Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lodowiec Mölltaler

artMario

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki

Dzięki, szykujemy się z kolegą na 27 i kilka kolejnych dni,

szykamy pewniaka pogoda w skionline jest jaka jest.

Na Mölltaler jest rzeczywiście 160 cm ale w czerwcu byliśmy

w Kaprun pogoda w skionline była super 80 cm a w rzeczywistości

1 dzień w chmurach ale fajnie, 2 - w słońcu zjazd równolegle do tworzącego

się potoku, hamowanie 5 metrów i zwijali nam trasę.

Dlatego szukamy pewniaka.

Wiem zawsze można pojechać do Wittenburgu.

• 3 weeks later...

tux w październiku

Polecam wypad na tydzień przed otwarciem sezonu na lodowcu TUX- sprawdzić wczesniej czy na pewno jest dobra pogoda.Wróciłam 17.10.07r. tak fajnego urlopu latem dawno nie miałam.Lubie jeździć na nartach o kazdej porze roku. Hotele jeszcze puste - za pół ceny - ze skipassem włacznie.Nie potrzeba zamawiać wcześniej. W nocy zamówiłam internetem , rano jechałam Pogoda nie jest stabilna , ale na 7 dni - 5 było b. dobrych.We mgle nie da się tam jeździć, trzeba poczekać az się chmury przemieszczą.Fajnie kupic skipass 4dni z 6-ciu lub 5 z 7-miu - nic sie nie marnuje.Mozna wycieczkować po górach - np. pojechać do wodospadów Krimml i przejśc się do ich zródeł - pięknie. Mozna zwiedzić okolice fajnych jezior górskich po poludniu np. Schlag Eis - widac je z góry spod Olperera.A do domu wrócić przez Grossglockner Strasse i zobaczyć jak strasznie topnieje najdłuższy lodowiec Europy - niezapomniane wrazenia dla kierowcy. Tą płatną trasą mozna przejechać tylko od końca maja do 3-go tygodnia października. Wszystkie te atrakcje są tylko latem dostępne. .Raz w zyciu warto przejechać te 47 km. Na 2660-3250m jeździ się codziennie inaczej, zależnie od temperatury i frontów-albo żyletka od rana szczególnie początek spod górnej stacji, albo bryndza, ale raczej po12.00 i raczej ostatni odcinek do Fernerhaus moze być mniej przyjemny, ale zawsze był przejezdny - stale poprawiali go ratrakami w ciągu dnia.Warunki są zdecydowanie inne niż zimowe. U góry fajny snowpark dla snowbordzistów i dobre trasy treningowe - całe wielkie poletka dosć twarde . Rzeczywiście kupa treningowej młodzieży , śmiga aż miło popatrzeć - ale tloku nie ma. Nie jest to lodowiec do nauki narciarstwa dla poczatkujących.Jeździć trzeba umieć na każdym śniegu ( lodzie) i dobrze przygotować narty. Trening kondycyjny wcześniej jest konieczny -3000m odczuwa sie , szczególnie jezeli nie jesteśmy młodzieżą.Jestem z Gdyni. Fajnie sobie przejechać przez Wittenburg-hala pod Hamburgiem zimniejsza niż lodowiec-kilka godzin pokicać na rozruch. Polaków tam nie spotkaliśmy, na Tuxie też 3-4 auta z Polski w tym czasie. Jak wstrzeli się człowiek w pogodę -to super!!!Zimą wybieram się jednak ponownie na Sella-Rondę. Przestrzenność tras i widoki powalają!!

5 dni pogody ;OOO to powinienes skakac ze szczescia nie wiem jak Jackowi z pogoda ale ja w zeszłym roku byłem własnie tak jak teraz na Tuxie to pogody było 1,5 dnia :) a warunki okej tylko w jeden dzien na treningu nie widziałem bramek na gigancie xD wtedy chmury przechodziły nad lodowcem i widocznosc spadała do 4m ;/ ogolnie .fajnie w tym roku tez sie wybieram ;)

W zeszłym roku na Maso miałem identycznie. To kwestia wysokości. Kiedy jest piękna pogoda, to jest tam jak w bajce. Chmury, kiedy się pojawią mają podstawę poniżej lodowca i jak się taka "zaczepi" o szczyt to..........

W pełni sezonu wystarczy zjechać niżej i można dalej śmigać po nasłonecznionych stokach, ale przed sezonem to jest loteria.

A z loterią to wiadomo - niektórzy mają więcej szczęścia od innych - no nie JC?

No nie tak do konca bo we włoszech pogoda jest pewniejsza, a 80% osob ktore były na tuxie miały podobna pogode jak ja, wiec tam poprostu tak jest :D dlatego byłem bardzo zdziwiony tym co napisał rolka ;) ale to sa psikusy lodowców a to jedno z nie wielu miejsc dajace mozliwosc pojezdzanie na nartach poczatkiem liściopada ;)