MB Napisano 29 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2007 wydaje mi się ,że nie ma się o co spierać. należy się cieszyć z pomysłów odważnych inwestorów im więcej inwestycji tym dla nas potencjalnych klientów lepiej.wybór oczywiście będzie należał do klienteli. jeszcze nigdy w tamtych terenach nie byłem na nartach,być może taka inwestycja mnie skusi:rolleyes: kto wie:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 29 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2007 Sławek spoko, wyluzuj;) to przeciez witek napisał a witek ma zawsze racje... !! Na to , że nie zawsze mam rację (a doprawdy nie mam takich ambicji) jest choćby dowód w tym wątku. W końcu zacząłem od zdziwienia, na co w takim miejscu taka inwestycja, ale po wymianie uwag z innymi, zacząłem się temu bliżej przyglądać aby w końcu dojść do wniosku, że coś sensownego z tego wyjdzie. Jak jeszcze te stoki będą dośnieżane i oświetlone to może być całkiem, całkiem. Podsumowując: przynajmniej w moim przypadku ta dyskusja nie prowadziła donikąd, bo zmusiła mnie do pogrzebania w temacie i zmieniła moje zapatrywanie na Świeradów, bo do tego czasu moje podejście było jednoznaczne: nigdy więcej. A, że tylko krowa nie zmienia poglądów, to jadę na ten weekend (na razie jako kuracjusz:cool:) do Świeradowa i przyjzę się bliżej temu co się tam dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 29 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2007 Jak jeszcze te stoki będą dośnieżane i oświetlone to może być całkiem, całkiem. Oczywiście , że będą, jest dokładny opis tej inwestycji, a na zdjęciach też widać maszty oświetleniowe, i układanie instalacji naśnieżania. A tu następna dobra wiadomość: http://biznes.onet.pl/0,1632203,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 5 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2007 A, że tylko krowa nie zmienia poglądów, to jadę na ten weekend (na razie jako kuracjusz:cool:) do Świeradowa i przyjzę się bliżej temu co się tam dzieje. Jak napisałem, tak pojechałem. Gorzej było z tym przyglądaniem się (deszcz i mgła). Podpory już wszystkie stoją, gondolki jeszcze na ziemi, ale wszyscy "miejscowi górale" są optymistami i wierzą, że wystartuje to 18 grudnia. Tak to wyglądało w obiektywie mojego aparatu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2007 fajnie tam,fajne pasażerki przynajmniej ta ze środkowej fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuefiak Napisano 11 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2007 Prace w Świeradowie trwają niesamowicie szybko, więc rzeczywiście w tym sezonie będzie można przetestować gondolę i trasę narciarską Jeśli chodzi o nachylenie, to nie jest to trasa dla lubiących długie i strome stoki. Tutaj będzie na "starcie" i "mecie" stromiej, a na środku trasy wypłaszczone. Myślę, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony odcinek. Niewątpliwą zaletą będzie szorokość, która na całej długości będzie bliska 40m Jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 15 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2007 żeby wszysztko wypalilo bo z wrocka to niedaleko:) a że teraz tu rezyduje to aż mi sie mordka uśmiecha;D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuefiak Napisano 15 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2007 żeby wszysztko wypalilo bo z wrocka to niedaleko:) a że teraz tu rezyduje to aż mi sie mordka uśmiecha;D:D Z wrocławia będzie można naprawdę szybko tam dojechać, jak tylko skończą budowę autostrady Krzyżowa - Zgorzelec. Wtedy tylko około 50 km będzie poza autostradą Ale to jeszcze chwilkę potrwa... ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 17 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2007 Trasa może niezbyt stroma, ale jej koniec jest niedużo wyżej niż te dwa domki widoczne na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Listopad 2007 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2007 wygląda smakowicie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frjjn Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2007 Czy ktoś wybiera się na otwarcie bo ja napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 19 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2007 Witam, I jak tam w Świeradowie - była mowa wyżej, że 18.12 miało ruszyć. Czy Zasadzie udało się? Mam nadzieję, że tak - napiszcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 19 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2007 Najnowszy termin to styczeń`08 http://swieradow-zdroj.com.pl/content/view/184/89/ ale czy się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 19 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2007 Czytając informacje z posta, do którego link podesłałeś (dzięki) skojarzył mi się od razu dzisiejszy tekst z GW o budowie koleji na Kasprowy w roku 1935. "Budowę szczytowej stacji rozpoczęto pod koniec października. W połowie listopada spadł śnieg i już utrzymał się na stałe. Jedynym sposobem wykonania robót było wybudowanie drewnianego hangaru o ścianach wyłożonych materiałem izolacyjnym i ogrzewanego, we wnętrzu którego rozpoczęto budowę. Dzięki osiągnięciu wewnątrz temperatury o parę stopni wyżej zera można było rozpocząć roboty murarskie i betonowe." Cały tekst tutaj http://www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4766312.html Pewnie dzisiaj też dadzą radę, Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 20 Grudzień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2007 Jak już wreszcie otworzą to i tak będzie to dopiero pierwszy krok. Będzie tam na razie tylko jedna nartostrada, a dopiero w przyszłym roku jak do gry wejdą Czesi będzie można mówić o ośrodku z prawdziwego zdarzenia. W maju zostało podpisane porozumienie przez polskie gminy Swieradów i Mirsk oraz czeskie Nove Mesto i Laznie Libverda w sprawie utworzeniu pierwszego w tym rejonie Europy transgranicznego regionu narciarskiego! Ma obowiązywać wspólny karnet. Czesi mają w przyszłym roku ruszyć z budową pięciu wyciągów, kolei gondolowej i sześciu tras zjazdowych. Mniam, mniam:D:D!! Pieniądze na inwestycję będą głównie z Unii Europejskiej ( Fundusz Interreg) oraz budzetu Polski i Czech jak również prywatnych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czmiel Napisano 22 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2008 Witam wszystkich. Widzę, że temat naszej gondolki (zamieszkuję w Świeradowie) jest żywy, więc chciałbym podać kilka źródeł gdzie można się dowiedzieć co nieco przede wszystkim o obecnie trwającej budowie, danych technicznych jak nachylenie, przepustowość itp. i o terminie. Oficjalna strona Świeradowa: http://www.swieradowzdroj.pl Oficjalna strona Kolejki: http://www.kolejgondolowa.pl Nieoficjalna strona o Świeradowa: http://swieradow-zdroj.com.pl Na tych stronach mozna naprawdę znaleźć wiele informacji na temat tej inwestycji. Nie tylko same teksty, ale szczegółowe fotoreportarze z budowy np.: filmy i zdjęcia z prac helikoptera MI-8 przy stawianiu podpór. Zdecydowałem się umieścić te linki ponieważ widzę, że powstaje całkiem sporo legend na ten temat. Chchiałbym nadmienić, iż inwestorem jest Sobiesław Zasada, natomiast człowiekiem, który nadzoruje budowę i będzię szefem gondolki jest Edward Ptak pozyskany z gondoli na Jaworzynę Krynicką. Pozdrawiam i zyczę miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2008 Najważniejsze i jedyne zdanie, które nie padło w całym poście: kiedy rusza ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 22 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2008 Za 2-3 miechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czmiel Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Jak się dzisiaj wypowiedział w Muzycznym Radiu Burmistrz Świeradowa Roland Marciniak, jako termin otwarcia gondolki obstawia czerwiec tego roku. Na tych stronach co podałem wcześniej na pewno będzie głośno o otwarciu. No i oglądając galerie z budowy samemu można stwierdzić kiedy mniej więcej ono nastąpi. Link do galerii: Fotoreportaż z budowy. (są tam zdjęcia od dnia 1 czerwca 2007 roku - czyli od wycinki drzew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Jak się dzisiaj wypowiedział w Muzycznym Radiu Burmistrz Świeradowa Roland Marciniak, jako termin otwarcia gondolki obstawia czerwiec tego roku. To faktycznie wspaniała wiadomość!!! O ile się nie myle czerwiec to szczyt sezonu narciarskiego w Swieradowie. :D .Chyba zrezygnuje z marcowo-kwietniowego St.Moritz i poczekam na czerwcowe nartowanie wŚwieradowie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Jak jeszcze zrobią mi Free Ski Week to jadę w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Roland to w porządku gość.Myśle,że pójdzie dalej i do pazdziernika zorganizuje Free Ski Season:D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Jak to niegdyś powiedział nasz wspaniały były premier:"że miała być bomba a tu ledwie kapiszon wystrzelił i to tak podmokły" -czy tak jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Jak jeszcze zrobią mi Free Ski Week to jadę w ciemno. No to w takim razie ja już się teraz deklaruję: podjadę do Kielc po Huca potem do Warszawy po Bobica i pojedziemy razem na freeski czerwcowe do Swierardowa, bo to jest z Kielc przez Warszawę po drodze......w myśl zasady że wszystkie drogi prowadzą do Rzymu:D W sumie to Bobica mogę jutro zabrać bo jadę do Warszawy koło 8 rano będę, tylko nie wiem ile on je a musiał bym go żywić do czerwca:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 23 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2008 Możesz Bobica troche przygłodzić co by nam w czerwcu za szybko nie śmigał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi