dan Napisano 18 Grudzień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2006 Witam, Jestem mlody, mam 186 cm wzrostu, i 77 kg wagi. Jezdze od 8 sezonow, a od 3 tylko skretem cietym (wciaz doskonale umiejetnosci). Do tej pory jezdzilem na Metronach 8 z 2003, ktore dla mnie byly ciezkie i mulowate. Teraz chce miec komfortowe narty, do srednio-szybkiej jazdy. Jestem zdecydowany na RX6-tki, ale wciaz zastanawiam sie, jaka dlugosc wybrac. O ile dobrze sie orientuje, to RX6 na sezon 06-07, przy dlugosci 170 cm maja promien 15 m. To troche duzo, jak na polskie i slowackie trasy, a po takich jak na razie jezdze. Deski o dlugosci 165 cm maja promien 14 m i taki najbardziej by mi odpowiadal. Czy nie beda za krotkie do moich parametrow? A moze na tych 170 cm bez problemu pojade ciasniej? Czekam na Wasze opinie! Pozdrawiam, dan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mispolarny Napisano 18 Grudzień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2006 RX6 - 170 cm czy 165 cm? hi duzo zalezy od twoich umiejetnosc ale 165cm to malo zostalbym przy 170. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarny Napisano 19 Grudzień 2006 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2006 RX6 - 170 cm czy 165 cm? Czy pojade ciaśniej? hmmm Koles!!! jak przypierdolisz to na wszystkim ciasniej pojedziesz trzeba miec pare w nogach. Sio! A ja bym został przy 170cm , narta fajna , miekka , łatwa , przyjemna, ale sam powiedz 14- 15m jaka różnica . No rzadna. Różnica by była przy 12- 18radius to jest rożnica. Pozdr Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan Napisano 21 Grudzień 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2006 RX6 - 170 cm czy 165 cm? Wiem wiem... Tyle ze ja nie mam na tyle pary w nogach, zeby pojechac skretem slalomowym na nartach o srednim promieniu. Wiem, ze to mozliwe, bo moj instruktor, ktory uczyl mnie jazdy na krawedzi, jezdzil smigiem carvingowym na crossmaxach z promieniem 17m.... Moje metrony ciezko bylo zmobilizowac do ciasniejszego skretu (168/16m). Wolno przechodzily ze skretu w skret, nabieraly predkosci, co nie zawsze bylo porzadane (tlok na stoku). Widzialem pare wypadkow (zderzen) dlatego bezpieczenstwo jest dla mnie priorytetem. Wykombinowalem sobie, ze narty ktore, szybciej i latwiej wchodza w skret, maja mniejszy radius, pozwola mi lepiej kontrolowac predkosc (szybsze wytracanie predkosci przez podkrecanie skretow). Jesli masz duza praktyke i mowisz, ze promien 14 a 15 m to niewielka roznica, to wezme 170. Tak czy inaczej musze popracowac nad kondycja i sila (ostatnio malo sie ruszam i nogi mam slabe ) Dzieki za odzew! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi