Boogie Napisano 5 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2008 JC wyjazd mam zaplanowany od 4 kwietnia do 13 kwietnia nie wiesz czy to dobra pora na wyjazd w tym roku do livigno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawe Napisano 8 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2008 Wróciłem.... Więc tak.... zacznę od tego, że zdrada Austrii raczej była jednorazowa i w przyszłym roku znów znany Zillertal lub nieznane Ischgl. Generalnie wszystko fajnie, piękna pogoda (tylko jeden dzień śnieżny), ale jakieś spostrzeżenia są. Po pierwsze, dojazd nie należy jednak do najlepszych, a już z tunelem to jak się trafi. Nam się niezwykle udało (w drodze do) i staliśmy jednyne 20 minut przed tunelem i kolejne 20 za tunelem. Ale już osoby wyjeżdzające z Livigno mówiły nam, że stoją 2,5h w jednym miejscu. Powód? Włosi to Włosi, mają wszystko w d**ie, i nie potrafią przewidzieć ile aut mogą wpuścić do tunelu, żeby z drugiej strony dało się wyjechać i tak korkował się tunel.... No, ale dojechaliśmy. Następny dzień na stok, piękna pogoda, ale jakie jest moje zdziwienie gdy od ski busa muszę iść kawałek do wyciągu po oblodzonym, nieposypanym i krzywym chodniku, ześlizgując się co chwilę pod jadące samochody. I kolejne rozczarowanie to infrastruktura. Rozpieszczony dwoma poprzednimi sezonami w Soelden i na najnowszych sprzętach, wsiadam do starej gondolki, potem jadę jeszcze starszymi krzesłami (chyba nawet w Karpaczu są nowsze). Stoki (to trzeba przynać) przygotowane super, ale znowu ich oznakowanie pozostawia wiele do życzenia. Potrafią być różnice w kolorze tras na mapce i w rzeczywistości. A i na jeszcze jeden minus brak jakiegoś basenu, czy parku wodnego (do Bormio jednak jest kawałek). Miasteczko skromne malutkie, ale za to w sklepach taaanio. Napewno alkohole, 1litr Finlandii 5,4euro, napewno kosmetyki (tu ok 2 razy taniej), napewno telefony gsm. Reszta to trzeba znać ceny u nas, ale bywa że cena identyczna albo ciut wyższa. Generalnie jestem zadowolony, bo byłem z super ekipą, a w takich warunkach reszta schodzi na dalszy plan. Podsumowanie: inwestować, inwestować i jeszcze raz inwestować, bo jak zabiorą strefę to samą renomą daleko się nie zajedzie. ps. fotki wkrótce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 8 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2008 Homar nie siej defetyzmu. Byłem we Włoszech w zeszłym roku dokładnie koniec marca i początek kwietnia. Zobacz jakie były warunki! Ale to chyba Bormio ? Albo inne ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 nie no to je chyba livigno patrząc w strone bormio po prawej stronie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Ale to chyba Bormio ? Albo inne ustrojstwo Tak, tak Bormio i Livigno ???? Wszędzie jest Bormio i Livigno ... Próbujcie dalej ale musicie wyregulować GPSy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Generalnie jestem zadowolony, bo byłem z super ekipą, a w takich warunkach reszta schodzi na dalszy plan. Podsumowanie: inwestować, inwestować i jeszcze raz inwestować, bo jak zabiorą strefę to samą renomą daleko się nie zajedzie. ps. fotki wkrótce:) Gawe dzięki za relacje, choć ja się z Tobą nie zgodzę z tak złą opinią o infrastrukturze w Livigno. No ale każdy może mieć swoje zdanie. Co do Włochów ... święta prawda. Gdy zapytałem Włocha czy mogę zapłacić kartą za tunel usłyszałem - Cash dawaj! I jeszcze o Italiancach. Odwiedzając różne regiony Włoch bardzo mocno doświadczyłem różnicy w ... mentalności i podejściu do życia miejscowych. Widać to było na każdym kroku. W organizacji, sposobie kontaktu, obsłudze ... i można tak długo wymieniać. Lombardia (rejon Livigno) szczególnie kontrastował na tle Trentino i Tyrolu Południowego. Ale to temat na osobny wątek Czekamy na zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Cash dawaj gdybym 2 lata temu wiedział, że na bramkach w ITA sie nie da kartą płacić..... no przynajmniej miałem wjazd za free:D wciskałem karte do czytnika gdzie pisało insert card (były znaczki visa itd) koles mi coś marudził po makarońsku aż wkoncu otworzył szlaban:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Homar nie siej defetyzmu. Byłem we Włoszech w zeszłym roku dokładnie koniec marca i początek kwietnia. Zobacz jakie były warunki! A ja byłem w marcu zeszłego roku i trasa o nazwie Sky dancer (taka z takimi białymi gondolami) miała na srodku plame ziemi i zasiana była kamieniami ty akurat dałeś fotke chyba z drugiej strony na ktorej nie byłem sory za sianie defetyzmu ale co mam kłamać że warunki były bdb+ ? I ta gondolka klaustrofobiczna naszczęscie tylko ostatni dzien jezdzilismy w livigno, reszta Bormio i Isolaccia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Tak, tak Bormio i Livigno ???? Wszędzie jest Bormio i Livigno ... Próbujcie dalej ale musicie wyregulować GPSy Trzy Pały (Trepale) raczej nie. Isolaccia, czy Santa Kaśka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 to musi byc livigno bo mi się kojarzy taka trasa wlaśnie patrząc na jezioro po lewej stronie:), tzn łudząco przypomina ta trase ale reki sobie nie dam uciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Trzy Pały (Trepale) raczej nie. Isolaccia, czy Santa Kaśka ? W Isolacci bodajże nie ma kanapy z zamykaną osłonką jak na fotce chyba że tam z tyłu ale jesli dobrze pamietam to tam idzie orczyk? Nie kojaże widoku dlatego myslałem że do druga strona Livignio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 To fakt, w Isolacci wyciagi sa raczej starsze. Masz racje. Mozliwe, ze jest to Trepale, czyli Mottolino z drugiej strony, jednak jakos tak nie moge sie przekonac. W Santa Caterinie bylem, jednak jeszcze nim zbudowali gondole, wiec jakos w roku 2002/2003. Wysokosc na tej fotce jest duza, wiec nie mam pojecia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Odpowiedź To jest San Pellegrino -Falcade, czyli trafialiście ok 200 km na zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 To jest San Pellegrino -Falcade, czyli trafialiście ok 200 km na zachód Czy masz na myśli widok z Margerity w kierunku na Falkade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Czy masz na myśli widok z Margerity w kierunku na Falkade? Brawo! Trafiłeś bez pudła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Homar nie siej defetyzmu. Byłem we Włoszech w zeszłym roku dokładnie koniec marca i początek kwietnia. Zobacz jakie były warunki! Cholera!! wiedziałem że z kąś to znam:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 JC to jest ta trasa co tam dalej jes tak że trzeba sie kijami odpychac? i z góry da się w lewo jechać na czarną?? pellegrino?? bo jak tak to jest ta kanapa na której się modliłem żebym dojechał na góre cały ( to był moj 1 wyjazd do włoch) tak wiało że zatrzymywali co 10 sek i jechalo 10m do przodu 5 do tylu a kanapka wiało od liny do liny, a ja bylem zielony, ale tamte rejony Aleghe falcade bardzo milo wspominam, świetne trasy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Masz rację Bugajson, jak odbijesz w prawo troszkę niżej jak robione jest to zdjęcie to zaliczasz 10 km zjazd do Falkade ale są odcinki że trzeba się kijami odpychać i nawet narty odpiąć bo trzeba przez asfaltową drogę przebiec. Mam identyczne zdjęcie z 2005 roku, też wiało jak wiatr oparł się od czoła w krzesło zamknięte czaszą to się nam zdawało że zaraz nas wykipruje z tego krzesła:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 kurde a myslalem ze tylko ja miałem takiego pietra te odcinki są wkur*** najgorzej mają ci na parapetach :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 kurde a myslalem ze tylko ja miałem takiego pietra te odcinki są wkur*** najgorzej mają ci na parapetach :D jak sami sobie tak chcieli to niech tak mają, moze by wszystkich parapeciarzy wysłać na takie płaskie górki to moze by się nawrócili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 10 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2008 ... zaliczasz 10 km zjazd do Falkade .... Może i 10km, ale zjazdem bym tego nie nazwał - raczej spacerek krajoznawczy:rolleyes: Widoczne ma zdjęciu krzesełka położone są na otwartej przestrzeni i kiedy wieje często są wyłączane. W ten sposób wylądowaliśmy raz odcięci w Falkade. Dopiero podstawione skibusy pozwoliły nam dostać się do samochodów pozostawionych pod Margeritą czy w Pelegrino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silkroad Napisano 24 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2008 Livigno ? Livigno albo nic ! Witam, od kilku lat jeżdzę ze znajomymi do Livigno ( włoskie Alpy ) nigdy moja narta nie staneła na żadnym innym stoku. Czy może ktoś mi odpowiedzieć czy jest takie miejsce, które jest lepsze od Livigno ? Oczywiście uznam odpowiedź za wiarygodną kogoś kto był w Livigno i ma porównanie. Ja jestem zachwycony i również znajomi, którzy jeździli praktycznie tylko w Polsce i na Słowacji oraz Austrii i wszyscy zgdonie twierdzą Livigno albo nic. To co zachwyca to dobrze przygotowane trasy ( ponad 115 km ) , słońce, słońce , słońce i zero kolejek do kolejek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 24 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2008 jak dla mnie to Bormio albo MdiC a w livignio byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2008 Witam, od kilku lat jeżdzę ze znajomymi do Livigno ( włoskie Alpy ) nigdy moja narta nie staneła na żadnym innym stoku. Czy może ktoś mi odpowiedzieć czy jest takie miejsce, które jest lepsze od Livigno ? Oczywiście uznam odpowiedź za wiarygodną kogoś kto był w Livigno i ma porównanie. Ja jestem zachwycony i również znajomi, którzy jeździli praktycznie tylko w Polsce i na Słowacji oraz Austrii i wszyscy zgdonie twierdzą Livigno albo nic. To co zachwyca to dobrze przygotowane trasy ( ponad 115 km ) , słońce, słońce , słońce i zero kolejek do kolejek :-) Dziesiątki miejsc w Alpach, co poniektóre niemal w pół drogi tego co mamy do Livigno i ten fakt już czyni że są to lepsze miejsca od Livigno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi