pawelb91 Napisano 4 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad Przedwczoraj w nocy z 2 na 3 listopada, UFO Ski w Bukowinie Tatrzańskiej odpaliło armaty jako pierwsi(?) w Polsce. Czyli tradycyjnie jak co roku jako pierwsi lub jedni z pierwszych w kraju. Im dużo czasu z mrozem w nocy nie trzeba aby kawałek stoku otworzyć. Do sezonu "właściwego" pewnie jeszcze około miesiąca, może na początku grudnia stacje zaczną systematycznie już ruszać. Master Ski w Tyliczu planuje start sezonu na 23 listopada, czy się uda czy nie to się okaże. Ufo Ski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 4 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad Widzę, że w tym samym czasie w podobnym temacie dodał o tym post @ZdolnyŚlązak Ale tu temat o warunkach na sezon 24/25 to może zostać na przyszłość 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad Aktualnie u Master Ski w Tyliczu Też przed chwilą odpalili armatki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 5 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad Optymistycznie podchodzą do tematu:) niech walą na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad Raczej test systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 14 minut temu, moruniek napisał: Raczej test systemu. Testy juz mieli w październiku. Ale wcześnie ze śnieżeniem to prawda, ziemia nawet nie przymarzła skoro to dopiero któraś noc z przymrozkiem typu -3 st. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 10 godzin temu, pawelb91 napisał: Testy juz mieli w październiku. Ale wcześnie ze śnieżeniem to prawda, ziemia nawet nie przymarzła skoro to dopiero któraś noc z przymrozkiem typu -3 st. Myślę, to już jest budowanie podkładu, zwłaszcza, że w prognozach jakichś większych ociepleń nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Myślę, to już jest budowanie podkładu, zwłaszcza, że w prognozach jakichś większych ociepleń nie ma. Może wreszcie poważniejsze ON przestaną liczyć na to że matka natura im "opierniczy" cały sezon "za friko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Myślę, to już jest budowanie podkładu, zwłaszcza, że w prognozach jakichś większych ociepleń nie ma. w połowie grudnia ma być + 15 i ciepły deszczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 16 minut temu, Jeeb napisał: w połowie grudnia ma być + 15 i ciepły deszczyk Jak co roku, nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 5 godzin temu, Jeeb napisał: w połowie grudnia ma być + 15 i ciepły deszczyk To standard: Wigilia na wodzie. Ale ja nie o tym pisałem, tylko o możliwym rozpoczęciu WCZEŚNIEJ. Oni mają plan na 23 listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 7 godzin temu, Lexi napisał: Może wreszcie poważniejsze ON przestaną liczyć na to że matka natura im "opierniczy" cały sezon "za friko". Jeśli masz na myśli Szczyrk, to nie byłbym takim optymistą. Ale może się mylę i zmobilizują armaty w listopadzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 7 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad Dziś o poranku, Master Ski https://www.facebook.com/reel/591511626545095 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 5 godzin temu, pawelb91 napisał: Dziś o poranku, Master Ski https://www.facebook.com/reel/591511626545095 Wybieram się tam co roku.. może to ten rok? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej4 Napisano 8 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad Ja też mam nadzieję, że tak jak w poprzednich latach Master Ski jako pierwszy w Polsce rozpocznie sezon. Trzymam za nich kciuki 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano Niedziela o 20:10 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 20:10 Wczoraj w regionie była bardzo duża inwersja temperatury wieczorem, na Jaworzynie na szczycie +8,5 st. a na dole w Czarnym potoku -4 st. aż 12,5 stopni różnicy na 470m w pionie, dzisiaj jest już mniejsza różnica, szczyt Jaworzyny +1 a dół -3. Master Ski odpalił armatki także pod 6 osobowym krzesłem, do samej góry przy 4 osobowym krzesełku jeszcze nie śnieżyli pewnie przez inwersję, choć tam różnica poziomów to tylko lekko ponad 100m. