SKIer Napisano 9 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2008 hmm, ciężko mi porównać bo nigdy nie byłem na Velkiej Racy ale generalnie na Chopoku bardzo mi się spodobało, dużo wyciągów, różnorodność tras, http://www.jasna.sk/img/mapy/new/sever.html dobra infrastruktura: WC, knajpki, hotele, pensjonaty, bezpłatny parking, blisko do aquaparku, jedyny minus to ciągle rosnące ceny (noclegi, jedzenie, karnet) i w weekendy raczej duże zagęszczenie narciarzy. I uwaga przy kasie bo wciskają karnet na dwie strony Chopoka nawet jak nie chodzą wyciągi którymi można się dostac na drugą stronę!!! Wszystkie przydatne info znajdziesz na stronie ośrodka: www.jasna.sk Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 9 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2008 A co sądzicie o hopoku?? Jak tam wyglada z infrastruktórą no i jakie ogólne wrażenia? Może ktoś może porównac z Velką Racą?? Z Chopokiem to różnie bywa. Jak śniegu do oporu to fajnie bo tras trochę jest i dla każdego. Jednym wielkim oszustwem jest to, że chwalą się o połączeniu strony południowej z północną wyciągami. Nie wiem czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję na nartach z jednej strony na drugą przejechać. Ale co do kasy to biorą oczywiście za north & south. Jedno porządne krzesło z Zahradek na Rovną Holę i trasa FIS to chyba najlepsza rzecz na tej górze. Reszta to w większości talerzyki (no jest jeszcze stare krzesło na lukową, ale tam piździ ja w kieleckim). Kolega był między świętami. Karnet wychodzi 100 zł dziennie. Miał szczęście, że czarna majstrowska była otwarta to się trochę zharał. Kolejki potrafią być jak w Polsce. Generalnie góra fajna, ale jeszcze do Alp to troszeczkę im brakuje. Chociaż kasowo jak w Alpach. Pięciodniowy wyjazd dwuosobowy 3500 zł. Alpy by były za 4000 zł może ciut więcej. A zresztą co się będę wymądrzał. Wszyscy wiemy, że w przeliczeniu na kilometry w nogach to tylko największe góry w Europie najtaniej wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 9 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2008 Z Chopokiem to różnie bywa. Jak śniegu do oporu to fajnie bo tras trochę jest i dla każdego. Jednym wielkim oszustwem jest to, że chwalą się o połączeniu strony południowej z północną wyciągami. Nie wiem czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję na nartach z jednej strony na drugą przejechać.... To prawda, jak nie ma dużo śniegu to nie ma co jechać na Chopok, bo wtedy to górka jak każda inna, do tego połowa wyciągów nie chodzi i szkoda przepłacać... Co do połączenia to nie mam sprawdzonych informacji, bo jak byłem w zeszłym roku to warunki były kiepskie i nawet nie chodziło to stare podwójne krzesełko Rovna hola-Konsky grun, którym wyjeżdża się pod ten nowy wyciąg łączący dwie strony Chopoka , a z tego co wiem to chyba w zeszłym roku wogóle nie ruszyło to połaczenie, mimo że wyciąg już stał. Jak jest / będzie teraz nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 9 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2008 Czyli jednym słowem żadna rewelacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 9 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2008 Czyli jednym słowem żadna rewelacja? Są ludzie którzy kochają tą górę. Tak samo jak są ci co kochają Kasprowy. Są też tacy co kochają Białkę. Są też tacy co w Polskę i na Słowację w życiu nie pojadą nartować. Ja byłem w zeszłym roku, śniegu było mało a i luda niezawiele więc na 11 FIS strasznie oblodzonej nawet fajnie się jeździło. No ale za taką kasę jaką trza wybulić za karnet całodniowy to faktycznie jakieś 3+. Jak dobre warunki śniegowe to dałbym 4-. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi