Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Poczebuje pomocy

bajbol

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wolałbyś trochę pośmigać na pożyczonych ? Wyczujesz jaki Ci idzie, jaki typ nart by Ci pasował itd. Na początek pożyczysz sobie jakieś miękkie i łatwe w "obsłudze" a potem będziesz mógł kupić coś przyszłościowego na czym na dalej będziesz się rozwijał. Moim zdaniem tak będzie lepiej :) ale to tylko moje zdanie :P

Jak na razie możesz na pewno zainwestować w kask ;)

Witamy Cię na naszym forum:)

słuchaj zgodnie z zasadą panującą na forum, osoby bardziej kompetentne ode mnie zaraz z pewnośćią się wypowiedzą:)

ja chciałem Cię przywitać w gronie forumowiczy:)

ambro w tym samym momencie napisalismy posta:P

jeżeli chodzi o to co ambro napisał w 100% się z nim zgadzam wyporzycz i zobacz jak dany model Ci się sprawuje i wtedy sam zdecydujesz czy go kupić czy nie, przetestuj pare nart wtedy będziesz miał większe rozeznanie w temacie:)

Gość Robalek

Tak zupełnie OT

Nowy kolega "bajbol" w tytule wpisał "Poczebuje pomocy", no to może oprócz sprzętu jeszcze słownik ortograficzny by sie przydał. Wydatek spory nie jest, naprawdę, tyle co "skirzepy" ?!.

P.S. Jestem wzrokowcem w sprawię "byków" a tu ten po prostu aż razi.

Robalek przepraszam za ten błąd pragnę nadmienić że dołożę wszelkich starań żeby w przyszłość tego typu sytuacja nie miała miejsca :P. W sumie źle sprecyzowałem moje pytanie miałem już kontakt z nartami były to atomic izor 5:3 całkiem ciekawe lecz czytałem że atomic izor 3:1 ponoć do nauki są lepsze o i oczywiście mam problem z butami jakiej marki i jak je dopasować. Ambro dzięki za rade choć kask kupiłem już przed pierwszym wyjazdem w góry z własnego doświadczenia wiem że kask potrafi ratować życie raz miałem wypadek na rowerze i gdyby nie kask to mogło by mnie nie być na tym świecie

Buty musisz mieć swoje. A narty proponowałby na początek wypożyczać.

Co do butów to zapytaj w sklepie o buty dla początkujących. Nie ważna marka, ważne żeby były wygodne, bo bez tego nie pojeździsz.

Przymierzaj długo i ... długo! Żebyś był w 100% pewien, że nie uwierają!

Twardość buta Flex proponuję do. 60.

Pamiętaj kupując buty, że muszą być rozmiarem dopasowane tak jak normalne buty. Nie kupuj za dużych! Przy przymierzaniu powinieneś mieć na nodze skarpetę narciarską, w której będziesz jeździł.

Załóż buty, dopnij pochodź trochę, posiedź, poluzuj, znowu dopnij, pochodź, posiedź, itd. Nowoczesne buty (wkładki) układają się do stopy pod wpływem temperatury stopy, więc musisz trochę w nich pochodzić. Może się tez zdarzyć, że nie przyzwyczajona do narciarskich butów stopa zacznie Ci lekko drętwieć. to normalne.

Pamiętaj, aby tak dobrać buta żebyś nie miał luzów w łydce i nie unosił pięty przy pochylaniu się w przód. W okolicy palców możesz mieć luz, tzn możesz swobodnie ruszać palcami - to wynika z konstrukcji nowoczesnych butów.

To tyle na razie :)