Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jak kiedyś zima wyglądała!

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też niestety takich zim nie doświadczyłem, szkoda :( Teraz to nie wiadomo co to jest:confused: ? Na pomorzu prawie zero śniegu i ledwo co na minus się termometr wahnie. Lipa a nie zima !

miejmy nadzieje ze jeszcze taka powroci

Niestety wątpię. :( Tyle gadają o tych zmianach klimatowych i globalnym ociepleniu że naprawdę już w to uwierzyłem i wystarczy spojrzeć na te zdjęcia i na to co teraz się dzieje :( . Jeszcze trochę i śnieg tylko z armatek będzie leciał a nie z chmur.

Kolega mój tej zimy wracał z Radomia na Pomorze. Spod Warszawy do Brodnicy zapierniczał pieszo bo lokomotywa wjechała na zaspę. A śniegu miejscami tyla, że równo ze znakami drogowymi. Szedł z nim koleś co nie mógł dotrzeć na własne wesele. Więc wódę co miał w walizce sobie po drodze na rozgrzewkę łoili. A jak do gospodarza na nocleg z walizą 40% roztworu wodnego C2H5OH weszli, to taką gościnę im rolnik zrobił na świeżo ubitym wieprzku, że cho cho.

Z tamtych czasów jednego można żałować:zwykłej życzliwości, uczynności i solidarności ludzkiej. Dziś wszyscy tak chapią, że mało jest miejsca na proste serdeczne gesty.

PS: Zdjęcie z autobusem przypatrzcie się dobrze: wiara pcha, a mundurowi się przyglądają.

pozdrawiam

Gość Robalek

Zima 1978/1979

No Ja tamtą zimę pamiętam bardzo dobrze.

Szczególny był dzień sylwestrowy, bo tak naprawdę tamta "zima stulecia" właśnie w tę noc się rozpoczęła.

Byłem wówczas w Krynicy Morskiej w wojsku.

Wiatr wiał ok. 8-9 w skali Beauforta, do tego cały czas padał śnieg i temperatura poniżej 10 stopni (odczuwalna w okolicach -30).

Śniegu ponad 1,5 metra, brak prądu przez 4 dni (a co za tym idzie brak ogrzewania bo wszystko na pompy a agregat się sp....lił), brak żywności świeżej (oprócz konserw i sucharów) bo nic nigdzie nie dojeżdżało.

Trudno orzec czy rzeczywiście warto by taka zima jeszcze do nas zawitała:eek: .

do dojazdu do szkoły to chyba tylko wtedy:

szkoły wtedy były chwilowo zamkniete jak scoty oferowały swoje podwoje na ulicach;)

a tak powaznie to jak na przełomie lat 70 i 80 [nie pamietam dokładnie] trafiła sie tzw zima stulecia i wawy odsniezyc nie mogli to na podhalu była odwilż, halny a na sylwestra padał dysc i nici z jazdy były:mad:

• 3 weeks later...

śnieg był?...ale co to za zima w porównaniu do sezonu 2000/2001...jechałem na Słowację 14 godzin dokładnie do Liptovskiego Mikulasa...wahadło pod Jędrzejowem...czas oczekiwania 45 minut...pługi śnieżne na boku w rowie...dopiero buldożery lekko przetarły...

ale żima owszem fajna w porównaniu do obecnych 2 sezonów:(....