Krajak Napisano 24 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2007 Witam serdecznie. Byłem dopiero 2 razy na wyjeżdzie w górach na narty (w tym roku i w zeszlym, w bialce tatrzanskiej i na nosalu), ale mimo wszystko złapałem to "zboczenie". Wcześniej trenowałem z ojcem na pagórkach na mazurach w lesie, na jakichs starych nartach (proste, nietaliowane deski, buty z jedną klamrą ). Ile to razy dostałem nartą po d...e, ale nie żałuję W styczniu jadę po raz kolejny do białki tatrzańskiej - mysle ze tam jeszcze bede jezdzil na nartach wypozyczonych, ale mimo wszystko chcialbym sie rozejrzec za sprzętem W tym roku skończyłem 18 lat, trochę póżno niestety, ale nie miałem mozliwosci wczesniej, gdyz mam bardzo gleboki niedosluch i potrzebne byly masa pieniedzy i czasu na leczenie, ale nie bede sie o tym rozpisywal. Chciałem sie Was poradzić o dobór sprzętu na gotowe nartostrady, ale chcialbym takze sprobowac poszalec w swiezym puchu. Czy są takie "uniwersalne" narty? Narazie jezdzilem podczas tych wyjazdow w gorach na jakichs nartach z wypozyczalni (taliowane - nowsze-salomon - starsze-voelki). Tylko na trasach. Moje umiejetnosci. Hmmm, mysle ze cos kolo prawie srednio zaawansowanych. Gleby zaliczam, ale od razu sie podnosze i smigam dalej Na czerwonych trasach mam troche stracha, ale jade, na czarnej nie mialem okazji. Jechać jest mi łatwiej, niż na przykład iść Moje gabaryty 182 cm i ok 83 kg Buty myślę, że zakupię jakieś 4 klamrowe, gdyż w takich najlepiej się czuję. Tylko nie wiem na co zwrócić uwagę kupując je? Tak więc, jakbyście mogli podać rodzaj butów, nart i ich wymiary Byłbym bardzo Wam wdzięczny. Jeśli coś jest nie jasne to pytajcie! Proszę Was o pomoc i odpowiedzi : ) Pozdrawiam serdecznie! WESOŁYCH ŚWIĄT! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 25 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2007 Jeśli szukasz narty uniwersalnej to polecam rozejrzeć się za czymś w grupie all-mountain. Takie dechy sprawdzają się zarówno na trasach jaki poza nimi gdyż często są dość szerokie i spokojnie można pośmigać na nich w puchu. Co do butów to muszą być przede wszystkim wygodne i nie za sztywne. Na pewno jak wybierzesz narty ktoś w sklepie czy na forum doradzi Ci jakie buty wybrać. Chodzi oto żebyś nie wybrał do nart all mountain twardych buciorów do giganta:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gigan_ton Napisano 25 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2007 Witam, mój pierwszy post na tym forum;) Moim zdaniem powinieneś na razie kupić jakieś proste carvingi zaczynasz przygode z nartami także może sprubój z używanymi jest tego pełno na allegro w przystępnej cenie i dobrym stanie. Albo moze coś sprzed kilku sezonów?? Co do butów to trzeba mierzyć i myślę, ze forum nie pomorze bo to ty musisz sie czuć w nich dobrze. I jeszcze muszę troszkę złośliwości zaszczepić "koło średnio zaawansowany" 2 wyjazdy na nartach i pare pagórków w lesie...?? JNo cisło mi się to strsznie na usta to tyle:D p.s. wszystko zależy od kasy jaką chcesz na to przeznaczyć i twoich umiejętności bo kupując jakies najnowsze wypasy fishera, atomica dla dobrze jeżdźach możesz zrobic sobie krzywde a co gorsza innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krajak Napisano 27 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 No umiejetności porównałem z Waszymi puknciorami i prawie średnio zaawansowany - tak wychodzi Nart super wypasów to ja narazie nie chce, tylko tak zaczynam się rozglądać bo może studia zacznę w Krakowie i będę miał po prostu bliżej do moich kochanych gór : ) Czyli mówicie, że coś z rodzaju all-mountain. A jak poznać to na przykład w wypożyczalni? Bo chciałbym narazie sobie troszkę powypożyczać deski, a zainwestować w butki. A jeszcze mam pytanie co do buciorków Czy wszystkie buty pasują do wszystkich nart? Te all-mountain (narty) czym sie charakteryzuja? Bo przyznam szczerze, że chcialbym sie nauczyc takich super szybkich skretow na krawedziach troszke jak patrzylem na instruktorów no, a poza tym to free ride spróbować No ale wróćmy do butów Ile bym musial zainwestować mniej wiecej, zeby to nie byl szajs tylko sporo wytrzymał oraz pasował i na trasy i na free-ride? Tak przeszukuje allegro, ale nie wiem co wybrać Jakieś twardości (flexy tam sa). Please Help : ) Z góry wielkie dzięki! Zdrówko! Kuba @EDIT Czy narty typu all mountain, all round i cross dużo się różnią między sobą? Jeśli ktoś móglby mnie oświecic to bylbym bardzo wdzieczny, gdyż slyszalem ze wszystkie z tych rodzajów sa dobre na trasy, jak i poza nie, po prostu narty jakich szukam, czyli "unierwsalne". Tylko że na pewno czymś sie roznia! Z góry wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 hahhaa srednio zaawansowany narciarz nie pisze o "super szybkich skrętach na krawędziach" ale mi to rybka czy masz w tej skali 1 czy 10 a no i freeride pisze się bodajże razem ( choć tutaj jest na czerwonym ) wiec tak all moutain i all round to to samo ale cross to już nie bardzo ja na twoim miejscu zakręcił bym sie koło Fischera Rx 4, salomona streetracer 6, blizzarda cmx . Buty to zalezy ile chcesz na to przeznaczyc flex cos około 70 marka buta - wygodna musisz pomierzyc i wybrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 hahhaa srednio zaawansowany narciarz nie pisze o "super szybkich skrętach na krawędziach" ale mi to rybka czy masz w tej skali 1 czy 10 a no i freeride pisze się bodajże razem ( choć tutaj jest na czerwonym ) wiec tak all moutain i all round to to samo ale cross to już nie bardzo ja na twoim miejscu zakręcił bym sie koło Fischera Rx 4, salomona streetracer 6, blizzarda cmx . Buty to zalezy ile chcesz na to przeznaczyc flex cos około 70 marka buta - wygodna musisz pomierzyc i wybrac. Homar! Jak All mountain i allround to to samo to chyba tylko dlatego, że w nazwie mają ALL!? Teraz to pojechałeś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 Homar! Jak All mountain i allround to to samo to chyba tylko dlatego, że w nazwie mają ALL!? Teraz to pojechałeś .... \ Przepraszam to może dlatego że ostatnio za mało spie i za czesto surfuje po necie ;D ogólne przemęczenie ale już ogarnąłem temata All moutain to na traske i poza traske i na każdego warunka a all round to narty : do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 hahhaa srednio zaawansowany narciarz nie pisze o "super szybkich skrętach na krawędziach" ale mi to rybka czy masz w tej skali 1 czy 10 a no i freeride pisze się bodajże razem ( choć tutaj jest na czerwonym ) wiec tak all moutain i all round to to samo ale cross to już nie bardzo ja na twoim miejscu zakręcił bym sie koło Fischera Rx 4, salomona streetracer 6, blizzarda cmx . Buty to zalezy ile chcesz na to przeznaczyc flex cos około 70 marka buta - wygodna musisz pomierzyc i wybrac. Daj chłopakowi spokój przed nowym rokiem. Ja od siebie powiem ci tyle. W podstawówce jeździłem na nartach każdej zimy na górkach bez wyciągów.Po przyjściu ze szkoły torba w kąt i na górki. Od końca podstawówki do 32 roku życia nart zero. No i kiedyś pięknego dnia założyłem bodajże trzy sezony temu i co i to tak jak z jazdą na rowerze, raz się nauczysz i do końca życia pamiętasz. A dzięki temu, że uczyłem się na ołówkach to mogę sobie śmigać po staremu a i na krawędziach też mi całkiem nieźle chyba idzie bo jak się przyłożę to koledzy o podobnych umiejętnościach co na krawędziach nie za bardzo jeżdżą zero szans zostają z tyłu, że cho cho. Również to jak kto szybko się uczy zależy również od jego predyspozycji i przede wszystkim sprawności, chęci no i wielu innych rzeczy. A to chyba młody chłopak jest więc może faktycznie szybko się uczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krajak Napisano 28 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 Widze że tu Panowie się ze mnie troche nabijaja No ale nic Nazw nie mam wogóle opanowanych w narciarstwie, a co do tych umiejetnosci to mi tak wychodzi, ja nie wiem .... A tak btw to dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi PS To jak z tymi buciorami? Flex 90 bedzie dobry? Bo na allegro jest najpopularniejszy ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 z butami lepiej nie kombinować na aledrogo tylko isc do sklepu i przymierzyć, 90 będzie ok narty też lepiej kupować nie przez sieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 90 flex moze byc ok, ale moze byc ciut twardy - patrzac na ilosc zjazdow w nogach; wyznaje zasade ze po co kupowac opony z indexem 240 jezeli silnik wydoli do 190; ale tu trzeba samemu poprobowac co jak bedzie lezalo i jak pasowalo aby po godz. nie zmeczylo na stoku; ja bym sie sklanial do 70-80 wg "samoopisu narciarskiego" ale to ciagle teoretyzowanie; bo z drugiej strony jezeli powazniej myslisz o zacieciu narciarskim i bardzo dynamicznym przyroscie umiejetnosci (nie wnikajac jak sie ma poziom umiejetnosci srednich do srednich ), czyli np 2- 3 wypady tygodniowe w sezonie + srednio 1-2 luzem w tygodniu (przykladowo) to warto wziasc kapcia troche za twardego niz za miekkiego, abys za rok np. nie musial wymieniac calego sprzetu; a but zrobi ci mniej krzywdy niz narta, ewentualnie tylko troche podmeczy; ja ze swoimi 95 przegryzalem sie 2 miesiace (styczen - luty 2007)- potem bylo ok i na coraz wiekszym dopieciu; po tym sezonie mysle o 110 np.; powodzenia w wyborach - najlepiej trafnych:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 z butami lepiej nie kombinować na aledrogo tylko isc do sklepu i przymierzyć, 90 będzie ok narty też lepiej kupować nie przez sieć Też się z tym zgadzam ale jak już naprawdę cena w necie jest znacznie niższa to zawsze trzeba przymierzyć but w sklepie i kupić taki sam w internecie. Oczywiście chyba nie muszę mówić że jak jest napisane prawie nowy, bez opakowania to raczej trzeba se odpuścić Na allegro wiele sklepów narciarskich wystawie swoje produkty po niższych cenach niż mają je na witrynach i wtedy opłaca się kupować przez internet. Tak czy owak zawsze jest jakieś ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi