Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Atomic race 8

Paolo18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczow.

Od trzech lat pomykam na nartach, korzystajac z wlasnego starego sprzetu sprzetu Fischer Freeride Alltrax 173 cm oraz probujac cos nowego w wyporzyczalniach. Przyszedl czas by kupic cos nowego, dobrego a niedrogiego ;-) Mam 32 lata, 185 cm wzrostu, 81 kg wagi i jestem dosc wysportowanych i mocnym fizycznie "chlopem". probowalem juz wielu nart poczawszy od slalomowek (np SL9 Atomica), ktore sa dla mnie troche zbyt duzymi "wyzynarkami" i trocha za trudne jak na moje umiejetnosci (5-6) przez Fischera RX8 (dosc tarde i czulem sie zmeczony po calym dniu) skonczywszy na Atomic Race 8. Narty te przypadly mi najbardziej do gustu, sa w miare miekkie, sluza to sredniego i dluzszego skretu, 17m dla 174cm. Moje pytanko brzmi czy warto inwestowac w ten sprzet? Czy nie jestem za ciezki, czy narty nie sa za trudne dla mnie i czy w przyszlosci latwo mi bedzie na nich udoskonalac technike carving'owa (mam swadomosc ze do tego sluzy przede wszystkim slalomowka...). Sa akurat duze promocje w sklepach na nowy taki sprzet nawet 659 zl za nowki z sezonu 05/06. Jezli warto to czy 174 cm dla mnie jest OK?

A tak przy okazji czy wszystkie atomic'i maja tak cienka krawedz; sa w zamian twardzsze, mniej sie zuzywaja???

Z gory dzieki za pomoc i dorade.

Pozdrawiami zycze dalszego milego odpoczynku

nie są bardziej twarde a zużywają się szybciej :D race 8 to chyba juniorska narta a jeszcze bardziej dla dzieci tylko skąd ty taką długosć wytrzasnąłeś :confused:

To nie jest narta juniorska!!! Tu jest jej opis http://www.skionline.pl/sprzet/?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1211&id_modelu=1400

Pomyliłeś tę nartę z Race 6 lub Race 5, które są faktycznie modelami dla dzieci.

Jeżeli nie szalejesz za bardzo to będzie to przyjazna narta.

Nie jeździłem na race 8 ale wydaje mi się że bardziej rozwojowa byłaby narta troszkę twardsza. Pewnie można kupić cos w długości 165 co będzie miało podobne i może bardziej uniwersalne właściwości. Wspomniane przez Ciebie RX8 mocno chwali mój kolega jest troszkę lżejszy około 73KG ale są chyba twardsze wersje tej deski 9 i 10. Na forum jest kilku specjalistów od Fishera można zapytać:-). A co do Twojej uwagi o zmęczeniu to chyba nie ma narty na której po całodniowym jeżdżeniu jesteś świeży jak w poranek po pierwszej komunii :-) zakładając że większość czasu jeździłeś a nie degustowałeś grzańca.

A co do „twardszych krawędzi Atomic’a” to niestety nie są twardsze, dzięki temu częściej kupisz nowe narty :-( i nakręcisz wielki przemysł narciarski.

RC 8 z sezonu 05/06, 174/r17- nie jestes za ciezki, choc nie wiem czy nie za krotki ;);

Ja mam 173 / 76 (wymiary moje - nie narty) - testuje ja od kilku dni w Spindlu na w miare stromych, twardych i oblodzonych stokach - daje rade (i narta i ja :D).

Pewnie ze na tyczkach nie wycisniesz z niej "nie wiadomo co", ale do szybkiej i amatorskiej jazdy jest ok - srednio twarda (mniej wiecej w klasie rc4 SC race fischer dla slalom). Krawedz trzyma, z jednej strony dobrze przenosi, a z drugiej tlumi nierownosci stoku pod butem, jak docisniesz w skrecie pzy odpowiedniej predkosci potrfi ladnie przyspieszyc - "wyrzucic" ze skretu.

Nie wiem co masz na mysli - jazda carvingowa - to nie zalezy przede wszystkim od promienia skretu (slalom - gigant) tylko charakterystyki - przeznaczenia dechy - to jest srednia narta racowa, a wyginasz sie na niej tak jak potrafisz / nachylenie stoku / mozliwosci narty.

Ja akurat mialem okazje kupic miesiac temu nowa z neoxem 410 za 5,5 paczki i nie potrafilem sobie odmowic, szczegolnie, ze nie mialem narty gigantowej - a preferuje race. Do testowanie siebie ok, a z odsprzedaza za niewielkie pieniadze nie powinno byc problemow jezeli bedzie chec zmiany na wyzszy model, samo nowe wiazanie jest drozsze.

Powodzenia w wyborach i na stoku :)

RC 8 z sezonu 05/06, 174/r17- nie jestes za ciezki, choc nie wiem czy nie za krotki ;);

Ja mam 173 / 76 (wymiary moje - nie narty) - testuje ja od kilku dni w Spindlu na w miare stromych, twardych i oblodzonych stokach - daje rade (i narta i ja :D).

Pewnie ze na tyczkach nie wycisniesz z niej "nie wiadomo co", ale do szybkiej i amatorskiej jazdy jest ok - srednio twarda (mniej wiecej w klasie rc4 SC race fischer dla slalom). Krawedz trzyma, z jednej strony dobrze przenosi, a z drugiej tlumi nierownosci stoku pod butem, jak docisniesz w skrecie pzy odpowiedniej predkosci potrfi ladnie przyspieszyc - "wyrzucic" ze skretu.

Nie wiem co masz na mysli - jazda carvingowa - to nie zalezy przede wszystkim od promienia skretu (slalom - gigant) tylko charakterystyki - przeznaczenia dechy - to jest srednia narta racowa, a wyginasz sie na niej tak jak potrafisz / nachylenie stoku / mozliwosci narty.

Ja akurat mialem okazje kupic miesiac temu nowa z neoxem 410 za 5,5 paczki i nie potrafilem sobie odmowic, szczegolnie, ze nie mialem narty gigantowej - a preferuje race. Do testowanie siebie ok, a z odsprzedaza za niewielkie pieniadze nie powinno byc problemow jezeli bedzie chec zmiany na wyzszy model, samo nowe wiazanie jest drozsze.

Powodzenia w wyborach i na stoku :)

sorry - mala korekta - oczywiscie neox 412