Gość bobic Napisano 16 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Kurna pomylilem sie - literówka RX8 ma byc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Suchocki Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Tak juz dochodząc do sedna sprawy? CZEMU NIE ATOMIC? I jeszcze wyjasnij mi parę kwestii w stylu jazdy: - funcarver - allmountain itd. Jakie wogóle są style pomijając slalom i gigant. Chodzi mi o nowe style teraz tak często uzywane w opisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 16 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Oj chłopie męczysz Polecam Ci www.google.pl, wpisz funcarving i wyskoczy Ci mnóstwo artykułów. Widzę, że chcesz wszystko po najmniejszej linii oporu, bez najmniejszego wysiłku załatawić. Ale nie ma lekko - suchym tyłkiem przez życie nie przejdziesz - zachęcam do szukania. Czemu nie Atomic - również była swego czasu dyskusja na forum - moje i tylko wyłącznie moje zdanie - Atomic stracił na swojej jakości kosztem ilości produkowanego sprzętu. A Fischer dlaczego? Po prostu tam pracowałem, więc znam sprzęt, jego jakość, itp. A wybór już zostawiam Tobie. Weź pod uwagę również, że forum to jest forum amatorskim, więc jak chcesz zasięgnąć porad profesjonalistów, udaj się do serwisu, szkoły narciarskiej, spytaj instruktora, itd. A najlepiej przetestuj sobie kilka nart, byś odczuł na własnych nogach, która narta Tobie najbardziej pasuje. EOT ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 16 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Oj chłopie męczysz Polecam Ci www.google.pl, wpisz funcarving i wyskoczy Ci mnóstwo artykułów. Widzę, że chcesz wszystko po najmniejszej linii oporu, bez najmniejszego wysiłku załatawić. Ale nie ma lekko - suchym tyłkiem przez życie nie przejdziesz - zachęcam do szukania. Czemu nie Atomic - również była swego czasu dyskusja na forum - moje i tylko wyłącznie moje zdanie - Atomic stracił na swojej jakości kosztem ilości produkowanego sprzętu. A Fischer dlaczego? Po prostu tam pracowałem, więc znam sprzęt, jego jakość, itp. A wybór już zostawiam Tobie. Weź pod uwagę również, że forum to jest forum amatorskim, więc jak chcesz zasięgnąć porad profesjonalistów, udaj się do serwisu, szkoły narciarskiej, spytaj instruktora, itd. A najlepiej przetestuj sobie kilka nart, byś odczuł na własnych nogach, która narta Tobie najbardziej pasuje. EOT ! Bobic to cierpliwy jednak jest. A pamiętam ostatnio jak się zarzekał, że tylko o dópie marynie będzie pisał. A tu proszę jakie merytoryczne wypowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Suchocki Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Dzięki i kończę truć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 16 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Bo trzeba sobie pomagać Więc piszę co wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Suchocki Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 NAprawde dziękuję ci Bobic za pomoc i cenne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Suchocki Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Jeszcze tylko ostatnie pytanie! Im taliowanie węższe tym mniejszy promień skrętu? czy dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 16 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Możesz mieć nartę nie tylko w talii wąską, ale też na czubie i na końcu. Więc promień nie będzie mały. Na każdej narcie masz na dole, gdzieś przy końcu napisane jaki dana narta ma promień skretu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 16 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2008 Jeszcze tylko ostatnie pytanie! Im taliowanie węższe tym mniejszy promień skrętu? czy dobrze rozumuje? Co to jest "węższe taliowanie"? Bo generalnie jeśli chodzi o różnicę między wymiarami przód, środek, tył to im większa różnica wymiaru między środkiem a końcami to promień skrętu mniejszy oczywiście dla tej samej długości narty. To jest bracie już czysta matematyka a raczej geometria. Każdy szanujący się producent podaje promień skrętu narty jako główny oprócz długości parametr. A pojedyncze wymiary zależne są od przeznaczenia narty i wielu innych rzeczy. Uważam, że na poziomie amatorskim powinieneś skupiać się na długości, promieniu i charakterze narty do czego i dla kogo przeznaczona. Takie opisy podstawowe posiada praktycznie każdy produkt. Więc zbytnio bym sobie tymi wymiarami głowy nie zaprzątał. Ja wiem, że mam nartę o długości 170 cm, R=15 i jest to narta gigantowa jak producent pisze troszkę wymagająca i to mi wystarczy. Nie mam pojęcia jak jest taliowana. Pozdrawiam. Ale się nawymądrzałem, w pracy się nudzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi