Keszelski Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 Jestem w przededniu wykupienia jakiegoś ubezpieczenia na wyjazd na narty (ale jeszcze nie robiłem ostatecznego rozpoznania co, jak i u kogo). Jednym z istotnych punktów ubezpieczenia jest OC za szkody wobec osób oraz OC za szkody wobec sprzętu obcego. Jeśli doprowadzę :eek: (hipotetycznie) do jakiegoś zdarzenia, w którym szkodę poniesie osoba lub zniszczony zostanie sprzęt, to jak rozumiem, mam okazać swoją polisę i spisać jakiś protokół. Natomiast NIE płacę nic gotówką za takie szkody (zwłaszcza mam tu rozterki w przypadku uszkodzonego sprzętu). Czy właściwie to interpretuję? Pewnie dowiem się o tym z OWU, ale może ktoś z was ma wiedzę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 Jestem w przededniu wykupienia jakiegoś ubezpieczenia na wyjazd na narty (ale jeszcze nie robiłem ostatecznego rozpoznania co, jak i u kogo). Jednym z istotnych punktów ubezpieczenia jest OC za szkody wobec osób oraz OC za szkody wobec sprzętu obcego. Jeśli doprowadzę :eek: (hipotetycznie) do jakiegoś zdarzenia, w którym szkodę poniesie osoba lub zniszczony zostanie sprzęt, to jak rozumiem, mam okazać swoją polisę i spisać jakiś protokół. Natomiast NIE płacę nic gotówką za takie szkody (zwłaszcza mam tu rozterki w przypadku uszkodzonego sprzętu). Czy właściwie to interpretuję? Pewnie dowiem się o tym z OWU, ale może ktoś z was ma wiedzę na ten temat. tak dobrze interpretujesz, bo oc chroni cie od odpowiedzialnosci cywilnej, ktora w tym momencie przejmuje na siebie ubezpieczalnia, nie chce mi sie teraz tak lopatologicznie rozprowadzac wiec posluże się wikipedią Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) - rodzaj ubezpieczenia majątkowego. Na mocy umowy ubezpieczenia OC zakład ubezpieczeń przejmuje na siebie ekonomiczne skutki wyrządzonych osobom trzecim szkód, pod warunkiem, że ubezpieczony jest obowiązany do ich naprawienia na podstawie odpowiedzialności deliktowej (za czyny niedozwolone - 415 KC.) lub kontraktowej (za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy - art. 471 KC.) lub za szkody wyrządzone przez osoby, za które ponosi odpowiedzialność przewidzianą przepisami prawa cywilnego. Można je podzielić na obowiązkowe i dobrowolne. Ograniczenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń stanowi tzw. suma gwarancyjna. W określonych prawem przypadkach, zakład ubezpieczeń może dochodzić od ubezpieczającego zwrotu wypłaconego osobie trzeciej odszkodowania (tzw. regres ubezpieczeniowy nietypowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 Trudno wymyślić jakiś sensowny przykład. Ale może taki: walnąłem w gościa, który miał w łapie kamerę. Kamera uszkodzona, koszt kilkaset euro. Innych szkód nie ma. I co w takiej sytuacji? Przepraszam go;), a potem wyciągam polisę i coś spisujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 (edytowane) tja tja, kazda ubezpieczalnia ma jakies tam swoje wymogi formalne, ale w wiekszosci dostajesz od nich karteczke wielkosci wizytowki na ktorej jest nr na ktory mozesz dzwonic bedac za granica. Jezeli cos sie stanie najlepiej jest wezwac policje by ta dopelnila formalnosci- bo ubezpieczalnie w wiekszosci respektuja wnioski, pisma, decyzje etc organow takich jak policja, medycy etc.(sluzby "zaufania"pblcznego.) Keszeleski nie mysl o tym tylko jedz:) sprawdz czy dostajesz ta wizytowke ktora wozisz przy sobie gdzie jest nr ubezpieczenia i nr pod ktory nalezy zza granicy dzwonic:) najwiecej i najlepsze info uzyskasz od ubezpieczyciela dzwoniac na infolinie warto tez dowiedziec sie o kwote do jakiej odpwiadaja "za ciebie" bo to tez wazne Edytowane 19 Styczeń 2009 przez bugajson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 19 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2009 No tak źle ze mną to nie jest, myśli o wypadkach nie żerają mnie. Tak sobie tylko poteoretyzowałem. trochę w myśl zasady: im więcej człowiek wie zawczasu, tym lepiej sobie poradzi w warunkach stresu, jakim niewątpliwie jest każdy wypadek. A w skuteczne porady z infolinii w chwili wypadku, to jakoś nie bardzo wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 No tak źle ze mną to nie jest, myśli o wypadkach nie żerają mnie. Tak sobie tylko poteoretyzowałem. trochę w myśl zasady: im więcej człowiek wie zawczasu, tym lepiej sobie poradzi w warunkach stresu, jakim niewątpliwie jest każdy wypadek. A w skuteczne porady z infolinii w chwili wypadku, to jakoś nie bardzo wierzę. Ja też jestem sceptycznie nastawiony do infolinii. Ale cóż takie czasy nastały,chcieliście telefonów to macie . Jednak z tego co zrozumiałem to należy natychmiast lub możliwie najszybciej zgłosić wszelką szkodę przez telefon czyli przez infolinię do przedstawiciela firmy ubezpieczeniowej. Może się mylę jeśli tak to "prostujcie ścieżki moje" bo w sobotę znów wyjeżdżam. Wszelkie konkretne info mile widziane,szczególnie takie z autopsji. Bo takie dywagacje typu co by było gdyby........ lub chyba tak jest...... to trochę mało. Pewniki są lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 Właśnie ubezpieczyłem się on-line w Warcie z witryny Kredyt-Banku gdzie mam konto. Koszt ubezp narciarskiego na tydzień dla 3 osób dorosłych to 104 PLN. Czas potrzebny na ubezpieczenie ok. 5 min. Potwierdzenie otzrymałem mailem. Pozdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 Właśnie ubezpieczyłem się on-line w Warcie z witryny Kredyt-Banku gdzie mam konto. Koszt ubezp narciarskiego na tydzień dla 3 osób dorosłych to 104 PLN. Czas potrzebny na ubezpieczenie ok. 5 min. Potwierdzenie otzrymałem mailem. Pozdr Wojtek W porównaniu do Alianz to zupełna darmocha. Pytanie. Co jest tam "zapakowane" ? Ja w Alianz za pakiet max. 1 osoba na 5 dni zapłaciłem 63zł. Nie wiem co jest lepsze,ale wolałbym nawet te 63 zł za 5dni zapłacić tylko być pewnym,że to jest to o co chodzi. Wkurzyłbym się gdyby się okazało,że taka taniutka polisa zupełnie wystarczy. Któż da odpowiedź??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 Co prawda Figo pyta kolegę Logos o szczegóły ubezpieczenia w Warcie, ale ja mogę podać co mam na polisie PZU (bo właśnie ubezpieczyłem się). I może byłby to dobry pomysł, aby inni opisali swoje warunki u innych ubezpieczycieli, aby można było w jednym miejscu mieć w miarę aktualne porównanie ofert z różnych firm. 1. Koszty leczenia i assistance Lux (w tym transport) - 30.000 EUR 2. NNW - 4.000 EUR 3. OC w życiu prywatnym (na osobie) - 20.000 EUR (OC rzeczowe – 10%) Koszt polisy dla dwóch osób na okres 7 dni: 29,76 EUR (128 PLN) (kurs euro, niestety!) Wypadek należy zgłosić telefonicznie. Numer nie wygląda jak typowa infolinia typu 0-800 xxxxxx, do jakich zaufania nie mam, więc moje obawy (opisane wyżej) co do zgłaszania na infolinii może są nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 Te ubezpieczenie OC to bardzo ważna rzecz,ostatnio czytałem na konkurencyjnym forum,jak Warta się nie popisała.Trzeba dokładnie czytać warunki ubezpieczenia,wartosć ubezpieczenia itp.Narciarz miał wypadek z nie swojej winy,a sprawca założył sprawę cywilną i rozstrzygnięcie przez sąd-wina obojga narciarzy i wyznaczył 2000 euro odszkodowania.Wydaje się,że nic się nie stało,ale ubezpieczyciel polski olał sprawe/brak dokumentacji lekarskiej itp/,a sprawca pokrył odszkodowanie z swojej polisy.Naprawdę nie ma co oszczędzać,lepiej parę złotych zapłacić więcej przy wykupie,niż później mieć problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 W porównaniu do Alianz to zupełna darmocha. Pytanie. Co jest tam "zapakowane" ? Ja w Alianz za pakiet max. 1 osoba na 5 dni zapłaciłem 63zł. Nie wiem co jest lepsze,ale wolałbym nawet te 63 zł za 5dni zapłacić tylko być pewnym,że to jest to o co chodzi. Wkurzyłbym się gdyby się okazało,że taka taniutka polisa zupełnie wystarczy. Któż da odpowiedź??? wiesz no jak nie masz zamiaru robic niespodziewanych akcji ze szpitalem w roli głownej to nawet bez mozna jechac:) ale im droższe nie znaczy ze ma wiecej w sobie bo przeciez wszystkie firmy to posrednicy i im wyzsza cena tym wieksza maja marże ( gdzies o tym JC pisal), po prostu trzeba porownac, kazdy dostaje przeciez przy zawieraniu umowy z ubezpieczycielem jaki wykupuje pakiet i co jest w nim zawarte- nawet na ich stronach to pisze. tzn standardowo oc i te "pierdoly sa" roznia sie tylko kwoty do jakich oni odpowiadaja i jakie gwarantuja no i czasem dodaja "gratisy ubezpieczeniowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 W Alianz wygląda to tak: KL -40 000€ koszty leczenia NNW - 5 000€ nast.nieszcz. wyp. OC/O -40 000€ szkoda na osobie OC/R - 4 000€ szkoda na rzeczach BP - 500€ bagaż podróżny ,(ale czy kradzież nart?) 8dni /1os./123zł to jest pakiet maksymalny piętro niżej jest tak: KL 30 000€ NNW 2 500€ OC/O 20 000€ OC/R 2 000€ BP 0 8dni/1os./73 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 20 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2009 z tą kradzierzą nart to jest troche zachodu:) oni odpowiadaja za uszkodzenia nart do kwoty 500E- tzn tak ma chyba hestia o ile dobrze pamietam, jest to obwarowane licznymi punktami etc, ze trzeba niby ekspertyzy robic bla bla bla:) a czy alianz ma od kradzieży to nie wiem:) i jak widac potwierdza sie to co mowilem, tansze ubezpieczenie mniejsze kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 21 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2009 Oto mój zakres polisy na 3 osoby : Sprzęt narciarski 1000 PLN KL 10 000 EUR ratownictwo 10 000 EUR pomoc prawna 2000 PLN NNW 5000 PLN OC 10000 EUR Bagaż 500 PLN Fakt wybrałem niższe koszty leczenia i ubezpieczenia nart ale wieloletnie doświadczenie mówi mi, ze to w zupełności wystarczy. Do tego osobno mam ubezpieczenie assistance w Generali do ubezpieczenia samochdu na całą Europę na KL. i transport. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 21 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2009 Dzwoniłem na infolinię Alianz bagaż podróżny to nie narty tylko rzeczy niezbędne do funkcjonowania w podróży :eek: i nic nie pomogło tłumaczenie,że właśnie narty są niezbędne . Jeszcze zapomniałem wyżej napisać o najważniejszym ,asistance obejmuje transport ze stoku łącznie z "kopterem" i transport do miejsca zamieszkania. Nie chciałbym ani jednej z tych funkcji ubezpieczenia wykorzystywać. Czego i Wam wszystkim życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 No to udało się mi z pełnym powodzeniem przebrnąć przez ubezpieczenie online, nie trwało to tak jak napisane 5 min. ale najważniejsze że się udało:). Więc mogę teraz spokojnie jechać do Katschberg na narty:), co niniejszym zaraz czynię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 No to udało się mi z pełnym powodzeniem przebrnąć przez ubezpieczenie online, nie trwało to tak jak napisane 5 min. ale najważniejsze że się udało:). Więc mogę teraz spokojnie jechać do Katschberg na narty:), co niniejszym zaraz czynię nic mi innego do głowy nie przychodzi...wyszalej się do woli i absolutnie nie korzystaj z tym super ubezpieczeń:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Ja sie już któryś raz ubezpieczam w Allianzie prze net, w tym roku ten sam zakres czyli 2 dorosłych + 3 dzieci znacznie podrożał, rok temu za 17 dni płaciłem 237 zł a teraz wyszło mi prawie 400 (drugi wariant od góry). Cóż, patrząc na dzisiejszą cenę euro to detal jest i najmniejszy z powodów do zmartwienia. Również zaraz wyruszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Życzę Panom samych przyjemności na stoku i aby polisy zostały w portfelach nie ruszone. Zdacie oczywiście relację po powrocie ??? Ja jadę dopiero za 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Ubezpieczenia to jedne z niewielu produktów, które kupuje się marzac by z nich niekorzystać. Produkt mocno abstrakcyjny jak mawia mój kumpel pracujący w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 Ja w zeszłym roku w Warcie kupowałam dla 2 osób i płaciłam kilkadziesiąt złotych. Nie pamiętam kwot i jaki pakiet ale można się spodziewać że w tym roku będzie znacznie drożej? I mówicie że przez internet lepiej kupować? Ja zawsze byłam zwolenniczką załatwiania takich spraw face 2 face. Pani mi tak ładnie wytłumaczyła co jak i dlaczego No ale trzeba iść z duchem czasu Więc mogę teraz spokojnie jechać do Katschberg na narty:), co niniejszym zaraz czynię Ale tu Cicho się zrobiło... chyba nie tylko Sławek wyjechany ale brakuje jeszcze paru osób. Ale macie ekstra Ja juz odliczam dni... zostało 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2009 a czy alianz ma od kradzieży to nie wiem Ubezpieczenie nart nie obejmuje kradziezy na stoku. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 Więc mogę teraz spokojnie jechać do Katschberg na narty:), co niniejszym zaraz czynię nic mi innego do głowy nie przychodzi...wyszalej się do woli i absolutnie nie korzystaj z tym super ubezpieczeń:) Życzę Panom samych przyjemności na stoku i aby polisy zostały w portfelach nie ruszone. Zdacie oczywiście relację po powrocie ??? To był wyjazd na 1 dzień i głównym zadaniem tego wyjazdu była pomoc innemu narciarzowi sponiewieranemu przez okrutny los w tamtych stronach i grzechem by było nie zaliczyć choć 1 dnia na stoku:) Relację napiszę wkrótce w temacie Turracher Hohe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 To był wyjazd na 1 dzień i głównym zadaniem tego wyjazdu była pomoc innemu narciarzowi sponiewieranemu przez okrutny los w tamtych stronach i grzechem by było nie zaliczyć choć 1 dnia na stoku:) Relację napiszę wkrótce w temacie Turracher Hohe znaczy się wrócili Wy ... zawsze to co ciekawe dzieje się jak mnie tam nie ma ... Ja na wszelki wypadek pojechałem wczoraj do doktora samochodowego, żeby paski piszczeć przestały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 Ja na wszelki wypadek pojechałem wczoraj do doktora samochodowego, żeby paski piszczeć przestały Jak by co to tel masz do mnie... lawetę się załatwi:rolleyes: tfu...tfu... ale jak by co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi