gregre0 Napisano 2 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2007 Homar – piszesz o nastawach do jazdy sportowej – agresywnej, na krawędzi możliwości narty, przy częstym wymuszaniu na narcie ekstremalnych ewolucji/przeciążeń. To zupełnie inna bajka! Do tego dotyczy doświadczonych/świadomych narciarzy. Tymczasem pytanie dotyczyło jak niedoświadczony (przynajmniej od strony technicznej) narciarz ma ustawić wiązania bezpiecznie dla siebie. Gienek poruszył tu jeszcze jeden temat ...jeździć maksymalnie miękko. – Wpływ techniki jady na wypinanie narty. Jazda carving’owa – czysto na krawędzi, zmienia rozkład sił działających na wiązanie. Zwiększa nacisk buta na nartę, zmniejszając siły ścinające/boczne powodujące wypięcie narty. Niektórzy instruktorzy proponują takie ćwiczenie – jazda z rozpiętymi butami. Zmniejszoną możliwość obracania narty nogami (luźny but na to nie pozwala) trzeba skompensować wychyleniem i naciskiem na nartę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 2 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2007 gregre0 - Jazda z rozpiętymi butami tego nie widziałem, chyba że chodzi Ci o jazde z odpiętymi górnymi klamrami, jak nie jeżdze na tyczkach to: - jest to najfajniejsza sprawa tylko jeden ząbek zeby nie latało i kolana wychylone maksymalnie do przodu a wracajac do tego co napisałes to chyba każdy ma prawo sie wypowiedziec na forum, ja opisałem jak to jest na tyczkach bo jeżdze "sportowo" i chciałem wniesc jakas nowosc do dyskusji zresztą w tym co opisałem było wyraznie napisane że opisuje jazde na tyczkach a o jezdzie "lajtowej" też było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2007 zrobta puente tego tematu:) po prostu trzeba ustawić odpowiednią siłę wypięcia i dbać o wiązania jak o własną kobiete:) bo jak zadbasz to odpłaci Ci sie tym do czego jest stworzona:P (chodzi mi tutaj o narte i wiązania:P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek1975 Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 znowu o seksie, ale z tym dbaniem to się zgadzam m- dokładnie jak o własną kobite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 gregre0 - Jazda z rozpiętymi butami tego nie widziałem, chyba że chodzi Ci o jazde z odpiętymi górnymi klamrami, jak nie jeżdze na tyczkach to: Nie, miałem na myśli wykonanie zjazdu na niezbyt trudnym stoku z poluzowanymi wszystkimi klamrami w celach szkoleniowych – wyczucia narty idącej na krawędzi. Nie próbuję namawiać do stosowania tego na stałe! A co do ustawień i jazdy sportowej to masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 Z tym że jesli ktos ma buty który trzymają stope dopiero po zapięciu na 5 ząbek too przy odpiętym to chyba wypadnie jak wcisnie za mocno ale już wiem ocb jak to przeczytałem to sobie przypomniałem jak kiedys na treningu stwierdziłem że sobie odpoczne no to odpiąłem wszystkie klamry od butów stoje oparty na kijach własciwie to prawie leże po chwili jak już złapałem normalne tętno to zabrałem sie do jazdy staje na starcie przez zamknąłem sobie bramke do pomiaru czasu zapiąłem kije do rękawic no i goł... wysoko podniesiona lewa noga tupnięcie mocne wychylenie do przodu i bardzo ciekawy lot na ryj... , stopa w niezapiętym bucie podniosła sie do góry naszczescie nie wypadła z buta bo jeszcze bym miał mokre skarpety ale na ryjek i tak poleciałem, koledzy byli pod wrażeniem mojego ciekawego pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 Homar jedzi ostro. Gienek bardziej lajtowo. Ja moze ciut posrodku i nie zgodze sie do konca z zadnym z was (waze 76, ustawienie mam na niecala 7 przod-tyl). Primo - proste dobranie sily wypiecia poprzez ciezar to zbytnie uproszeczenie poza tyczka, wystarczy ze jeden kolo ma numer buta 40 a drugi 43 i calkiem inne dzwignie / sily dzialaj na wypiecie; Secundo - Gienek radzilbym zmienic zonie sile wypiecia, o ile poza tyczkami nie jezdzi prawie tak jak Homar, Tyle moje go zdania ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 juice ale jak by było tak jak ty mowisz to trzeba by było inne wiązania do butów 40 a inne do 43 ?? to nie ma znaczenia jaki masz rozmiar buta przynajmniej ja nigdy jeszcze czegos takiego nie słyszałem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 ale na ryjek i tak poleciałem, koledzy byli pod wrażeniem mojego ciekawego pomysłu Choć nie zupełnie to miałem na myśli to z pewnością było warte obejrzenia Szkoda, że nikt tego nie nagrał - mógłbyś do 'śmiechu warte' posłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2007 Homar, nie inne wiazania tylko inaczej sie ustawia sile wypiecia na tym samym wiazaniu, albo 7 albo 8 np., w koncu troche skali tam jest Nie bede cwaniakowal jak to w zawodowstwie czy i jakie ma znaczenie, tam "po prostu" jest cos pod maxa na 1 przejazd. Ale nawet zaawansowana amatorszczyzna powinna na to zwrocic uwage. To czysta fizyka. Inaczej przy okreslonej - tej samej sile dzialajacej na but/wiazanie ma przelozenie "watosci wypiecia" przy dluzszej i krotszej skorupie. To zadna filozofia, wystarczy popatrzec na rozne tabele do ustawien, czy to marker czy tez podana ostatnio tu w dyskusji popularna strona rosyjska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 4 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2007 Panowie jedni jeżdzą miękko Jak Genek mówi a drugi bardziej siłowo mam zjanomego mistrza polski instruktorów 2 krotny demonstrator roku co waży 75 kg a jeździ na 7 siła wypiecia tylko płynna jazda i miękka to poznać po zawodnikach ja jeżdze siłowo bo tą siłe mam i ustawiam na 12 zwykła jazda i na 12 wypinam stojąc w miejscy narty skręcając kolanami do środka(jeszcze hahaha) Homek jak ważysz 65kg to na 11 Ci nóżki z dupki powyrywa:D pozdro Barti:D : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 4 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2007 ja jeżdze siłowo bo tą siłe mam i ustawiam na 12 zwykła jazda i na 12 wypinam stojąc w miejscy narty skręcając kolanami do środka(jeszcze hahaha) No to się chyba z herminatorem na nóżki możesz licytować.:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 4 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2007 Homek jak ważysz 65kg to na 11 Ci nóżki z dupki powyrywa:D Nie no nożki są i jedna i druga, ale 11 to tylko na start bo raz sie wypieła i następny raz nie może trzeba uczyc sie na własnych błędach, ale przy glebie przy 11 sie wypina, to już sprawdziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek1975 Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 11 robi wrażenie, szacuneczek kolego. A jak sie spotkamy 6 stycznia, to będe mógł Ci dzieńdobry powiedzieć i synka przedstawić?? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 Mój tata też ustawia na 11 ale on spędził więcej czasu śmigając na nartach niż chodząc na piechotę Może i mi będzie kiedyś dane udoskonalić swoje umiejętności i dokręcać wiązania do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 Ambro - do czyjego konca - twojego czy wiazania ?? Myslisz o jakich 22-24 jak w PS ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 Ambro - do czyjego konca - twojego czy wiazania ?? Myslisz o jakich 22-24 jak w PS ?? Hehe racja No pewnie że do 22-24 Oczywiście żartuje, jak dociągnę do poziomu że bez obawy ustawie na 11 będę zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 ja już dotarłem do tego poziomu że ustawiam już tylko 11 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 czasem lepiej mieć mocniej niż słabiej rok temu byłem w ITA i skręcająć wewnętrzną nartą zachaczyłem o bryłę której z daleka nie widziałem bo było płąskie światło i gu widać no i podciołem się robiąc sobie mega siniaka na prawym udzie:) od tego momentu powiedzialem dość i skala poleciała tylko o 0,5 dina w góre i narazie jakos daje rade:P jeden tydz jeździlem z wiązaniami skręconymi na 12 ale czułęm się jak bym miał pistolet przy głowie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 ja już dotarłem do tego poziomu że ustawiam już tylko 11 :D Mnie tam 11 nie rzuca na kolana. Jak zsumuje przód z tyłem na obu nartach to mam nawet 11.5:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2007 chodzi mi o to ze juz zaczynam w dół opuszczać chociaż na elanach mam nadal z przodu 12 a z tyłu 14:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 No to nieźle Mi się może wydaje że dla mnie 11 czy ileś tam to taka super bariera a w sumie szusam teraz lepiej od znajomych którzy maja na 10-11. Musze się przełamać psychicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 11 robi wrażenie, szacuneczek kolego. A jak sie spotkamy 6 stycznia, to będe mógł Ci dzieńdobry powiedzieć i synka przedstawić?? :-) ewentualnie... ;-/ zreszta 6 stycznia raczej mało realny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 Musze się przełamać psychicznie Po co bo nie rozumiem? Dla szpanu - jeżdżę na 11! Wiązania mają chronić nasze nogi! Inaczej byśmy buty przyśrubowali do dech i jazda! Skoro przy obecnym ustawieniu nie wypinają Ci, to znaczy że może jeździsz bardziej technicznie/miękko i masz odpowiednio ustawione dla siebie wiązania. Rozumiem RACECARVERR'a - ma kopytka, że z 11 wyskakuje jak z kapci w drodze do wyrka, a jeździ siłowo (jak sam pisze), i nawet te 11 mu puszcza - no to podnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 28 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2007 Dzięki Zostaje przy 8,5-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi