mingozi Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 2. Kitzbuhel - Strefa, tydzień po wariatach z WCup'a, jak jest nie biało, lecz niebiesko i już nie daje się wytrawersować ze stoku gdyż krawędzie puszczają. A nachylenie odgrywa rolę tylko/aż psychologiczną. 90%-ówka na sztruksie, będzie łatwiejsza od 30%na lodzie, a dla mnie nawet 100% w żlebach na Jasnej czy pod Mont Fortem jest bardziej OK. 3. Raz lodowisko na Harendzie z potężnymi muldami. A co do muld, to są one dobrodziejstwem a nie przekleństwem narciarza i weryfikatorem klasy i kondychy narciarza (co tez odczyłem w St.Anthon i Verbier) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logos Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Chciałbym dodać, ze Paradiso na Tonale jest ZAWSZE ratrakowana jeżeli jest otwarta. Byłem tam kilka razy i jeszcze nie zdażyło mi się zeby nie była znakomicie przygotowana. Moje pobyty to styczeń i luty. Na koniec sezonu jak sniegu już mało zamykają tę trasę dla bezpieczeństwa narciarzy wracających z lodowca. I nie ma się co dziwić , ze nie ratrakują ! Nie ma tras których ze wzgledu na pochylenie nie da się ratrakować. Ogladałem w tym roku w Ischgl ja ratrakowano sciankę przed zjazdem do posredniej stacji gondolki. Ratrak był "zahaczony" u góry scianki na linie swojej wyciagarki. Dawał radę bez problemu. Inna sprawa, że nie zawsze chce się im to robić. Zależy od ośrodka. Normą jest we Francji nie ratrakowanie czarnych, szczególnie stromych tras. Pozdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 1. Trasa o długości 50m, pomiędzy bramą wjazdową na podwórko, a bramą do garażu przed moim domem. Przewyższenie ok. 1,5m. 2. Początek czarnej trasy na Szrenicy. 3. Wyciąg w Kamesznicy (Beskid Żywiecki), nie wiem czy jeszcze istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Kmusial gdzie w DG są tak strome stoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 W Strzemieszycach. Są jeszcze bardziej strome:D, ale o długości 20 metrów:mad:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mingozi Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Logos Nie ma tras których ze wzgledu na pochylenie nie da się ratrakować. Ogladałem w tym roku w Ischgl ja ratrakowano sciankę przed zjazdem do posredniej stacji gondolki. Ratrak był "zahaczony" u góry scianki na linie swojej wyciagarki. Dawał radę bez problemu. Pewnie tam gdzie jest w/g opisu 70% (któraś z tras 14-17). Ja pozjeżdżałem wszystkimi wariantami (a były chyba cztery) by napotkać największe trudności i się rozczarowałem. Ale spoko, ratrak mogą przyczepiać jak na Harakiri w Zillertallu (które to brat mi tak często przytacza, a ja go tonuję, że nie stromizna czyni trudność). Z tych stromszych nie off-pistowych co byłem, (to Atlas i Mt.Fort w Verbier- 4 doliny, dół Strefy czyli Hahnenkammu w Kitzbuhell -78%, a w/g opisu stromsze był stoki Steinbergkogel -80%). W St.Aanthon konkretnego trasy nie pamiętam (tam wszystko jest podbite o jeden kolor, czyli tamtejsze niebieskie gdzieindziej są czerwone etc). Zależy kto co sobie dawkuje, ostatnio w Stuben pod żryrkownią na szczyście wyłuskałem takiego offpista który zaczynał się muldami, a później miałem przyjemność w trzymającej szreni czy firnie (trochę się w nazewnictwie gubię), no ale pierwsze 100m trzeba było obskokami, a wśród lawinek odprysków, to akcja filmowa, uwielbiam to, uśmiech poza uszy A z tych co słyszalem, a nie skosztowałem to w Courchevel, Wengen (zjazdówka ma 89% w jakimś odcinku). Schumacher w Madonnie. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Logos trzeba było obskokami, a wśród lawinek odprysków, to akcja filmowa, uwielbiam to, uśmiech poza uszy A z tych co słyszalem, a nie skosztowałem to w Courchevel, Wengen (zjazdówka ma 89% w jakimś odcinku). Schumacher w Madonnie. pozdr http://narty.wp.pl/informacje/nartostrada-schumacher,296,1,1.html Z artykułu wynika, że Schumacher to dolny koniec czarnej ze Spinale. Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 1. Jakies 10 lat temu zjazd z Kasporwego. Siegu masa byla, TOPR odradzal jazde, udalo sie nam z kolega zjechac az do samego pensjonatu bodjaze na Grunwaldzkiej - drogi jak nartostrady wygladaly 2. Grands Montets. Kiedy nie przeratrakowany, zmuldzony i oblodzony. 3. Jeszcze nie zaliczylem. Na nartach zawsze mi bylo dobrze niezaleznie od warunkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 zjazd z Rysianki do Sopotni Wielkiej noca i na dziko;) z czołówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 1. Jakies 10 lat temu zjazd z Kasporwego. Siegu masa byla, TOPR odradzal jazde, udalo sie nam z kolega zjechac az do samego pensjonatu bodjaze na Grunwaldzkiej - drogi jak nartostrady wygladaly Z buta na Jaworzynkę, zjazd ze Skrzycznego na Małe, do Soliska, potem drogą/chodnikiem do Centrum (skrzyż. na Biłą.... ) ale to był rok 1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Z buta na Jaworzynkę Nie masz przypadkiem na mysli Trzycatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi