Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Które fischery? RX6 czy RX8?

rav126

Rekomendowane odpowiedzi

Moje umiejętności oceniam na 5 (no może ciut więcej), aczkolwiek szybko się uczę (tak mi się przynajmniej wydaje, jeżdżę dopiero 3ci sezon), wzrost 172, waga 63. Lubię jeździć raczej krótkimi skrętami, w miarę szybko.

Chcę kupić narty na kilka dobrych sezonów, więc żeby narta była "rozwojowa" (z początku myślałem o RX4, ale naczytałem się opini, że mimo klasyfikacji ich wg fishera na ski level 6/7/8 to jest to sprzęt bardziej dla początkujących), dlatego właśnie wybór padł na RX6 lub RX8.

Moje pytania (zwłaszcza do posiadaczy tych nart):

1. czy RX6 nie będzie mnie ograniczać po pewnym czasie, w miarę szlifowania umiejętności?

2. czy RX8 nie będzie za twarda dla mojej wagi? (63kg)

3. czym się różnią modele z tego roku od wcześniejszego sezonu? czy lepiej kupić RX6 Fire 07/08 czy starsze (nieużywane) RX8 06/07? cenowo wychodzi bardzo podobnie ok 1250zł, (RX6 06/07 to kwota ok 1000zł)

4. standardowe pytanie, które pojawia sie przy wyborze nart: jaka długość (wzrost 172) Wyczytałem że allround powinna być ok 10 cm krótsza od wzrostu, a slalomka może być nawet do -20cm. Po lekturze tych wszystkich postów, wydaje mi się, że RX6 mogłaby być dla mnie 160 cm (nie będzie 150 za mało?), a RX8 155 (ze względu na to że jest twardsza). Czy dobrze myślę?

5. i na koniec pytanie do tych którzy orientują sie w cenach: jak sądzicie, czy warto poczekać ew do kwietnia i kupić już po sezonie, czy teraz z ubiegłego sezonu? Głównie chodzi mi o to czy potanieją narty już z obniżoną ceną (zeszłoroczne).

Moje umiejętności oceniam na 5 (no może ciut więcej), aczkolwiek szybko się uczę (tak mi się przynajmniej wydaje, jeżdżę dopiero 3ci sezon), wzrost 172, waga 63. Lubię jeździć raczej krótkimi skrętami, w miare szybko.

Kiedyś coś pisalismy o jezdzie "szybko" ja uważam i chyba tak jest że prędkość powinna być dostosowana do ewolucji chyba że jesteś z tych "szybkich" którzy każda ewolucje wykonują na gazie xD

Jak już masz 5 to supermega szybko sie uczysz :D ale to nie moja brocha :) ja bym Ci polecił Fischera Rx 6 z tego sezonu badz z zeszłego bo bodajże nic poza grafiką sie nie zmieniło, wydaje mi sie że rx 8 który jest zbliżony do worldcupa w budowie nie bardzo po 3 latach jazdy bedzie dla ciebie a branie 5 cm krótszego jesli jeszcze rosniesz nie jest chyba dobrym rozwiązaniem, a rx 6 wydaje mi sie że nie bedzie Cie ograniczać co do ceny to jak Ci sie nie spieszy to ja bym poczekał ale to zależy tylko od ciebie ;) ja na twoim miejscu postawił bym na Rx 6 w długości 160 cm Diend !

No gratuluję: 5 po 3 sezonach, pozazdrościć inwencji...... a przepraszam że pytam w jakiej skali to 5 bo chyba nie w tej od 1 do 10:confused:

Hmmm, faktycznie wysoce merytoryczna odpowiedź, tylko na które z zadanych przeze mnie pytań?

A tak serio to 5 wg skali z skiforum -

5. Zacząłeś poznawać łatwiejsze czerwone trasy i Twoje skręty stają się coraz lepsze wraz z każdym przejazdem, ale ciągle używasz minimalnego 'pługa' przy inicjacji skrętów. (Rada: jeżeli staje się to dla Ciebie frustrujące, skorzystaj z lekcji doświadczonego narciarza lub instruktora).

a wg skali z www.skionline.pl to może bym ocenił:

pomiędzy "początkujący 4" a "średnio zaawansowany 1." co odpowiadałoby temu "5" z skiforum.

Po prostu inna skala. I faktycznie chyba ta druga lepiej opisuje, to co już potrafię po tych zaledwie 3 sezonach. Zupełnie niepotrzebny ironiczny ton Twojej wypowiedzi.

to pytanie już padło z Twojej strony,

tyle

że

...

gdzie indziej

Zgadza się, ale nie na tym forum ;)

@ Homar

Wielkie dzięki! Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło!

Wątpliwości co do długości miałem z tego powodu, iż naczytałem się postów, gdzie różni "znawcy" polecają długości do -15, a nawet -20 cm. A moje obawy wynikały z tego, że gdzieś przeczytałem, że przy mojej wadze i wzroście narty o długości 160 mogą być zbyt sztywne (a rosnąć to już daaaaawno przestałem ;)). No ale właśnie po to jest forum, żeby pytać.

No to w takim razie chyba się zdecyduję na RX6 160 cm, ale pewnie pójdę za Twoją radą i spróbuje wytrzymać do końca sezonu, może uda mi się gdzieś je wcześniej popróbować. Chociaż mam już dość nart z wypożyczalni...

Jeszcze raz dzięki Homar!

@mysiauek

Widziałem Twój topic właśnie na temat tych nart, gdzie wspomniałeś, że je właśnie kupiłeś. Wątek z 22.12. Myślę, że jak dla mnie to chyba będzie zbyt szeroki profil i promień skrętu jednak większy niż w RX6. A tak z ciekawości, dlaczego chcesz się ich pozbyć? Przecież dopiero co kupiłeś.

Miałem okazję kupić więcej sprzętu za niskie ceny. Przy okazji zaopatrzyłem rodzinę i znajomych :)

Została mi ostatnia para nart (i sporo kasków) i średnio mam co z nią zrobić, bo już nikogo więcej nie znam :D Dlatego piszę o atrakcyjnej cenie.

Co nie do pomyślenia dla wielu ludzi: mam na te narty fakturę i narty nie "spadły z TIRa". A, że człowiek dorobi do marnej pensji od czasu do czasu na małym pośrednictwie ? :) Każdy zarabia: i kupujący i ja.

Jak widzisz po poście JC: każdy ma coś na sprzedaż :)

A miałeś już okazję na nich jeździć? Jakie wrażenia? Z opisów narty w charakterze bardziej "allround" niż RX6, szersze, inne taliowanie (chciaż proporcjonalnie podobnie) i większy promień skrętu (co prawda teoretycznie różnica tylko 1 m, ale z tym może być różnie).

Niestety nie jestem ekspertem i mogę porównywać tylko do tego na czym już jeździłem. A sam tydzień temu, jak zwykle na moim ulubionym stoku w Zdiarze :)

Narta bardzo przyjemna, wręcz miła. Jak przyciśniesz to wycina krótki skręt. Świetnie trzyma na krawędzi. Stabilna przy szybszej jeździe.

Jedyny minus to jazda na lodzie. Może miałem pod butami nieprzygotowaną nartę, ale tak czy siak, gdy pojawiały się "pólka" lodu na ogólnie miękkiej trasie, narta puszczała. Poza tym żadnych uwag. Porównując promień do moich XWing10, które mają wpisane 12,9m - na Fischerach pojedziesz mniejszym promieniem gdy się przyłożysz. Ogólnie do zabawy i nauki bardzo fajna narta.

Porwnując do Crossmaxa W12 - stabilniejsza na miękkim, mniej stabilna przy naprawdę dużej prędkości (jak na amatora:) ).

Ciekawe kiedy ktoś powie, że chwalę bo opchnąc muszę :)

Jak zapyta ten ktoś o cenę, to będzie wiedział, że i tak znajdę chętnego :)

Gdybyś miał jakieś pytania gg5739403 - nie zaśmiecajmy forum.

• 3 weeks later...