Paolo18 Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 Witam wszystkich Forumowiczow. Od trzech lat pomykam na nartach, korzystajac z wlasnego starego sprzetu sprzetu Fischer Freeride Alltrax 173 cm oraz probujac cos nowego w wyporzyczalniach. Przyszedl czas by kupic cos nowego, dobrego a niedrogiego ;-) Mam 32 lata, 185 cm wzrostu, 81 kg wagi i jestem dosc wysportowanych i mocnym fizycznie "chlopem". probowalem juz wielu nart poczawszy od slalomowek (np SL9 Atomica), ktore sa dla mnie troche zbyt duzymi "wyzynarkami" i trocha za trudne jak na moje umiejetnosci (5-6) przez Fischera RX8 (dosc tarde i czulem sie zmeczony po calym dniu) skonczywszy na Atomic Race 8. Narty te przypadly mi najbardziej do gustu, sa w miare miekkie, sluza to sredniego i dluzszego skretu, 17m dla 174cm. Moje pytanko brzmi czy warto inwestowac w ten sprzet? Czy nie jestem za ciezki, czy narty nie sa za trudne dla mnie i czy w przyszlosci latwo mi bedzie na nich udoskonalac technike carving'owa (mam swadomosc ze do tego sluzy przede wszystkim slalomowka...). Sa akurat duze promocje w sklepach na nowy taki sprzet nawet 659 zl za nowki z sezonu 05/06. Jezli warto to czy 174 cm dla mnie jest OK? A tak przy okazji czy wszystkie atomic'i maja tak cienka krawedz; sa w zamian twardzsze, mniej sie zuzywaja??? Z gory dzieki za pomoc i dorade. Pozdrawiami zycze dalszego milego odpoczynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 nie są bardziej twarde a zużywają się szybciej race 8 to chyba juniorska narta a jeszcze bardziej dla dzieci tylko skąd ty taką długosć wytrzasnąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 nie są bardziej twarde a zużywają się szybciej race 8 to chyba juniorska narta a jeszcze bardziej dla dzieci tylko skąd ty taką długosć wytrzasnąłeś To nie jest narta juniorska!!! Tu jest jej opis http://www.skionline.pl/sprzet/?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1211&id_modelu=1400 Pomyliłeś tę nartę z Race 6 lub Race 5, które są faktycznie modelami dla dzieci. Jeżeli nie szalejesz za bardzo to będzie to przyjazna narta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paolo18 Napisano 27 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 okazuje sie ze nie tylko juniorska .... http://www.allegro.pl/item288041174_nowe_narty_atomic_race_8_z_wiazaniami_neox_412.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 od 2 sezonów race 8 jest też jako junorska http://www.skionline.pl/sprzet/?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1584 tak tu piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek1975 Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 Nie jeździłem na race 8 ale wydaje mi się że bardziej rozwojowa byłaby narta troszkę twardsza. Pewnie można kupić cos w długości 165 co będzie miało podobne i może bardziej uniwersalne właściwości. Wspomniane przez Ciebie RX8 mocno chwali mój kolega jest troszkę lżejszy około 73KG ale są chyba twardsze wersje tej deski 9 i 10. Na forum jest kilku specjalistów od Fishera można zapytać:-). A co do Twojej uwagi o zmęczeniu to chyba nie ma narty na której po całodniowym jeżdżeniu jesteś świeży jak w poranek po pierwszej komunii :-) zakładając że większość czasu jeździłeś a nie degustowałeś grzańca. A co do „twardszych krawędzi Atomic’a” to niestety nie są twardsze, dzięki temu częściej kupisz nowe narty :-( i nakręcisz wielki przemysł narciarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 RC 8 z sezonu 05/06, 174/r17- nie jestes za ciezki, choc nie wiem czy nie za krotki ; Ja mam 173 / 76 (wymiary moje - nie narty) - testuje ja od kilku dni w Spindlu na w miare stromych, twardych i oblodzonych stokach - daje rade (i narta i ja ). Pewnie ze na tyczkach nie wycisniesz z niej "nie wiadomo co", ale do szybkiej i amatorskiej jazdy jest ok - srednio twarda (mniej wiecej w klasie rc4 SC race fischer dla slalom). Krawedz trzyma, z jednej strony dobrze przenosi, a z drugiej tlumi nierownosci stoku pod butem, jak docisniesz w skrecie pzy odpowiedniej predkosci potrfi ladnie przyspieszyc - "wyrzucic" ze skretu. Nie wiem co masz na mysli - jazda carvingowa - to nie zalezy przede wszystkim od promienia skretu (slalom - gigant) tylko charakterystyki - przeznaczenia dechy - to jest srednia narta racowa, a wyginasz sie na niej tak jak potrafisz / nachylenie stoku / mozliwosci narty. Ja akurat mialem okazje kupic miesiac temu nowa z neoxem 410 za 5,5 paczki i nie potrafilem sobie odmowic, szczegolnie, ze nie mialem narty gigantowej - a preferuje race. Do testowanie siebie ok, a z odsprzedaza za niewielkie pieniadze nie powinno byc problemow jezeli bedzie chec zmiany na wyzszy model, samo nowe wiazanie jest drozsze. Powodzenia w wyborach i na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 od 2 sezonów race 8 jest też jako junorska http://www.skionline.pl/sprzet/?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1584 tak tu piszą Masz rację ale Paolo18 pisze o sezonie 05/06, w którym to nie było narty juniorskiej o takim oznaczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 RC 8 z sezonu 05/06, 174/r17- nie jestes za ciezki, choc nie wiem czy nie za krotki ; Ja mam 173 / 76 (wymiary moje - nie narty) - testuje ja od kilku dni w Spindlu na w miare stromych, twardych i oblodzonych stokach - daje rade (i narta i ja ). Pewnie ze na tyczkach nie wycisniesz z niej "nie wiadomo co", ale do szybkiej i amatorskiej jazdy jest ok - srednio twarda (mniej wiecej w klasie rc4 SC race fischer dla slalom). Krawedz trzyma, z jednej strony dobrze przenosi, a z drugiej tlumi nierownosci stoku pod butem, jak docisniesz w skrecie pzy odpowiedniej predkosci potrfi ladnie przyspieszyc - "wyrzucic" ze skretu. Nie wiem co masz na mysli - jazda carvingowa - to nie zalezy przede wszystkim od promienia skretu (slalom - gigant) tylko charakterystyki - przeznaczenia dechy - to jest srednia narta racowa, a wyginasz sie na niej tak jak potrafisz / nachylenie stoku / mozliwosci narty. Ja akurat mialem okazje kupic miesiac temu nowa z neoxem 410 za 5,5 paczki i nie potrafilem sobie odmowic, szczegolnie, ze nie mialem narty gigantowej - a preferuje race. Do testowanie siebie ok, a z odsprzedaza za niewielkie pieniadze nie powinno byc problemow jezeli bedzie chec zmiany na wyzszy model, samo nowe wiazanie jest drozsze. Powodzenia w wyborach i na stoku sorry - mala korekta - oczywiscie neox 412 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 teraz szukam narty dla dziecka to tak mi wyszło bo oglądałem takie a na sezon nie patrzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paolo18 Napisano 28 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 Wielkie dzieki za wszystkie porady i wskazowki. Pomyslnosci w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi