artMario Napisano 13 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2007 Pomocy! Czy Mölltaler jest pewnym miejscem na wyjaz w październiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2007 Tak! Pojeździsz tam, ale nie wiem ile tras będzie czynnych. Na dzisiaj jest tam ok. 160 cm śniegu. Czynne są 4 wyciągi i przygotowane jest 9 km tras. ... i wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artMario Napisano 13 Październik 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2007 dzięki Dzięki, szykujemy się z kolegą na 27 i kilka kolejnych dni, szykamy pewniaka pogoda w skionline jest jaka jest. Na Mölltaler jest rzeczywiście 160 cm ale w czerwcu byliśmy w Kaprun pogoda w skionline była super 80 cm a w rzeczywistości 1 dzień w chmurach ale fajnie, 2 - w słońcu zjazd równolegle do tworzącego się potoku, hamowanie 5 metrów i zwijali nam trasę. Dlatego szukamy pewniaka. Wiem zawsze można pojechać do Wittenburgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 13 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2007 A może pojedziecie z nami na Tux w terminie 20-27.10? Co do pogody to mam pewne doniesienia, że ok. 20. ma padać w Alpach, więc warunki się poprawią. Z drugiej strony w październiku prędzej będziesz miał zimowe warunki niż wiosenne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artMario Napisano 13 Październik 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2007 Chętnie ale plany od 27 na tydzień. Nie byliśmy na Ht ale to lodowiec dla mistrzów świata, wymagający niezłej kondycji. Kolega jeździ lekko ja siłowo, szybciej wysiadam. Ale może coś wypali innego - luty ferie ITALA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolka Napisano 30 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2007 tux w październiku Polecam wypad na tydzień przed otwarciem sezonu na lodowcu TUX- sprawdzić wczesniej czy na pewno jest dobra pogoda.Wróciłam 17.10.07r. tak fajnego urlopu latem dawno nie miałam.Lubie jeździć na nartach o kazdej porze roku. Hotele jeszcze puste - za pół ceny - ze skipassem włacznie.Nie potrzeba zamawiać wcześniej. W nocy zamówiłam internetem , rano jechałam Pogoda nie jest stabilna , ale na 7 dni - 5 było b. dobrych.We mgle nie da się tam jeździć, trzeba poczekać az się chmury przemieszczą.Fajnie kupic skipass 4dni z 6-ciu lub 5 z 7-miu - nic sie nie marnuje.Mozna wycieczkować po górach - np. pojechać do wodospadów Krimml i przejśc się do ich zródeł - pięknie. Mozna zwiedzić okolice fajnych jezior górskich po poludniu np. Schlag Eis - widac je z góry spod Olperera.A do domu wrócić przez Grossglockner Strasse i zobaczyć jak strasznie topnieje najdłuższy lodowiec Europy - niezapomniane wrazenia dla kierowcy. Tą płatną trasą mozna przejechać tylko od końca maja do 3-go tygodnia października. Wszystkie te atrakcje są tylko latem dostępne. .Raz w zyciu warto przejechać te 47 km. Na 2660-3250m jeździ się codziennie inaczej, zależnie od temperatury i frontów-albo żyletka od rana szczególnie początek spod górnej stacji, albo bryndza, ale raczej po12.00 i raczej ostatni odcinek do Fernerhaus moze być mniej przyjemny, ale zawsze był przejezdny - stale poprawiali go ratrakami w ciągu dnia.Warunki są zdecydowanie inne niż zimowe. U góry fajny snowpark dla snowbordzistów i dobre trasy treningowe - całe wielkie poletka dosć twarde . Rzeczywiście kupa treningowej młodzieży , śmiga aż miło popatrzeć - ale tloku nie ma. Nie jest to lodowiec do nauki narciarstwa dla poczatkujących.Jeździć trzeba umieć na każdym śniegu ( lodzie) i dobrze przygotować narty. Trening kondycyjny wcześniej jest konieczny -3000m odczuwa sie , szczególnie jezeli nie jesteśmy młodzieżą.Jestem z Gdyni. Fajnie sobie przejechać przez Wittenburg-hala pod Hamburgiem zimniejsza niż lodowiec-kilka godzin pokicać na rozruch. Polaków tam nie spotkaliśmy, na Tuxie też 3-4 auta z Polski w tym czasie. Jak wstrzeli się człowiek w pogodę -to super!!!Zimą wybieram się jednak ponownie na Sella-Rondę. Przestrzenność tras i widoki powalają!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 31 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2007 5 dni pogody ;OOO to powinienes skakac ze szczescia nie wiem jak Jackowi z pogoda ale ja w zeszłym roku byłem własnie tak jak teraz na Tuxie to pogody było 1,5 dnia a warunki okej tylko w jeden dzien na treningu nie widziałem bramek na gigancie wtedy chmury przechodziły nad lodowcem i widocznosc spadała do 4m ;/ ogolnie .fajnie w tym roku tez sie wybieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 2 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2007 W zeszłym roku na Maso miałem identycznie. To kwestia wysokości. Kiedy jest piękna pogoda, to jest tam jak w bajce. Chmury, kiedy się pojawią mają podstawę poniżej lodowca i jak się taka "zaczepi" o szczyt to.......... W pełni sezonu wystarczy zjechać niżej i można dalej śmigać po nasłonecznionych stokach, ale przed sezonem to jest loteria. A z loterią to wiadomo - niektórzy mają więcej szczęścia od innych - no nie JC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 2 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2007 No nie tak do konca bo we włoszech pogoda jest pewniejsza, a 80% osob ktore były na tuxie miały podobna pogode jak ja, wiec tam poprostu tak jest dlatego byłem bardzo zdziwiony tym co napisał rolka ale to sa psikusy lodowców a to jedno z nie wielu miejsc dajace mozliwosc pojezdzanie na nartach poczatkiem liściopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi