Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

SOELDEN lodowiec - do admina

arbiter

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wybieram sie do Soelden 15.12.2007 ,przegladając warunki jakie tam panują na stronie Soelden lodowiec jest informacja że wyciągi działają , warunki na trzy śnieżynki a u góry informacja " sezon od 22.12.07........" mam pytanko , czy od 15 nie pojeżdżę tam na nartkach oraz czy waro wybrać się do Obergurgl ?

jadę tam po raz pierwszy , będę wdzięczny za rady i wskazówki

Nie martw się. Pojeździsz na pewno!

Na stronie jest tak napisane, bo oficjalnie sezon zaczyna się 22.12, ale ze względu na warunki już teraz otwarte są niżej wyciągi!

Sprawdź, że informacje o sezonie są prawidłowe tu:

http://www.soelden.com/main/EN/SD/WI/Skigebiet/Skipaesse/Winter_07_08/skipaesse/index.html

W wypowiedź SB wkradła się pomyłka Soelden to Oetztal, a nie Stubaital.

Byłem tam dwukrotnie i za każdym razem mieszkałem w Zwieselstein, trochę taniej niż w Soelden, a dodatkowo wszędzie tak samo daleko.

Co do Obergurgl-Hochgurgl to zobacz sam uważam, że warto.

No i co warto przeżyć, to wjechać samochodem na lodowce (Rettenbach i Tiefenbach), wrażenia super.

Koniecznie odwiedź Obergurgl i Hochgurgl,w tym roku oddali trzy nowe gondole,trasy rewelka i mało ludzi.Polecam również basen i fajne sauny w samym Soelden i oczywiście wypad na termy do Lagenfeld,to tylko parę kilometrów.Najlepsza knajpa/według mnie i znajomych/to Sallino ,Zaraz po wjeździe po prawe stronie przed stacją benzynową..www.salino.at Pozdro.

Sezon rozpoczyna się chyba pierwszymi zawodami pucharu świata, przynajmniej na kamerach było widać, że sporo osób jeździło po trasach.

Co do noclegu to polecam zajrzeć tutaj http://www.tiscover.at/granbichler.beate

Huben jest jakieś 10km przed Soelden i jakieś 20km od Obergurgl. Domek odnowiony i za tydzień za 4 osobowe mieszkanie płaciłem ok 400euro.

Do Obergurgl warto pojechać bo mniej ludzi niż w Soelden a trasy też fajne.

Jedyne co mi się nie podobało to jakieś zakręcone schematy na wspólny karnet do Soelden i Obergurgl.

Jako, że jeździliśmy od 10-11 to karnet kupowaliśmy codziennie, raz tu raz tu.

• 9 months later...

solden

Witam. Byłem w Solden od 16.03.08r. Pogoda miała być - tak zakładałem super, lecz załapałem się na załamanie pogody, i było bardzo zimno. Temperatura w dzień nie schodziła poniżej -10st.Cel. a w nocy sięgała nawet do -28 st.cel. Pogoda była cieniutka, Cały czas niskie chmury i zawiewał mocno wiatr. Odnośnie regionu, jestem troszeczkę zawiedziony. Stoki super ale przepełnienie ludzi zbyt duże jak na Alpy. Aby dostać się na górę trzeba było odstać swoje 25 minut w wężyku kolejki do wagoników - no chyba że ktoś przychodził bardzo wcześnie rano to miał luz. Podobnie choć krócej na pierwszych krzesełkach. O dostaniu się na lodowiec zapomnijcie. Pomyłka. Na lodowiec prowadzi na początku tylko jeden wyciąg krzesełkowy i tu tworzy się gardziel bo nie ma innej drogi. Kolejka jest gigantyczna. Stałem chyba ze 30 minut albo dłużej. Solden musi zmienić rozwiązanie dostania się na lodowiec.

Mieszkałem w Lengefeld czyli jakieś 10 km od Solden. Uwaga nie można przyjeżdżać do Solden zbyt późno bo ilość parkingowa ograniczona i wówczas jest problem.:)

Witam. Byłem w Solden od 16.03.08r. Pogoda miała być...,... i było bardzo zimno. Stoki super ale przepełnienie ludzi zbyt duże jak na Alpy...

A ja mniej więcej w tym samym czasie byłem w Ski Amade i było tak:

xx_098_small_.jpg

Więcej zdjęć tu:http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=533&c=5

Podczas gdy na normalnych wysokościach panują doskonałe warunki narciarskie bezsensem jest pakowanie się na lodowiec, pogoda na lodowcu w mgnieniu oka z pięknej potrafi przerodzić się w prawdziwą extremę....

A ja mniej więcej w tym samym czasie byłem w Ski Amade i było tak:

Więcej zdjęć tu:http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=533&c=5

Podczas gdy na normalnych wysokościach panują doskonałe warunki narciarskie bezsensem jest pakowanie się na lodowiec, pogoda na lodowcu w mgnieniu oka z pięknej potrafi przerodzić się w prawdziwą extremę....

SB przecież Soelden to nie tylko lodowce!!! To tylko drobny dodatek do bogatej oferty całego ośrodka!