zakopcu jest stacja salomona.Przedzwoń czy maja do wypozyczenia narty z tego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 26 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2008 jadę do Zell am See dopiero w marcu Gdybyś jechał 29.03 dam Ci na moich pojeździć Będą też White Heat i może Pure Heat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2008 Hucu - pod Nosalem mają tylko z tamtego roku, ale na Szymoszkowej dzwoniłem - są tegoroczne, ale ja z Rybnika(woj .śląskie) jestem to mnie żona do Zakopanego na test nie puści Gdyby mieli gdzieś w Wiśle lub Szczyrku to może by przeżyła. Mysiaułek - mamy wstępną rezerwację na 1 lub 2 tyd, marca. Jedziemy z brzdącem 9 miesięcznym i dlatego tak późno(żeby już było cieplej w dolinie), aTy pod koniec marca? Nie byłem jeszcze w Zell am See , ale obawiam się że zostanie nam tylko lodowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 Heh, my jedziemy w 15 osób - rozrzut wiekowy to roczniki 1946 do 2006 Podejrzewam, że na początku marca to pojeździsz w Zell. Gdybyś w do marca miał być gdzieś w PL to daj znać - może będę w pobliżu to sprawdzisz nartę. Spróbuj może w Szczyrku te Pure Heat'y - wg. mnie narta bardzo nie różni się od tegorocznego XW10. Od zeszłorocznego (mojego:) ) różnie się już troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 ale ja z Rybnika(woj .śląskie) jestem to mnie żona do Zakopanego na test nie puści Gdyby mieli gdzieś w Wiśle lub Szczyrku to może by przeżyła. no to co za problem wyjeżdżam z domu do Szczyrku albo Wisły a ląduje w Zakopcu testuję nartki,wracam do domu i..... co robię? całuję kochane babsko czule w czółko i mówię: wiesz kochanie w tej Wiśle kiepskie warunki nie było gdzie dobrze przetestować nartek,muszę jednak wybrać się do Zakopca i jadę sobie drugi raz .......a co! a jaaaak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 Taaaak , Figo. A tymczasem szara rzeczywistość. Mysiauek , Jak nazywa się Wasz pensjonat( hotel) czy przy tej ilości osób macie może cały dom? Dzisiaj rezerwujemy, ale może masz coś lepszego sprawdzonego w Zeel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 Taaaak , Figo. A tymczasem szara rzeczywistość. czyli z testowania nart nici bo baba doma ordnung trzymajom ....ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 Taaaak , Figo. A tymczasem szara rzeczywistość. Mysiauek , Jak nazywa się Wasz pensjonat( hotel) czy przy tej ilości osób macie może cały dom? Dzisiaj rezerwujemy, ale może masz coś lepszego sprawdzonego w Zeel. Szczerze: szukamy coś na necie i jak się podoba to rezerwujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 No toć Figo to Twoje "dworowanie"... daremny futer skuli Zakopanego. Przesyłam Ci na priva dlaczego nie chcę jechać na cały dzień do Zakopca. Ma 9 miesięcy i nazywa się Magdalena. Mam czas dla niej tak naprawdę tylko w weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 No toć Figo, daremny futer skuli Zakopanego, prawdziwy "powód" dla którego nie chce mi się jechać do Zakopca na cały dzień jeszcze przed chwilą bajókał kole moich szłapów , ma dziewięć miesięcy i ma na imię Magdalena. Mam dla niej czas tak naprawdę tylko w weekendy. Coś mi sie zdaje, że odbiegliśmy trochę od tematu tego posta. Mysiauek, X wing 10 i pure heat mają podobne taliowanie ale co z twardością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 no bo już myślałem,że jeszcze jeden stracony ale jak tak to OK dziecko ważna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 No toć Figo, daremny futer skuli Zakopanego, prawdziwy "powód" dla którego nie chce mi się jechać do Zakopca na cały dzień jeszcze przed chwilą bajókał kole moich szłapów , ma dziewięć miesięcy i ma na imię Magdalena. Mam dla niej czas tak naprawdę tylko w weekendy. Coś mi sie zdaje, że odbiegliśmy trochę od tematu tego posta. Mysiauek, X wing 10 i pure heat mają podobne taliowanie ale co z twardością ? Pewnie mnie spierniczą jak to napisze: mimo takiego samego taliowania to całkiem różne narty. Pure Heat -mimo, że ani twardszy ani miększy - bardziej komfortowy. XW gorzej ciągnie w długich skrętach ale za to lepiej w krótkich. XW gorzej ogólnie trzyma przy szybszej jeździe szerszym skrętem, a PH i na szybko i wolniej jest równie przewidywalne, nie kłapie przodami i dobrze trzyma. Nie wiem co mam Ci jeszcze powiedzieć, bo to całkiem inne narty ... Podobnie fajnie jeździ się na nich tylko w puchu i zsiadłym śniegu I nie chcę Cię naciągać, ale gdybym rok temu miał wziąć mojego XW za 1200-1300 (ile dałem) a miałbym PH za to 850pln to bym się nie zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi