aklim Napisano 21 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2007 narciarze , którzy na nich jeżdżą. Pewnie nie raz mieliście możliwość obserwowania takiego oto obrazka : gość na nartach porusza się "jako tako" , ale od razu ładuje sią na czarną trasę ( np na Pilsku jest taka fajna ścianka i jadąc wyciagiem często widać takich desperatów ) , męczy się na niej okrutnie ,gubi narty w śniegu, czasem się łamie , ale nasladowców nie brakuje. Co sądzicie o takich "kamikadze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2007 Na Pilsku ta po prawej stronie między halą Szczawiny a halą Miziową- nie preparowana przez ratraki trasa nr 7. Fajnie że tacy narciarze są bo jak się jedzie tym orczykiem to jest na co popatrzeć. jeszcze często zabierają żonę czy laskę....no fajnie....fajnie koleś struga twardziela a pani jest przerażona, a dtogi odwrotu lub innej alternatywy z tej trasy niema. Jeszcze dodam że ów trazs jest formalnie zazwyczaj zamknięta, a jak to u nas bywa jest to argument ażeby z niej korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 21 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2007 no cóż ewidentna głupota!...potem tylko GOPR-owcy mają robotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 Bo w naszym kraju to jest taka dziwna mentalność wśród pseudo narciarzy, że jak zjedzie z czarnej to już jest gość, szkoda tylko że częściej to takiego zwozi GOPR. Nie chcę tu generalizować i w żaden sposób obrażać początkujących narciarzy ale więcej się nauczycie na niebieskich trasach niż na czarnych!! I mówię to z pełnym przekonaniem oraz w trosce o Wasze bezpieczeństwo. Sam często jeżdzę po niebieskich trasach i moim zdaniem to żaden wstyd czy obciach, i powiem więcej trasy te są świetne do ćwiczeń i doskonalenia techniki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke436 Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 strasznie nie lubie takich gości... raz we mnie rombnął tak że poleciałem z 2 metry dalej..(stałem po boku trasy poprawiając buta) i nawet się nie zatrzymał ; więc błagam szusujcie po niebieskich to żadna oznaka słabości... inaczej narażacie zdrowie innych:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 Ten, wywołujący tyle komentarzy, narciarz jest myślę ofiarą marketingowego prania mózgu: „Kupiłeś nartę na jakiej jeździ Beni Reich, to i Ty będziesz tak jeździł”, a ma to tyle wspólnego z rzeczywistością, co te wszystkie kremy na celulitis, slimfasty, itp. Zmiany konstrukcji narty spowodowały znaczne uproszczenie i ułatwienie szkolenia w jego początkowym zakresie. Dzisiaj wystarczy nauczyć „delikwenta” kristianii o szerokim śladzie, co w połączeniu z nowym kształtem i budową narty, generalnie wystarczy, aby zjechał pewnie i z satysfakcją po dobrze przygotowanej, nawet czerwonej trasie. Problem zaczyna się gdy tak przygotowany, nawet pewnie jeżdżący narciarz, zbłądzi na stromy, zlodzony stok pokryty muldami. Ponieważ zakończył szkolenie dosyć wcześnie, bo uznał, że resztę zrobi za niego narta, a niestety bez niezbędnych umiejętności w tej sytuacji pozostaje mu zsuwanie się w dół, a na dole złość na siebie, że się znowu uległo reklamie, a gdy jeszcze obok przemknie ktoś dla kogo okaże się to bułką z masłem to przykrość podwójna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 Ojj zostawcie takich to ich problem z głupota sie nie wygra, ja uważam tak niech robi co chce puki nie robi dla mnie zle i wyznaje taka metode, raz kolo wjechał we mnie noo to go nauczylismy jezdzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robalek Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 (edytowane) Witku Np. Golgota. Trasa byłaby fajna Edytowane 26 Grudzień 2008 przez Robalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 zgadzam sie z robalem jak maja kase to niech kupuja co chca i jezdza gdzie chca maja uważac na innych tyle od nich wymagam co do jazdy na kreche to kazdy kiedys probował pamietam miałem wtedy z 8 moze 9 lat i zawody z kumplami kto przejedzie dalej na kreske a co do pilska GATu idt to nie ogarniam tematu bo to nie moje okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 22 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2007 Koledzy,niestety dopóki w Polsce nie bedzie osrodkow narciarskich z prawdziwego zdarzenia z kilkudziesiecioma kilometrami tras o róznych stopniach trudnosci(a chyba nie bedzie ich nigdy,gdyż Nasze góry to tak naprawde narciarskie przedgórze) problem ten bedzie stale obecny.Bedąc wielokrotnie w Alpach czy Dolomitach na czarnych trasach spotykałem w przewazajacej wiekszości narciarzy, którzy rozumieja co oznacza czarna trasa i nigdy nie było tam ''kompletu''.Zreszta sami dobrze o tym wiecie.Niestety u Nas gosc przyjezdza na tydzien na wczasy np. do Zakopca pod Nosal i po dwóch dniach na ''żołwiej'' laduje sie na krzesło.Osobiście nie przepadam za jazda po wyzlobionych na pól metra muldach przez narciarskich ''wirtuozów", ale przeciez nie bede do nich strzelał.Jedyne wyjscie to przyjść raniotko na stok i poszalec przez dwie, trzy godzinki dopoki jest to bezpieczne. Pozdrawiam --Nie wazne sa kilometry, bo milosc do bileli nie zna granic-- 1XI jade do Soelden!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 do homara nie ogarniam tematu bo to nie moje okolice;) już miałem napisać,że zapraszam serdecznie w nasze strony ale stwierdziłem,że byłbym świnią bo sam do Szczyrku (mając 18km) nie jeżdżę a Ciebie miałbym na taką minę zaprosić choć czasem i przykre doświadczenia są potrzebne żeby docenić to co dobre:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 To ja małą anegdotkę. Z pilska z ostatniej stacyjki mozna pomknąć bodajże trasą nr 5 - tą bliżej wyciągu. Najpierw fajnie płasko a potem całkiem fajna ścianka. Swego czasu mijając ją dołem, patrzę a tam GOPRowiec stoi... myślę sobie, ano zatrzymał się i patrzy na ludzi. Zjeżdżam drugi raz, dalej stoi. Więc i ja przystanąłem obok patrząc w górę nie tak bardzo stromej ścianki. Na górze stał Pan, mocno scykany, niewiedzący co dalej począć. A GOPRowiec, starszy facet (oj około 6dziesiątki)spokojnie ale stanowczo i głośno: tak cholera jedna, po kiego żeś tam wjechał? I co? I ja tu teraz będę stał i patrzył jak się (taki i owaki) łamiesz?? No to stoję i czekam !! Zjeżdżaj!! Gośc odpiął narty i zjechał na tyłku. A w sprawie ścianki pomiędzy Miziową i Szczawinami. Dla samobójców polecam pojechać Szczyrbokiem z Miziowej - też ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 ja takim "miszczom" zawsze polecam Bystre k/Baligrodu był tam ktos ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 W Karkonoszach w Szklarskiej jest coś takiego jak `Ściana`, na którą ze względu na stromiznę ratrk nie wjeżdża, a ponieważ drzewa też nie uświadczysz, to warunki należą do dość ekstremalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 w bystrym a nawet chyba bystrem jest tak samo, ale wzieli sie na sposob i wyjezdzaja tam na około lasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 Z tym brakiem drzew to chodziło mi o to, że cały czas tam wywiewa śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 Lekcja z Bode Millerem dla tych, którzy chcieliby udoskonalić jazdę po czarnym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 Z tym brakiem drzew to chodziło mi o to, że cały czas tam wywiewa śnieg. Nie wywiewa, a jezeli juz to nawiewa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 nie ty sie nie znasz od wczoraj wprowadzili nowy kanon słów i sie mowi wywiewa bo witek tak powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 Bystre ma ta zalete,że nie wszyscy wytrzymują do konca na orczyku, więc gorny odcinek nie jest przeludniony.Ogolnie gorka zajefajna,jedyny mankament to lezace hałdy sniegu z armatek.Ale może sie to zmieniło.Ostatni raz byłem tam w 2005 roku Pozdro hucu ---Niewazne sa kilometry,bo miłość do bili nie zna granic--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 hah no ja tam za bystrem nie przepadam bo to na koncu swiata a na dodatek wyjezdzic to sie tam ciezko pierwsza czesc trasy to nie widziałem zeby komus sie na krawedziach udało przejechac... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2007 Ooooo Homar nie jeden juz tam jechał na krawędzi....zycia i śmierci:eek: Pzdr hucu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 24 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2007 Szczerze się uśmiałem z tych opisów o trudnych trasach i możliwości ich przygotowania a raczej braku możliwości:D No i ten motyw ,że nie wszyscy są w stanie dojechać tym orczykiem do końca:p bajkowe to są warunki do "nartowania":eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 24 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2007 Jak trasa czarna będzie profesjonalnie przygotowana to nawet słabo jeżdżący narciaż poradzi sobie na niej, a czy to dla niego będzie przyjemnością czy gechenną to już inna sprawa. A czarne trasy czy "ścianki" na pozostałych trasach w Alpach pteparuje się w taki sposób: http://www.galerianarciarska.net/images/galeria/ischgl/slides/Tak%20sie%20ratrakuje%20scianki%20w%20Austrii.html Może tego na zdjęciu zabardzo nie widać ale ratrak pod górę wciąga się na linie i dzięki temu gonsienice nie niszczą trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 24 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2007 Jak trasa czarna będzie profesjonalnie przygotowana to nawet słabo jeżdżący narciaż poradzi sobie na niej, a czy to dla niego będzie przyjemnością czy gechenną to już inna sprawa. A czarne trasy czy "ścianki" na pozostałych trasach w Alpach pteparuje się w taki sposób: http://www.galerianarciarska.net/images/galeria/ischgl/slides/Tak%20sie%20ratrakuje%20scianki%20w%20Austrii.html Może tego na zdjęciu zabardzo nie widać ale ratrak pod górę wciąga się na linie i dzięki temu gonsienice nie niszczą trasy. w Gasienicowym Kotle od lat ratrak na linie wciagaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi