Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór nart itp : )

Krajak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Byłem dopiero 2 razy na wyjeżdzie w górach na narty (w tym roku i w zeszlym, w bialce tatrzanskiej i na nosalu), ale mimo wszystko złapałem to "zboczenie".

Wcześniej trenowałem z ojcem na pagórkach na mazurach w lesie, na jakichs starych nartach (proste, nietaliowane deski, buty z jedną klamrą :P). Ile to razy dostałem nartą po d...e, ale nie żałuję :D

W styczniu jadę po raz kolejny do białki tatrzańskiej - mysle ze tam jeszcze bede jezdzil na nartach wypozyczonych, ale mimo wszystko chcialbym sie rozejrzec za sprzętem :)

W tym roku skończyłem 18 lat, trochę póżno niestety, ale nie miałem mozliwosci wczesniej, gdyz mam bardzo gleboki niedosluch i potrzebne byly masa pieniedzy i czasu na leczenie, ale nie bede sie o tym rozpisywal.

Chciałem sie Was poradzić o dobór sprzętu na gotowe nartostrady, ale chcialbym takze sprobowac poszalec w swiezym puchu. Czy są takie "uniwersalne" narty?

Narazie jezdzilem podczas tych wyjazdow w gorach na jakichs nartach z wypozyczalni (taliowane - nowsze-salomon - starsze-voelki). Tylko na trasach.

Moje umiejetnosci. Hmmm, mysle ze cos kolo prawie srednio zaawansowanych. Gleby zaliczam, ale od razu sie podnosze i smigam dalej :D Na czerwonych trasach mam troche stracha, ale jade, na czarnej nie mialem okazji. Jechać jest mi łatwiej, niż na przykład iść :P

Moje gabaryty 182 cm i ok 83 kg

Buty myślę, że zakupię jakieś 4 klamrowe, gdyż w takich najlepiej się czuję. Tylko nie wiem na co zwrócić uwagę kupując je?

Tak więc, jakbyście mogli podać rodzaj butów, nart i ich wymiary :) Byłbym bardzo Wam wdzięczny.

Jeśli coś jest nie jasne to pytajcie!

Proszę Was o pomoc i odpowiedzi : )

Pozdrawiam serdecznie!

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Kuba

Jeśli szukasz narty uniwersalnej to polecam rozejrzeć się za czymś w grupie all-mountain. Takie dechy sprawdzają się zarówno na trasach jaki poza nimi gdyż często są dość szerokie i spokojnie można pośmigać na nich w puchu.

Co do butów to muszą być przede wszystkim wygodne i nie za sztywne. Na pewno jak wybierzesz narty ktoś w sklepie czy na forum doradzi Ci jakie buty wybrać. Chodzi oto żebyś nie wybrał do nart all mountain twardych buciorów do giganta:p

Witam, mój pierwszy post na tym forum;)

Moim zdaniem powinieneś na razie kupić jakieś proste carvingi zaczynasz przygode z nartami także może sprubój z używanymi jest tego pełno na allegro w przystępnej cenie i dobrym stanie. Albo moze coś sprzed kilku sezonów??

Co do butów to trzeba mierzyć i myślę, ze forum nie pomorze bo to ty musisz sie czuć w nich dobrze.

I jeszcze muszę troszkę złośliwości zaszczepić "koło średnio zaawansowany" 2 wyjazdy na nartach i pare pagórków w lesie...?? JNo cisło mi się to strsznie na usta to tyle:D

p.s. wszystko zależy od kasy jaką chcesz na to przeznaczyć i twoich umiejętności bo kupując jakies najnowsze wypasy fishera, atomica dla dobrze jeżdźach możesz zrobic sobie krzywde a co gorsza innym.

No umiejetności porównałem z Waszymi puknciorami :P i prawie średnio zaawansowany - tak wychodzi :P

Nart super wypasów to ja narazie nie chce, tylko tak zaczynam się rozglądać bo może studia zacznę w Krakowie i będę miał po prostu bliżej do moich kochanych gór : )

Czyli mówicie, że coś z rodzaju all-mountain. A jak poznać to na przykład w wypożyczalni? Bo chciałbym narazie sobie troszkę powypożyczać deski, a zainwestować w butki.

A jeszcze mam pytanie co do buciorków :D

Czy wszystkie buty pasują do wszystkich nart? Te all-mountain (narty) czym sie charakteryzuja? Bo przyznam szczerze, że chcialbym sie nauczyc takich super szybkich skretow na krawedziach troszke jak patrzylem na instruktorów no, a poza tym to free ride spróbować :D

No ale wróćmy do butów :P Ile bym musial zainwestować mniej wiecej, zeby to nie byl szajs tylko sporo wytrzymał oraz pasował i na trasy i na free-ride?

Tak przeszukuje allegro, ale nie wiem co wybrać :P Jakieś twardości (flexy tam sa).

Please Help : )

Z góry wielkie dzięki!

Zdrówko!

Kuba

@EDIT

Czy narty typu all mountain, all round i cross dużo się różnią między sobą?

Jeśli ktoś móglby mnie oświecic to bylbym bardzo wdzieczny, gdyż slyszalem ze wszystkie z tych rodzajów sa dobre na trasy, jak i poza nie, po prostu narty jakich szukam, czyli "unierwsalne". Tylko że na pewno czymś sie roznia!

Z góry wielkie dzięki!

hahhaa srednio zaawansowany narciarz nie pisze o "super szybkich skrętach na krawędziach" ale mi to rybka czy masz w tej skali 1 czy 10 ;) a no i freeride pisze się bodajże razem ( choć tutaj jest na czerwonym ) wiec tak all moutain i all round to to samo ale cross to już nie bardzo ;) ja na twoim miejscu zakręcił bym sie koło Fischera Rx 4, salomona streetracer 6, blizzarda cmx ;). Buty to zalezy ile chcesz na to przeznaczyc flex cos około 70 marka buta - wygodna ;) musisz pomierzyc i wybrac.

hahhaa srednio zaawansowany narciarz nie pisze o "super szybkich skrętach na krawędziach" ale mi to rybka czy masz w tej skali 1 czy 10 ;) a no i freeride pisze się bodajże razem ( choć tutaj jest na czerwonym ) wiec tak all moutain i all round to to samo ale cross to już nie bardzo ;) ja na twoim miejscu zakręcił bym sie koło Fischera Rx 4, salomona streetracer 6, blizzarda cmx ;). Buty to zalezy ile chcesz na to przeznaczyc flex cos około 70 marka buta - wygodna ;) musisz pomierzyc i wybrac.

Homar! Jak All mountain i allround to to samo to chyba tylko dlatego, że w nazwie mają ALL!?

Teraz to pojechałeś ....

Homar! Jak All mountain i allround to to samo to chyba tylko dlatego, że w nazwie mają ALL!?

Teraz to pojechałeś ....

\

Przepraszam to może dlatego że ostatnio za mało spie i za czesto surfuje po necie ;D ogólne przemęczenie ale już ogarnąłem temata :D All moutain to na traske i poza traske i na każdego warunka ;) a all round to narty : do wszystkiego :D

Daj chłopakowi spokój przed nowym rokiem. Ja od siebie powiem ci tyle. W podstawówce jeździłem na nartach każdej zimy na górkach bez wyciągów.Po przyjściu ze szkoły torba w kąt i na górki. Od końca podstawówki do 32 roku życia nart zero. No i kiedyś pięknego dnia założyłem bodajże trzy sezony temu i co i to tak jak z jazdą na rowerze, raz się nauczysz i do końca życia pamiętasz. A dzięki temu, że uczyłem się na ołówkach to mogę sobie śmigać po staremu a i na krawędziach też mi całkiem nieźle chyba idzie bo jak się przyłożę to koledzy o podobnych umiejętnościach co na krawędziach nie za bardzo jeżdżą zero szans zostają z tyłu, że cho cho.

Również to jak kto szybko się uczy zależy również od jego predyspozycji i przede wszystkim sprawności, chęci no i wielu innych rzeczy.

A to chyba młody chłopak jest więc może faktycznie szybko się uczy.

Pozdrawiam.

Widze że tu Panowie się ze mnie troche nabijaja :P

No ale nic :P

Nazw nie mam wogóle opanowanych w narciarstwie, a co do tych umiejetnosci to mi tak wychodzi, ja nie wiem ....

A tak btw to dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi :P

PS To jak z tymi buciorami? Flex 90 bedzie dobry? Bo na allegro jest najpopularniejszy ;p

90 flex moze byc ok, ale moze byc ciut twardy - patrzac na ilosc zjazdow w nogach;

wyznaje zasade ze po co kupowac opony z indexem 240 jezeli silnik wydoli do 190;

ale tu trzeba samemu poprobowac co jak bedzie lezalo i jak pasowalo aby po godz. nie zmeczylo na stoku;

ja bym sie sklanial do 70-80 wg "samoopisu narciarskiego" ale to ciagle teoretyzowanie;

bo z drugiej strony jezeli powazniej myslisz o zacieciu narciarskim i bardzo dynamicznym przyroscie umiejetnosci (nie wnikajac jak sie ma poziom umiejetnosci srednich do srednich ;)), czyli np 2- 3 wypady tygodniowe w sezonie + srednio 1-2 luzem w tygodniu (przykladowo) to warto wziasc kapcia troche za twardego niz za miekkiego, abys za rok np. nie musial wymieniac calego sprzetu;

a but zrobi ci mniej krzywdy niz narta, ewentualnie tylko troche podmeczy;

ja ze swoimi 95 przegryzalem sie 2 miesiace (styczen - luty 2007)- potem bylo ok i na coraz wiekszym dopieciu;

po tym sezonie mysle o 110 np.;

powodzenia w wyborach - najlepiej trafnych:D

z butami lepiej nie kombinować na aledrogo tylko isc do sklepu i przymierzyć, 90 będzie ok narty też lepiej kupować nie przez sieć :)
Też się z tym zgadzam ale jak już naprawdę cena w necie jest znacznie niższa to zawsze trzeba przymierzyć but w sklepie i kupić taki sam w internecie. Oczywiście chyba nie muszę mówić że jak jest napisane prawie nowy, bez opakowania to raczej trzeba se odpuścić :P Na allegro wiele sklepów narciarskich wystawie swoje produkty po niższych cenach niż mają je na witrynach i wtedy opłaca się kupować przez internet. Tak czy owak zawsze jest jakieś ryzyko :)