zaj Napisano Niedziela o 22:00 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 22:00 2 godziny temu, Jeeb napisał: w ostatnich latach nocuję na 2600 - litr napoju izotonicznego do kolacji i rano budzę się jak skowronek Gdzie nocujesz na 2600 jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano Niedziela o 22:36 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 22:36 Od kilku lat w miarę regularnie nocuję na wysokościach 2100 lub 2660 mnpm i nie zauważyłem jakiś różnic w porównaniu z nizinami. Różne pory roku, wyże niże, słońce (księżyc) czy deszcz bez różnicy. Napoje herbata, cola, woda, wino czy coś mocniejszego bez znaczenia, samopoczucie czy sen zawsze bez problemu.. Izotoniki tylko na drogę dojazdową czy powrotną. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano Poniedziałek o 06:25 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 06:25 (edytowane) 10 godzin temu, ski89 napisał: Właśnie coś konkretnego polecacie, żeby zniwelować te problemy z rzadszym powietrzem? Woda zwykła, izotoniki, elektrolity czy piwo? Stosuje się diuretyki (a konkretnie acetylozamid). Przyjmuje się, że ryzyko AMS (ostra choroba górska) występuje od wysokości 2500 m n.p.m. (czas przebywania >4 godz) a znacznie groźniejsze HAPE (obrzęk płuc) od 3000 m n.p.m. (po 24 godz). To bardzo indywidualne sprawy. Ja na przykład nie mam problemów nawet z całodniowym działaniem na wysokości >3000 (po szybkim wjeździe) ale przy noclegu na tej lub trochę niższej wysokości czuję już wyraźne objawy AMS. Rano znów spokojnie. Dlatego nie zdecydowałbym się na pierwszy nocleg na 3600 (a tak wychodzi na przykład przy turze na Monte Rosie). Edytowane Poniedziałek o 06:26 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Poniedziałek o 14:28 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 14:28 7 godzin temu, Wujot napisał: pierwszy nocleg na 3600 (a tak wychodzi na przykład przy turze na Monte Rosie). Monte Rosa Hütte masz na 2883 m https://monterosahuette.ch/?lang=en 16 godzin temu, zaj napisał: Gdzie nocujesz na 2600 jeśli można wiedzieć? tutaj https://www.schwarzsee-zermatt.ch/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano Wtorek o 08:22 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 08:22 17 godzin temu, Jeeb napisał: Monte Rosa Hütte masz na 2883 m https://monterosahuette.ch/?lang=en tutaj https://www.schwarzsee-zermatt.ch/ No piękna kwatera, zazdraszczam. Trudno się tam dostać i zarezerwować nocleg? bo że jest drogo to przyjmuje za pewnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano Wtorek o 12:57 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 12:57 4 godziny temu, zaj napisał: No piękna kwatera, zazdraszczam. Trudno się tam dostać i zarezerwować nocleg? bo że jest drogo to przyjmuje za pewnik więcej tam wydasz w resto jak w hotelu😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano Wtorek o 14:42 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 14:42 1 godzinę temu, wojgoc napisał: więcej tam wydasz w resto jak w hotelu😁 To bardzo pocieszające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Wtorek o 15:08 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 15:08 6 godzin temu, zaj napisał: No piękna kwatera, zazdraszczam. Trudno się tam dostać i zarezerwować nocleg? bo że jest drogo to przyjmuje za pewnik noclegi są na stronie w moim linku, parę kliknięć , dostać można się bardzo łatwo kolejką linową do tej pory zawsze łapałem się na 55 CHF za łóżko ze śniadaniem i obiadokolacją (1 łóżko w pokoju 6 osobowym - jak w schronisku) https://www.simplebooking.it/ibe/hotelbooking/search?hid=7270&lang=DE#q&guests=A&in=2024-12-7&out=2024-12-11&coupon= trzeba zaglądać na stronę i rezerwować "SPEZIALANGEBOT 4 za 3" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano wczoraj o 09:28 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 09:28 Koledzy - dojadę na miejsce bez łańcuchów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano wczoraj o 10:40 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 10:40 Godzinę temu, wojgoc napisał: Koledzy - dojadę na miejsce bez łańcuchów? Zimą w Alpach łańcuchy są obowiązkowe, jak Cię nie stać na kupno to możesz wypożyczyć za niewielkie pieniądze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano wczoraj o 10:57 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 10:57 Godzinę temu, wojgoc napisał: Koledzy - dojadę na miejsce bez łańcuchów? Życie lub zdrowie, zniszczony samochód, w najlepszym wypadku mandat od policji to i tak wyjdzie drożej. Ja łańcuchy wożę, choć nigdy nie zakładałem. Jak często zmieniasz auta czy różne opony to wypożycz. Jak masz napęd 4x4 to 2 komplety. Nawet jak na dojeździe będzie pogoda to wracając może być już pogodowo całkiem inaczej. W prognozy pogodowe w górach to ja nigdy nie wierzę, zwłaszcza w dłuższym okresie czasowym... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvillek Napisano wczoraj o 11:08 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 11:08 9 minut temu, marionen napisał: Jak masz napęd 4x4 to 2 komplety. Nie jest to prawdą - w zależności od samochodu może być jeden komplet lub dwa przy napędzie 4x4. Najlepiej zajrzeć do instrukcji pojazdu i przeczytać co tam o tym piszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 11:11 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 11:11 1 godzinę temu, wojgoc napisał: Koledzy - dojadę na miejsce bez łańcuchów? W FR skarpety można mieć a koszt niewielki,zakładasz dość szybko jak i ściągasz . taki był odpad dzień przed powrotem W dniu odjazdu na skarpetach przejechałem do szlabanu a za nim znalazłem pierwsze wolne miejsce na parkingu i je zdjąłem bo asfalt był już przez służby gotowy do normalnej jazdy bez … 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano wczoraj o 11:13 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 11:13 24 minuty temu, marionen napisał: Zimą w Alpach łańcuchy są obowiązkowe, jak Cię nie stać na kupno to możesz wypożyczyć za niewielkie pieniądze. Wiem, że są obowiązkowe, ale przez 20 lat nigdy do poprzednich aut nie zakładałem. Do obecnego auta koszt zakupu 2 kompletów łańcuchów jest wyższy od kosztu kwatery😧 - muszę obczaić temat wypożyczenia w Belgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano wczoraj o 11:14 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 11:14 @Victor - gdzie to kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano wczoraj o 11:17 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 11:17 2 minuty temu, wojgoc napisał: @Victor - gdzie to kupowałeś? Chyba na bol.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu 42 minuty temu, wojgoc napisał: Wiem, że są obowiązkowe, ale przez 20 lat nigdy do poprzednich aut nie zakładałem. Do obecnego auta koszt zakupu 2 kompletów łańcuchów jest wyższy od kosztu kwatery😧 - muszę obczaić temat wypożyczenia w Belgii Myślę, że coś znajdziesz w Belgii, ewentualnie coś po drodze we Francji przed górami, przy takiej cenie i do tego 2 komplety to zakup nie jest najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jak poruszasz się głównie w Beneluxie. Ale podróż bez łańcuchów odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu 52 minuty temu, marvillek napisał: Nie jest to prawdą - w zależności od samochodu może być jeden komplet lub dwa przy napędzie 4x4. Najlepiej zajrzeć do instrukcji pojazdu i przeczytać co tam o tym piszą. Całkiem możliwe, nie znam wszystkich napędów 4x4. W autach które miałem były wymagane 2 komplety. Rzeczywiście instrukcja lub dobry mechanik rozwiążą problem czy konieczne są 2 komplety, czy jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, wojgoc napisał: Koledzy - dojadę na miejsce bez łańcuchów? a pytałeś już czy będą potrzebne zimowe opony ? 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 23 godziny temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu Teraz, Jeeb napisał: a pytałeś już czy będą potrzebne zimowe opony ? 🙂 Znajomi potrafią jeździć do La Clusaz na letnich😧👎 - ich sprawa, nie popieram tego. W swoim już mam zimówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu 6 minut temu, wojgoc napisał: Znajomi potrafią jeździć do La Clusaz na letnich😧👎 - to akurat leży nisko, cały czas jedziesz autostradą w dolinie i masz krótki niezbyt stromy podjazd, w ostatnich 30 latach nigdy nie były potrzebne tam opony zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 23 godziny temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu 3 minuty temu, Jeeb napisał: to akurat leży nisko, cały czas jedziesz autostradą w dolinie i masz krótki niezbyt stromy podjazd, w ostatnich 30 latach nigdy nie były potrzebne tam opony zimowe Jak raz musieli czekać pół dnia na odśnieżanie drogi to zaczęli zmieniać opony. W BE boom na zimówki zaczął się po 2020 - wcześniej 95% jezdzilo na letnich bo śniegu prawie tu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu 39 minut temu, wojgoc napisał: Wiem, że są obowiązkowe, ale przez 20 lat nigdy do poprzednich aut nie zakładałem. Do obecnego auta koszt zakupu 2 kompletów łańcuchów jest wyższy od kosztu kwatery😧 - muszę obczaić temat wypożyczenia w Belgii Cze W poprzednim sezonie spałem na parkingu na stacji narciarskiej. Tak dowaliło śniegu, że Policja nikogo z miasteczka nie wypuszczała - nikogo bez łańcuchów. Gówno ich obchodziło, że masz 4x4, był znak z łańcuchami i musisz mieć, a jakakolwiek próba dyskusji - bardzo wysoki mandat można dostać. Dopiero nad ranem udało nam się opuścić stację, próba w nocy skończyła się fiaskiem, skubańcy zmienili miejscówkę i zatrzymywali wszystkie samochody. A to była 23.00. Nie było opcji zjechać. Musieliśmy się wrócić na parking. Zarobili wówczas laweciarze i taksówkarze. Laweta zwoziła samochody bez łańcuchów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu 2 minuty temu, marekbtl napisał: Cze W poprzednim sezonie spałem na parkingu na stacji narciarskiej. Tak dowaliło śniegu, że Policja nikogo z miasteczka nie wypuszczała - nikogo bez łańcuchów. Gówno ich obchodziło, że masz 4x4, był znak z łańcuchami i musisz mieć, a jakakolwiek próba dyskusji - bardzo wysoki mandat można dostać. Dopiero nad ranem udało nam się opuścić stację, próba w nocy skończyła się fiaskiem, skubańcy zmienili miejscówkę i zatrzymywali wszystkie samochody. A to była 23.00. Nie było opcji zjechać. Musieliśmy się wrócić na parking. Zarobili wówczas laweciarze i taksówkarze. Laweta zwoziła samochody bez łańcuchów. We Francji to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu Teraz, Jeeb napisał: We Francji to było? Austria Turahher Hohe. A się tak cieszyłem - bo dowaliło w końcu śniegu. Spadło go w ciagu dnia ponad metr. W piątek, a w sobotę rano mieliśmy opuścić kwaterę, spaliśmy nieopodal (30km) w Bodensdorfie. Na szczęście jeździmy tam od lat i Karin (zarządca) stwierdziła, że nie ma problemu - nawet do niedzieli możemy zostać. Wiedzieliśmy że będzie padać bardzo mocno śnieg - stąd wybór miejscówki, bo niezła infrastruktura jest, a byliśmy z dziećmi. Niestety tylko 1 droga przez tą wioskę leci. Wjazd i wyjazd zamknęli. Tak ten dzionek wyglądał. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi