KP Napisano 18 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2005 Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem, ale już zaglądam do Was od kilku miesięcy. Zaraziłem się w zeszłym sezonie i jakoś nie mogę przestać myśleć o śnieżku. Jeżeli ktoś może mi pomóc to mam kilka pytań: 1. Czytałem, że przy zakupie używek należy zwrócić uwagę na krawędzie (szczególnie na piętki i noski). W nartach, które kupiłem jest odwrotnie niż piszecie. Piętki i noski - gruba krawędź, środek cieniej. Ktoś może mi powiedzieć dlaczego?? 2. Jeżeli nowa narta ma krawędź ok. 1.7mm, a moja najcieniej ok. 1,2mm, to czy jest to już duże zużycie (czy można je jeszcze wrzucić na maszynę)? 3. Co myślicie o SX 10 04/05. Nie pytam, czy dam sobie na nich radę, bo już je kupiłem i muszę sobie jakoś poradzić, ale chciałbym usłyszeć jakąś opinię na ich temat, a nie tylko czytać, że bleble ble dopełniają całości. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jako nowy nie zostanę totalnie olany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztorm Napisano 19 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Witka Co do pkt 1 to przy zakupie używanych nart należy zwracać uwagę na grubośc krawędzi na całej długości a nie tylko na noskach i piętkach . Zasadniczo najbardziej będzie zużyty środek , a co za tym idzie najczęściej jego grubość decyduje o tym czy dana narta się jeszcze do czegoś nadaje czy nie, oczywiście zdażają sie wyjatki i czasami cieńsza krawędź będzie na noskach lub piętkach, ale najprawdopodobniej będzie to spowodowane złym serwisowaniem narty czyt. ( szlifowaniem ślizgu ) Co do pkt 2 1,7 mm w nowej narcie hm ??????? 1,2 mm zbliżamy się do żyletki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 19 Październik 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Dzięki za odpowiedź. Ale kiedyś czytałem, że przy krawędzi o połowę cieńszej o nowej należy zastanawiać się nad zakupem, a tu jest narazie ok. 30% zużycia. Trochę mnie nastraszyłeś, ale myślę, że będzie ok. Jednak wchodzi w grę tylko ręczne ostrzenie - chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Japoński Napisano 19 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Tak, tylko dowcip polega na tym że w nowej narcie szerokość krawędzi to 2,8 do 3,2 mm. Takie są europejskie normy dla nart nie zawodniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 19 Październik 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Wczoraj byłem w Maksie i sprawdziłem w nowych SX 10 krawędź. Na pewno nie ma więcej niż 2mm (mówię o szerokości patrząc od strony ślizgu). Gdyby patrzeć z boku slizgu to krawędź rzeczywiście jest grubsza (ok 3mm). Może ja czegoś nie rozumiem???. Różnicę między 2, a 3 mm widać na oko. Zgłupiałem, ale jak już mistrz się zainteresował, to może mi jeszcze coś wyjaśni.? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Japoński Napisano 20 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Wszystko zależy od typu narty - widać w sx zwęzili krawędzie. Ale generalnie to patrzyłeś z właściwej strony. A może to było 2,5?? Kto wie. Na pewno standardem jest taka szerokość krawędzi jaką podałem - ale na pewno są na rynku jakieś odstępstwa od reguły. Pamiętacie Head'y z diamentowanymi krawędziami które wymagały specjalnej obróbki? Tam krawędzi było jeszcze mniej. Później pójdę do nas na sklep i zmierzę te sx - tak z czystej ciekawości. Wrzucę info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 20 Październik 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Dzięki, bo sam jestem ciekaw. Szczerze mówiąc nie daje mi to spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heli Napisano 20 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Jeżeli masz tak cienkie krawędzie to zapomnij o maszynach - pozostaje tylko ręka i ciągłe dbanie. Nie dopuszczaj do większych podtępień. Codziennie diament na poprawę krawędzi i będzie dobrze .... tylko delikatnie - na imadle i drobniutki diament z kątowniekiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Japoński Napisano 20 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2005 Prośba o kilka porad. Zmierzone - 2,4 bok i 3,3 dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 20 Październik 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2005 Prośba o kilka porad. No cóż - trudno . ALe jak spadnie śnieg to pewnie lepszy mi się humor. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi