michalb Napisano 28 Wrzesień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Słuchajcie mam takie pytanko... Czy trzaskanie kilometrów na rowerze jest dobrym przygotowaniem do sezonu narciarskiego? Jasne, że kondycja, wytrzymałość wzrasta, ale słyszałem też od paru osób iż rower jako przygotowanie do sezonu zimowego to mogę między bajki wpakować. Podobno bieganie jest lepsze. Problem w tym, że zamiast samochodem w korkach dzień w dzień strzelam sporo kilosów na rowerze do pracy i z pracy. Wieczorkiem też dzień w dzień na dwie godzinki robię sobie wycisk. Bieganie mnie cholernie nudzi. Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB Napisano 28 Wrzesień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Rower jako przygotowanie do sezonu zimowego. Jasne, że rower to świetne przygotowanie do sezonu, a poza tym super sport sam w sobie;) Narciarze, nawet zawodowcy, jeżdżą dużo na rowerach, głównie w pierwszej fazie przygotowania (poprawa wydolności tlenowej). Bieganie mocniej obciąża stawy, ale jest potrzebne zwłaszcza w drugiej fazie (dynamika, szybkość). Generalnie porządne przygotoweanie wymaga połączenia wielu różnych aktywnośći (rower, rolki, bieganie, siłownia i inne). Powodzenia i pozdrowienia Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Rower jako przygotowanie do sezonu zimowego. W takim razie moje tłuczenie kilometrów na MTB nie pójdzie na marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 28 Wrzesień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Rower jako przygotowanie do sezonu zimowego. Rower to jedna w głównych form przygotowania do sezonu. Byłem swego czasu w centrum treningowym we Flachau, gdzie Hermann Maier przygotowywał się do powrotu na stoki po wypadku. Jego osobisty trener powiedział mi, że Herminator większość czasu spędzał na rowerku (za kotarą), gdzie oglądał telewizję ... tłukąc tysiące kilometrów! Jak rozmawiałem z Eberharterem powiedział mi to samo. Rower to jedno z najlepszych "narzędzi" do budowania wytrzymałości nóg i organizmu dla narciarzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 28 Wrzesień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Rower jako przygotowanie do sezonu zimowego. Zgadzam sie z Jackiem. Sam jestem zapalonym kolarzem-rocznie ok. 8000 km i to na prawde pomaga. Objawia sie to m.in. tym, ze mozna smigac wiecej i ostrzej, miesnie sie tak nie mecza szybko itp. itd. Rowerek przed sezonem-POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziatwa Napisano 1 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2007 Rower jako przygotowanie do sezonu rowerek jest dobry nie tylko przed sezonem ale podczas całego roku choc ponizej -10 problemy z oddychaniem sprawiają ze jazda jest mniej komfortowa. z mojego doswiadczenia w kontakcie z lekarzami (kardiologami) dodam iz oni zdecydowanie polecaja rowerowanie a nie bieganie. poprawia krazenie wzmacniając kondycje długookresowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 13 Październik 2007 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2007 Teraz jak pogoda nie dopisuje to pozostaje albo rowerek stacjonarny albo trenazer. Troche nudne jest jezdzenie w miejscu ale efekty sa tego warte:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 29 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Teraz jak pogoda nie dopisuje to pozostaje albo rowerek stacjonarny albo trenazer. Troche nudne jest jezdzenie w miejscu ale efekty sa tego warte:D to kup dluga foto-tapete i jak pedałujesz niech ci ja ktos przesuwa:D,albo zmontuj cos mega dobrego zeby wspolgrało z rowerem:D to sie nie bedziesz nudzic,albo kup drugi dla kobity i postaw ja przed soba i masz celDOGONIC FOCZKE JEDNA:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 29 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2009 pablo ale temata odkopałeś pogoda raczej jest juz ok:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 29 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2009 albo kup drugi dla kobity i postaw ja przed soba i masz celDOGONIC FOCZKE JEDNA:D:D yeeeeeee - dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 29 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2009 pablo ale temata odkopałeś pogoda raczej jest juz ok:P no widzisz nudziło mi sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 29 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Kiedyś nawet w zimie jeździłem na rowerze,np.na Szyndzielnię,teraz najchętniej pojeździłbym na nartach w lecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 ...teraz najchętniej pojeździłbym na nartach w lecie... to można tak: albo tak: Oczywiście pozostają jeszcze narty wodne i ...lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 30 Kwiecień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2009 to można tak: albo tak: Oczywiście pozostają jeszcze narty wodne i ...lodowce :D:D Czyli śnieg nie potrzebny... GAT często piszę "warunki dobre",ale jakoś śniegu nie widać... chyba o te liście i piasek im chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loviisa-chan Napisano 2 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2009 Ja ostatnio często na rowerze zasuwam bo mi basen na 3 miechy zamknęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 2 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2009 Rower czyni cuda, jak tylko jest pogoda (czyli nie pada i jest +10 stopni) to do pracy no i oczywiście scieżki, lekkie góry (beskidy) itp. Pomaga kondycyjnie maksymalnie, a jak dołoży się do tego basen raz na jakiś czas to efekty są powalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 3 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2009 co do roweru - napiszę krótko sezon rozpoczęty 1.05.2009 - późno ale jeszcze nart nie odstawiłem pozdrawiam Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2009 Rower czyni cuda, jak tylko jest pogoda (czyli nie pada i jest +10 stopni) to do pracy no i oczywiście scieżki, lekkie góry (beskidy) itp. Pomaga kondycyjnie maksymalnie, a jak dołoży się do tego basen raz na jakiś czas to efekty są powalające. Muszę więc powrócić do korzeni... Beskidy lekkie góry?Na rower?Można się zmęczyć i to bardzo! Coś o tym wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 3 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2009 dla mnie rower jest wielce OK i czasem lubię sobie popedałować A tak w ogóle to wolę pedałowanie od biegania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2009 .... A tak w ogóle to wolę pedałowanie od biegania To tak jak ja. Niby mniej męczące,a jednak nie do końca tak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loviisa-chan Napisano 4 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2009 A tak w ogóle to wolę pedałowanie od biegania Przyłączam się, nie cierpię biegać, strasznie męczy Rowerek lepszy i szybszy A co do Beskidów, zna ktoś jakieś fajne, lekkie i nie za strome trasy dla początkujących na rowerach :> ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2009 A co do Beskidów, zna ktoś jakieś fajne, lekkie i nie za strome trasy dla początkujących na rowerach :> ? Może na początek Dębowiec? Traska nie za długa i raczej lekka.Jeśli bardziej czujesz się na siłach,to dalej na Szyndzielnię czerwonym szlakiem - trasa dość długa ok.6 km,ale nie stroma.Kiedyś dość często jeździłem też na Przegibek,ale to wyjazd asfaltowy,droga wąska i dość ruchliwa. Dobrym początkiem może też być Wapienica,konkretnie traska prowadząca do małej zapory w środku lasu.Jest tam też kila opcji pojeżdżenia - albo główna traską asfaltową(zamknięta dla ruchu),albo parę ścieżek obok niej,zresztą to bardzo popularne miejsce wśród rowerzystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2009 mała czantoria- duża stożek i na doł albo w strone szczyrku na małe skrzyczne duże skrzyczne i na doł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 4 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2009 Koninki-Tobołów (drogą bo po trasie narciarskiej do góry to lekko nie będzie)- Turbacz i zjazd do Nowego Targu. Sucha Beskidzka -grzbietem na Jałowiec (tylko początek ostry) i dalej w kierunku Małej Babiej i trawersem na Markowe Szczawiny i do Zawoji Z Zakopianki (z Naprawy) na Luboń i zjazd do Rabki (bardzo łatwo) Szczyrk - Skrzyczne - Salmopol ale tu lekko nie jest Z Wisły kiedyś na Baranią Gorę wjeżdrzaliśmy ale dobrze nie pamiętam, chyba było ciężko i trudny zjazd. Johny - a na Przegibej kiedyś wjeżdrzałem a później jakoś tak grzbietem się jechało i w dół po lesie do BB - góra i zjazd bardzo ok były z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 5 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2009 ... no to ile macie przejechane, ja na razie ok 0,5kkm, 100% w terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi