Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Mistrzostwa szkół narciarskich?

SKIer

Rekomendowane odpowiedzi

Przejeżdżałem ostatnio przez Wisłę i rzuciła mi się w oczy duża reklama jednej ze szkół narciarskich. Można było z niej wyczytać że owa szkoła jest wicemistrzem polski szkół narciarskich. Wracając do Krakowa zastanawiałem się na czym takie mistrzostwa polegają i jakie są kryteria oceny danej szkoły.

Bo przecież to że szkoły (instruktorzy) między sobą konkurują w slalomie czy w gigancie nie świadczy wcale o tym że ta (ten) co wygra jest najlepszą szkołą (instruktorem)?? Czy zatem w takich mistrzostwach brane są pod uwagę takie kryteria jak: sposób przekazywania wiedzy kursantom, efektywność nauki, postępy kursanta w jeździe, podejście do nauki, itp...???

Jak to wogóle wygląda?

Pozdrawiam

Michał

sądzę że tak jak w życiu są równi i równiejsi:))....a tak w Wiśle najbardziej ostatnio rzuciła mi się w oczy skarpa na Malince która wisiała mi na dachem samochodu:)))....następny przykład frywolnej i beztroskiej inwestycji w branży sportów zimowych w tym kraju:((((

Bardzo dobry temat: odsyłam wszystkich zainteresowanych do Starego forum z dnia 07-05-2006 post użytkownika ryba5 a temat "wyjazd szkoleniowy z akademią carvingu"

Dyskusja jest "twórcza" a konkluzja płynąca z dyskusii..... zresztą odpowiedzcie sobie sami.

Link do tego:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=2773

SB-dzięki za link :) jednak nie do końca o taką odpowiedż mi chodziło... o tym że są różne szkoły i różni instruktorzy, z papierami czy bez, wiemy wszyscy.

Konkretnie zainteresował mnie temat mistrzostw szkół narciarskich i to jak takie mistrzostwa wyglądają, co więcej dzięki jakim kryteriom szkoła może zostać takim mistrzem?

Jak wiecie są różne rankingi, np: ranking wyższych uczelni - tu kryteria są jasno określone i nie ma dyskusji, bo każdy może sobie to sprawdzić...

Jak są robione testy nart np: na WorldSki Test to też kryteria są jasne i choć oceny są trochę subiektywne to i tak w pewien sposób miarodajne i wiarygodne, a o tych mistrzostwach to praktycznie nie wiem nic...

P.S. informuję że tylko tak z ciekawości ciągnę ten temat dalej i wcale nie chiałbym tutaj tworzyć żadnego rankingu szkół narciarskich!! :)

Pozdrawiam

Michał

Ze strony SITN: http://sitn.pl/?pg=dokumenty&id=5.31.5

"Mistrzostwa SITN-PZN Szkół Narciarskich - Regulamin

REGULAMIN MISTRZOSTW SITN-PZN SZKÓŁ NARCIARSKICH

1.

Podczas Ogólnopolskich Zawodów Instruktorów SITN-PZN przeprowadzana będzie klasyfikacja drużynowa Szkół Narciarskich.

2.

Klasyfikacja Szkół Narciarskich prowadzona będzie w dwóch grup:

* -Szkoły z licencja A,

* -Szkoły z licencja A+B.

3.

Kierownik LSN zgłasza do Mistrzostw Szkołę Narciarską z wykazem reprezentujących ją:

* Pomocników instruktora PZN(uprawnienia odnawialne),

* Instruktorów PZN,

* Instruktorów Wykładowców.

Zgłoszone osoby muszą mieć opłacone składki za rok, w którym rozgrywa się Mistrzostwa. Zgłoszenia dokonuje się najpóźniej na tydzień przed Mistrzostwami.

4. Do klasyfikacji Szkół:

a) z licencją A –branych będzie 3 najlepszych zawodników z danej Szkoły z najmniejszą stratą % do zwycięzcy w GS,

b) z licencją A+B – branych będzie 5 najlepszych zawodników z danej Szkoły z najmniejszą stratą % do zwycięzcy w GS.

5. Suma strat % zawodników danej Szkoły stanowiła będzie wynik końcowy Szkoły.

Im mniejsza strata % Szkoły tym wyższe miejsce w klasyfikacji Szkół. Zwycięży Szkoła z najmniejszą stratą %. Jeżeli slalomu giganta nie ukończy 3 (licencja A) lub 5 (licencja A+B) reprezentantów, Szkoła będzie klasyfikowana wg uzyskanych strat % dla odpowiednio 2 (licencja A) lub 4 (licencja A+B) reprezentantów na kolejnym miejscu po ostatniej Szkole, która ukończyła Mistrzostwa w pełnym składzie."

Mam nadzieję, że się trochę wyjaśniło :))

Pozdrawiam

MaćkoS