Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty dla początkującej kobiety - celować mniej czy bardziej ambitnie?

red_mosquito

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam nadzieję, że ktoś z mądrzejszych coś doradzi.

Jeżdżę krótko, 2 sezony, obecnie umiejętności 4/5 w forumowej skali. Zależy mi na progresie, ale też przyjemności z jazdy bez paniki. Do tej pory randomowe narty z wypożyczalni, chciałabym mieć swoje jednak, celuję w używki. 

Przesiadłam się na buty Atomic Hawx Ultra 85

Wzrost: 174, waga 65-68

Pytanie, czy wybrać narty, które zakładam, że więcej wybaczają i z założenia są dla średniozaawansowanych, czy bardziej ambitne. Czy te bardziej ambitne z krótkim promieniem skrętu nie będą za trudne i nie zabiora przyjemności z jazdy? Wiem, pytanie do wróżki, ale może ktoś ma jakieś rady. Może spojrzeć jeszcze na któreś Heady?

Na tapecie są: Voelkl Flair 76 Elite 158 cm (wydaje mi się, że za długie), ew. 154 cm

Salomon S max 8 155 cm

Nordica Belle DC 156 cm

I opcja w moim mniemaniu (zbyt?) ambitna ale kusząca: Fischer The Curv DTI 157 cm

23 godziny temu, red_mosquito napisał:

Pytanie, czy wybrać narty, które zakładam, że więcej wybaczają i z założenia są dla średniozaawansowanych, czy bardziej ambitne. Czy te bardziej ambitne z krótkim promieniem skrętu nie będą za trudne i nie zabiora przyjemności z jazdy? Wiem, pytanie do wróżki, ale może ktoś ma jakieś rady. Może spojrzeć jeszcze na któreś Heady?

- nie ma czegoś takiego jak narty wybaczające błedy - to papka marketingowa,

- to że mają niewielki promień skrętu nie znaczy że są "ambitne" ..generalnie znaczy to tylko to że mają mały promień skrętu - na twoim poziomie nie jest to istotne.

Przy Twoich parametrach narta 160cm nie jest zbyt długa....Voelkl Flair 76 Elite to dobre dla Ciebie narty Ten Salomon pewnie też

8 minut temu, Jeeb napisał:

ale są narty niewybaczające czyli cała reszta musi wybaczać

Janek..kocham twoje analityczne wynurzenia..... :D

(podejrzewam że sam byś polecił te Voelkl - Twoja mniej złośliwa połówka chyba na takich jeździ)

Edytowane przez Lexi
  • Like 1

7 minut temu, Lexi napisał:

Janek..kocham twoje analityczne wynurzenia..... :D

(podejrzewam że sam byś polecił te Voelkl - Twoja mniej złośliwa połówka chyba na takich jeździ)

i nie chce innych, z długości 161 też zadowolona

z moich ulubionych Volków to na SL trzeba jechać bardzo precyzyjnie w każdym ułamku sekundy bo inaczej następują odloty natomiast Grizzly pozwala przy prawie porównywalnym trzymaniu krawędzi na czasami poważne niechlujstwo w prowadzeniu skrętu

• Like 1

A mnie się wydaje że każde narty poniżej 160cm to będzie pułapka prowadząca do ślepego zaułka na długie lata.
155 cm to SL-ki ale takich Pani nie proponujemy póki co, bo przy 14 dniach na śniegu to -bez urazy- ledwo się ślizga (chyba że jest ukrytym talentem narciarskim), ja się ledwo ślizgałam przez parę ładnych sezonów ;) żeby nie było że jestem złośliwa.

• Like 2

2 godziny temu, zając napisał:

A mnie się wydaje że każde narty poniżej 160cm to będzie pułapka prowadząca do ślepego zaułka na długie lata.
155 cm to SL-ki ale takich Pani nie proponujemy póki co, bo przy 14 dniach na śniegu to -bez urazy- ledwo się ślizga (chyba że jest ukrytym talentem narciarskim), ja się ledwo ślizgałam przez parę ładnych sezonów ;) żeby nie było że jestem złośliwa.

Obecne narty (modele nie starsze niż 2-3 lata) są bardzo wcięte (skrętne) i biorą na mniej więcej 3/4 długości. Dla początkujących najlepsze są krótkie: wzrost minus 15 cm, może nawet być wzrost minus 20 cm. Z czasem ta pani może przejść na 5-10 cm dłuższe (większa szybkość = większa stabilność).

Przy czym zakładam, że ma tu stylu typu pług, bo dziś można uczyć (i się nauczyć) bez tej techniki. Którą uważam za szkodliwą, ale o tym już pisałem. Notabene nigdy w publicystyce nie spotkał mnie taki, nazwijmy to wprost, hejt, jak po tym tekście: link - Pług służy tylko do odśnieżania dróg | Twój instruktor

Kolejny błąd to zbyt twarde narty dla początkujących. Początkujący, aby radzić sobie ze skrętem, potrzebuje nart miękkich. Nie ma prędkości, więc trzymanie przy 80 km/h nie jest mu do niczego potrzebne - a po to są narty twarde.

Nie należy też bać się tzw. łopat. Na łopatach (szerokie i bardzo klepsydrowe) dużo łatwiej się uczy zakręcania. Narty z promieniami 15-20 są więc - moim zdaniem - błędem dla początkujących.

15 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Obecne narty (modele nie starsze niż 2-3 lata) są bardzo wcięte (skrętne) i biorą na mniej więcej 3/4 długości. Dla początkujących najlepsze są krótkie: wzrost minus 15 cm, może nawet być wzrost minus 20 cm. Z czasem ta pani może przejść na 5-10 cm dłuższe (większa szybkość = większa stabilność).

Przy czym zakładam, że ma tu stylu typu pług, bo dziś można uczyć (i się nauczyć) bez tej techniki. Którą uważam za szkodliwą, ale o tym już pisałem. Notabene nigdy w publicystyce nie spotkał mnie taki, nazwijmy to wprost, hejt, jak po tym tekście: link - Pług służy tylko do odśnieżania dróg | Twój instruktor

Kolejny błąd to zbyt twarde narty dla początkujących. Początkujący, aby radzić sobie ze skrętem, potrzebuje nart miękkich. Nie ma prędkości, więc trzymanie przy 80 km/h nie jest mu do niczego potrzebne - a po to są narty twarde.

Nie należy też bać się tzw. łopat. Na łopatach (szerokie i bardzo klepsydrowe) dużo łatwiej się uczy zakręcania. Narty z promieniami 15-20 są więc - moim zdaniem - błędem dla początkujących.

Wspomniane Fischery RC4 Curv DTI w długości 164cm:

obraz.png

Wydaje mi się że dobra propozycja i rozwojowa na dłuższy czas.

Nikt nie pisze o promieniu 20m dla początkującej osoby.
Jeśli długość > 160cm dziewczynę przeraża, to niech weźmie coś pod 160cm (158-159cm).
Ja mając 165cm wzrostu uczyłam się na jakichś allroundach 157cm, potem dostałam coś > 160cm na próbę - okazało się że świetnie się jeździ (były to narty z wyższej półki), nikt mi nie powiedział (na szczęście?) że powinnam mieć narty -15-20cm od wzrostu więc nie zastanawiałam się nad tym.

Edytowane przez zając
uzupełnienie