Bończa Napisano 12 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2007 Dzisiaj jeżdżąc w Małem Cichem zaobserwowałem dziewczynę (zapewne dobrze jeżdżąca na nartach), która próbowała ujeżdżać sprzęt zwany monoski - jedna szeroka narta z zapięciami na dwa buty plus kije. Ciekawy sprzęt - czy ktoś z was miał styczność z tą zabawką? Na pewno dobre do treningu propriocepcji (czucia głębokiego), balansu, równowagi. Nagrałem filmik (słaba jakość uprzedzam) http://www.youtube.com/watch?v=KC8sw6nMWVY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2007 Hit z przed parunastulaty jednak nie przyjoł się, choć jazda na tym faktycznie wygląda efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienek Napisano 12 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2007 W 1993 r miałem okazję obserwować gości jeżdżących na monoski na lodowcu Hintertux. Jeździłem czasami poza trasami i jeden taki nawet mnie zaczepił(znam niemiecki) czy nie pojeździlibyśmy razem. Powiedziałem dziękuje, bo mógłby byc moim synem i szybko by mnie wykończył kondycyjnie. Jazda w śniegu, gdy stojąc na nartach zapada się człowiek głęboko, jest bardzo wyczerpujaca. Monoski tak około 20 lat temu było bardzo popularne w Stanach. Potem to zarzucono, bo są kłopoty ze skretem na stromszym terenie i pojawiła się decha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2007 Hinter Gienek, szacunek dla Ciebie za dokonania i doświadczenie. W 1993 roku byłem też w Hintertux, ale, że byl to mój pierwszy wyjazd w Alpy - byłem w takim szoku, że nie zauważyłem monoski-stów . Temat rzeczywiście stary, ale widać jak zainspirował późniejszych snowboardzistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 24 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2007 monoski Miałem takie cudo i jeździłem na tym jakieś trzy sezony . Bardzo fajna sprawa jak dla mnie , co mnie dziwi bo snowboard wcale mi do gustu nie przypadł . Jazda na tym : jak na klasykach - nózna przy nóżce:) tylko sie nie rozjeżdzają . A tak na poważnie , to jeździło sie sympatycznie tylko trzeba sie było oduczyć kategorycznie jednej rzeczy : siadania na tyłach . Taki manewr powodował dosłowne wykatapultowanie jadącego do tyłu na łeb . Generalnie to żałuję , że sie ta zabawka nie przyjęła , ja bym chętnie taką deske jeszcze raz kupił . Niestety moja poszła w drzazgi.....czyli skończyły się krawędzie i ślizg. Jak by ktoś słyszał o takim czymś na sprzedaż to proszę o cynk . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienek Napisano 25 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2007 G. Joubert, postać znana ze znakomitych książek o nauce jazdy na nartach, "wychowawca" Patric`a Russell`a - zdobywcy Pucharu Świata w konkurencjach alpejskich, pisał jeszcze w latach siedemdziesiątych, że "bricoleurs"(majsterkowicze) próbują jeździć na jednej narcie(sądze, że miał na myśli monoski). A przecież nogi są dwie i to niezależne. Chodziło o jazdę idelnie wąsko, nóżka przy nóżce. Co było szałem w owym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 25 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2007 Było jeszcze coś pośredniego między mono a parapetem - nogi były jedna za drugą -jak na parapecie - ale ustawione jak na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 25 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2007 Ludzie, którzy wtedy na stoku jeździli na MonoSki byli z SITN-u. Mówili, Ze dechę wyciągnęli gdzieś z pakamery. Tak więc jeśli znasz jakiegoś instruktora z SITN, to pewnie będzie mógł Ci pomóć w kwestii zakupu lub wypożyczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek12 Napisano 24 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2008 jak ktoś chce kupić deskę monoski to pisać na gg:3857061 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi