Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Paganella - Jakie warunki i co myślicie ?

Ambro

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi kolego SB

Sorki, ale nie o mapy mi chodzi tylko o stan faktyczny, postaram się podać poniżej przykład.

Na pewno tu byłeś:http://ext.soelden.com/skimap_popup/images/skimap.jpg

Opis tras podsyłam tu:

http://www.soelden.com/main/DE/SD/WI/Wetter/heute/index.html

I teraz pytanko o długości tras które podaję poniżej. Jak się ma to do stanu faktycznego. Byłeś tam, jeździłeś to proszę o obiektywną opinię:

1.trasy 13,14,15

2.trasa 38.

Jeżeli to prawda to wyjaśnij mi metodę pomiaru długości bo według mnie to musieliby w górę i w dół dodawać i jeszcze by pewnie nie starczyło.

Pozdrawiam

Ooooo, zdecydowanie pomiar prawdziwy jeśli w pełni wykorzystasz stok..:))), tj bedziesz jechał całą szerokością (dla tych co nie byli - stoki są niemal tak szerokie jak długie...)

pozdrawiam,

Jacek

achtung achtung pogoda z 1 ręki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a więc tak dzisiaj było cudownie słoneczko trasy super przygotowane, w przeciągu pon i czw napadało ok 1m śniegu:) bo była mgła i walilo śniegiem dzisiaj sie wypogodziło i wyszło słoneczko, warunki w cavalese i monte bondone oraz predazzo bdb, włosi mówią ze pogada ma sie polepszyc tylko w nd ma być +15 st a związane jest to z czyms tam jakimś tam zjawiskeim, ale dalej ma być już na - i ma byc słoecznko i czasem jakas większa chmurka ma siępokazać, ale co wazne ma nie padać deszcz ani śnieg!!

• 2 weeks later...

Wróciłem właśnie z Paganelli i potwierdzam informacje. Pogoda była wspaniała - siedem dni słońca bez opadów. Raz tylko zdarzyło się że pojawiło się "mleko" ale po 2 godz nie było śladu i wyszło piękne słonko.

Tras niedużo, można właściwie powiedzieć że mało. Na tygodniowy wyjazd może ok ale ja byłem 6 dni na stoku i już miałem dość bo wszystkie trasy znałem na pamięć. Po dwóch dniach miałem zjeżdżone wszystkie.:P Co do przygotowania tras to nie mam większych zastrzeżeń. Jak na niedużą ilość śniegu w okolicy to naprawdę dobrze poradzili sobie z do śnieżeniem i utrzymaniem odpowiedniej pokrywy nawet przy plusowej temperaturze. Zadziwiające było jak często psuły się wyciągi. Stawały właściwie za każdym razem kiedy niemi jechałem, czasem po parę razy po czym powoli i ociężale wlokły się do góry jakby były wciągane ręcznie. :confused:

Dodam jeszcze że byłem oszołomiony ilością rodaków na stokach. Śmiem twierdzić że polaków było więcej niż samych makaroniarzy. Nie raz przez to wpadłem :D

Ogólnie oceniam tą miejscowość bardzo pozytywnie i polecam ją jako dobrą miejscówkę na paro dniowe wypady.

P.S. Niedługo zamieszczę galerie z wyjazdu ;)

Chyba byliśmy w Andalo tym samym terminie (19-26.01), dodam kilka swoich uwag:

- w Andalo (Paganella) byłem trzeci raz w tym drugi raz z rzędu - miejscowośc jest z roku na rok faktycznie coraz popularniejsza wśród rodaków, ale są miejsca we Włoszech gdzie bywa ich więcej. (np. Sella Ronda, tereny Val di Fiemme) Poza tym trafiłeś na polski tydzien w Andalo, a w zasadzie katowicki tydzień w Andalo (organizowany przez jedno z katowickich biur podrózy) przyjechało kilka autobusów, przez co np. w czwartek były zawody na kawałku G i całej F + impreza na szczycie Paganelli

- stacja mimo powyżeszego jest kameralna - poza weekendami nie ma zbyt wiele ludzi na okreslonych trasach co mi bardzo odpowiada (można bez obawy "bardziej sie pochylić"

- wyciąg psuł sie tylko jeden , 4 miejscowe krzesło na szczyt Pagnelli i to jednego dnia - bodajrze w środe i w okolicach 10-12 godz. Inne wyciągi i owszem czasami zwalniają ale to raczej kwestia tego że dośc sporo dzieciaków tam sie uczy, a dla Włochów dzieciaki to oczko w głowie

- "mleka" jakoś w te dni nie kojarze, za to tylko w piątek 25.01 do 12 nie było słońca i ze 2 razy wiało dośc mocno na szczycie, ale po za tym słońce patelnia (ale + było tylko w niedziele 20.01)

- na górze było w okolicy 1,2 m naturalnego śniegu - jak na warunki Włoskie to było doś sporo (padało w zasadzie cały tydzien przed 17.01) , nie wiem o jakim dośnieżaniu mówisz w stosunku do tras powyżej Doss Pela

- co do ilości tras: faktycznie nie za wiele ale kilka bardzo fajnych (Olimpionica, Tre Tre) , za to można z kolejki przedreptać do kwatery pieszo i na tydzień zapomnieć o aucie , co nie jest takie czeste we Włoszech

- sceneria Paganelli jak dla mnie bomba - stojąc na górze na południe jezioro Garda, na zachód masyw Brenta (ponad 3,3k), na północny zachód Dolomity Wschodnie i Marmolada oraz panorama "Brenerki"

Paganella ma jedną niezaprzeczalną zalete jak człowiek ma małego dzieciaka (lub dzieci) , który nie jeździ (jeszcze :) a jedzie z opiekunką (np w moim przypadku z dziadkami) : stacja jest o stóp uroczego miasteczka Andalo przez co dzieciaki i opiekunowie nie zanudzą sie na smierć (place zabaw na śniegu, jest gdzie spacerować, itd) a i ewentualny powrót rodziców ze stoku jest szybki w razie gdy maluch ciężko znosi rozłąke z mamą.

jako ciekawostka dodam, że Paganella to europejskie centrum treningowe amerykańskiej męskiej ekipy narciarskiej , okupuja rano czarną trase, ale za to można zobaczyć było jak chłopaki "robią" specjany

Generalnie polecam jak ktoś nie nastawia sie na 100 km tras, lub mam małe dzieci lub nie lubi codziennie dojeżdzac autem do wyciągów

Chyba byliśmy w Andalo tym samym terminie (19-26.01), dodam kilka swoich uwag:

Poza tym trafiłeś na polski tydzien w Andalo, a w zasadzie katowicki tydzień w Andalo (organizowany przez jedno z katowickich biur podrózy) przyjechało kilka autobusów, przez co np. w czwartek były zawody na kawałku G i całej F + impreza na szczycie Paganelli

Z samego Gdańska były 3 autobusy :eek:

- wyciąg psuł sie tylko jeden , 4 miejscowe krzesło na szczyt Pagnelli i to jednego dnia - bodajrze w środe i w okolicach 10-12 godz. Inne wyciągi i owszem czasami zwalniają ale to raczej kwestia tego że dośc sporo dzieciaków tam sie uczy, a dla Włochów dzieciaki to oczko w głowie

To zazdroszczę bo ja doznałem znacznie częstrzych usterek wyciągów. Raz moi koledzy wisieli 15-20 min na krzesłach zaczynających się przy stacji gondoli przy restauracji.

- "mleka" jakoś w te dni nie kojarze, za to tylko w piątek 25.01 do 12 nie było słońca i ze 2 razy wiało dośc mocno na szczycie, ale po za tym słońce patelnia (ale + było tylko w niedziele 20.01)

Z tego co pamiętam mleko było od późnego wieczora 20.01 do godziny 10:30 21.01

- na górze było w okolicy 1,2 m naturalnego śniegu - jak na warunki Włoskie to było doś sporo (padało w zasadzie cały tydzien przed 17.01) , nie wiem o jakim dośnieżaniu mówisz w stosunku do tras powyżej Doss Pela

Wszystkie dolne odcinki(2-3) tras schodzącchy do dolnych stacji gondoli były sztucznie dośnieżane

- sceneria Paganelli jak dla mnie bomba - stojąc na górze na południe jezioro Garda, na zachód masyw Brenta (ponad 3,3k), na północny zachód Dolomity Wschodnie i Marmolada oraz panorama "Brenerki"

Widok doprawdy niesamowity. Z oddali było widać śnieg tylko na pikach a a u podnóży ani grama.

jako ciekawostka dodam, że Paganella to europejskie centrum treningowe amerykańskiej męskiej ekipy narciarskiej , okupuja rano czarną trase, ale za to można zobaczyć było jak chłopaki "robią" specjany

Też sobie przystanąłem na parę minutek żeby popatrzeć a potem jeszcze zjadłem z nimi obiad - co za zaszczyt :P . Co do czarnej to szkoda że taka krótka bo tak naprawdę tylko jedna ściana i niestety jest to jedyna trudniejsza trasa w Paganelli. :(

• 1 year later...

Andalo - Paganella

Odgrzeję starego kotleta, co by nie zakładać nowego tematu...

Panowie, Panie podzielcie się informacjami o Andalo i Paganelli.

Te, które wyszukałem na forum są już chyba z deczka nieaktualne :) bo z 2008 roku. Jacek wkleił piękne fotki, ale liczę na dodatkowe informacje - kto był, jak było, czy warto (chociaż teraz to juz za poźno:D) długości tras, dostępność czarnej z US Ski Team.

Śmigam tam w terminie 30.01 - 06.02.2010

Odgrzeję starego kotleta, co by nie zakładać nowego tematu...

Panowie, Panie podzielcie się informacjami o Andalo i Paganelli.

Te, które wyszukałem na forum są już chyba z deczka nieaktualne :) bo z 2008 roku. Jacek wkleił piękne fotki, ale liczę na dodatkowe informacje - kto był, jak było, czy warto (chociaż teraz to juz za poźno:D) długości tras, dostępność czarnej z US Ski Team.

Śmigam tam w terminie 30.01 - 06.02.2010

Byłem. Było warto. Fajny mały ośrodek. Tras tak akurat na 2 dni... A ja nie dostaje obrzydzenia jak mam drugi, czy trzeci raz przejechać po tej samej. Zaznaczam, bo słyszałem o takich, co tak maja ... ;).

A tam- dla każdego coś sie znajdzie. Są dlugie niebieskie, są i czarne. Polecam wieczorny widok na jez. Garda ze szczytu.. ;). Bardzo bobry stosunej cena skipasu/jakość tras.

Z minusów - to np. rozmiar i ilość WC w knajpce na stoku powyżej Andalo. Wejscie tyłem, by zamknąc drzwi trzeba stanąc na sedesie - drzwi otwierają sie do środka! w butach narc fajna gimnastyka - przy dopingu kibiców z kolejki do klopa. :D Ot, taki miejscowy folklor.. :D

• Like 1

Byłem. Było warto. Fajny mały ośrodek. Tras tak akurat na 2 dni... A ja nie dostaje obrzydzenia jak mam drugi, czy trzeci raz przejechać po tej samej. Zaznaczam, bo słyszałem o takich, co tak maja ... ;).

A tam- dla każdego coś sie znajdzie. Są dlugie niebieskie, są i czarne. Polecam wieczorny widok na jez. Garda ze szczytu.. ;). Bardzo bobry stosunej cena skipasu/jakość tras.

Z minusów - to np. rozmiar i ilość WC w knajpce na stoku powyżej Andalo. Wejscie tyłem, by zamknąc drzwi trzeba stanąc na sedesie - drzwi otwierają sie do środka! w butach narc fajna gimnastyka - przy dopingu kibiców z kolejki do klopa. :D Ot, taki miejscowy folklor.. :D

He, he... :D No to nieźle się zapowiada...

Ale... przecież wzorem prawdziwej legendy o polskiej narciarce, można i na stoku. :) Sęk w tym, aby sikając nie ustawić nart równolegle do stoku, tak jak to zrobiła ta biedaczka :eek::D

Historia z narciarką prawdziwa, o sikaniu na stoku wspominam żartem, żeby mnie tu zaraz nie zlinczowali, że tak nie wolno... :)

Kolego mig12345, nie należę do tych ludzi, którzy mają wstręt do zjeżdżania tą samą trasą dwa razy.

A jak tam wygląda sprawa czarnej Olympioniki ?

Dostępna dla pospólstwa ? :)

He, he... :D No to nieźle się zapowiada...

Ale... przecież wzorem prawdziwej legendy o polskiej narciarce, można i na stoku. :) Sęk w tym, aby sikając nie ustawić nart równolegle do stoku, tak jak to zrobiła ta biedaczka :eek::D

Historia z narciarką prawdziwa, o sikaniu na stoku wspominam żartem, żeby mnie tu zaraz nie zlinczowali, że tak nie wolno... :)

Kolego mig12345, nie należę do tych ludzi, którzy mają wstręt do zjeżdżania tą samą trasą dwa razy.

A jak tam wygląda sprawa czarnej Olympioniki ?

Dostępna dla pospólstwa ? :)

Wszystkie trasy były dostępne. Na niektórych odcinkach tylko połowę trasy zagradzały czerwone taśmy. Pozostała cześc była jednak na tyle szeroka by poczuc sie jak ci obok na tyczkach i spróbowac w ich rytmie... :D

Niesowite widoki za szczytu: "balkon' paganella, grań Dolomitów brenta, Garda, i dolina a autostradą otoczona urwiskami, Marmolada na horyzocie....

Choćby po to warto.

Jeszcze jedno- Widziałem tam niezwykle sprawną akcje 2 panów na nartach z napisem Polizia na plecach. Akcja polegała na uziemieniu szaleńca 'krechowca'. Nie miał szans ucieczki...... :D Jeździli na nartach perfekcyjnie - przyjemnie było patrzec....

Nie spinaj się niepotrzebnie, kolego mig12345 :)

To był żart - oświadczam uroczyście :)- jeżeli emotikonki nie wystarczą do prawidłowego odczytania intencji autora posta

Miłego nartowania zatem..... :)

Tu masz rzeczonych delikwentów. Nie tylko lampek, ale, O zgrozo!, kasków też nie mieli.... ;) ;) ;)

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/JdQxQvTVHxfs2Vcg-L4Tjw?feat=directlink

Edytowane przez mig12345