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano Niedziela o 20:40 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 20:40 (edytowane) Jeżeli chodzi o Master i Tylicz w ogólności - nie należy brać pod uwagę sytuacji z Jaworzyny/Krynicy a przynajmniej nie ortodoksyjnie. Warto zerknąć na układ wododziału i położenie Tylicza jako de facto dolinki zawieszonej nad Słowacją i mocno izolowanej od tego co przechodzi przez Polskę. To tak po 19 okresach świątecznych spędzonych w Tyliczu rok w rok .. Co do Master - Bartek ma swoją, rozsądną filozofię zarządzania czymś czego nie ma .. pamiętam Tylicz z kilku orczyków nad kościolem i orczyka na obecnie "starym" krześle Tylicz-Ski. Dużo się zmieniło. Master stabilnie daje podkład i nawet w kiepską zimę spokojnie (poza przełamaniami) nie bałem się robić dziurki pod slalom dla dzieciaków. Sensownie przekladają śnieg korzystając z ukształtowania terenu, są depozyty, mikroklimat nawet przy deszczu działa trochę jak nastrzykiwania stoku .. tylko góry nie ma ale na to się nic nie poradzi - pouczyć i miło spędzić czas można :). Tylicz Skin też się obudził po kilku latach letargu i fajnie im rzeźbienie w tym co mają wychodzi. Jedyna stacja na której poranne ustawienie tyczek "odbiera" lokalny ratownik dbając o bezpieczne odgrodzenie - ale przynajmniej skuterem wiezie zanim krzesło ruszy :). M. A sama historia Tylicza ciekawa - polecam podróż w krainę mofetów, Konfederatów, powrotów spod Wiednia i ogólnie Księstwa Tylickiego :). Poranne psie spacery (zdarzało się, że na turach na Łan z widokiem na stoki Tylicza bezcenne :). No i dobra wypożyczalnia nart firmy "N" na wjeździe od strony Krynicy - fajnie, że to się udało :). A o okolicach obecnie zajmowanych przez Master mawiano, że to wzgórze szubieniczne .. w szczegóły nie wnikam . Edytowane Niedziela o 20:43 przez Marxx74 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Poniedziałek o 07:21 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 07:21 W dniu 8.11.2024 o 14:42, Andrzej4 napisał: Ja też mam nadzieję, że tak jak w poprzednich latach Master Ski jako pierwszy w Polsce rozpocznie sezon. Trzymam za nich kciuki 😃 Tak, ale patrząc na prognozy raczej typuję 30 listopada niż 23 listopada. Zobaczymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 07:41 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 07:41 16 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Zobaczymy! Ale już mają więcej śniegu niż ufo..... W dniu 7.11.2024 o 22:04, Lexi napisał: Wybieram się tam co roku.. może to ten rok? Wyjaśnię czemu tak się dzieje - niestety oni jak otwierają ON to tylko na sobotę - niedzielę i popołudnia jakoś... a ja mam zbyt daleko żeby na popołudnie jechać... wolę ufo więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano Poniedziałek o 09:00 Autor Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 09:00 Godzinę temu, Lexi napisał: Wyjaśnię czemu tak się dzieje - niestety oni jak otwierają ON to tylko na sobotę - niedzielę i popołudnia jakoś... a ja mam zbyt daleko żeby na popołudnie jechać... wolę ufo więc. Bo na UFO Ski podobno narciarstwo nie z tej ziemi... Także spokojnie możesz zostawić Tylicz dla ziemian. Na Masterze szału nie ma. Tylicz Ski trasowo trochę lepszy i ciekawszy, ja tam planuję (chyba) inaugurację sezonu, może w okolicach 6 grudnia się uda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 09:32 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 09:32 23 minuty temu, pawelb91 napisał: ja tam planuję (chyba) inaugurację sezonu, może w okolicach 6 grudnia się uda. Ja mam nadzieję że w tym terminie to już parę ośrodków będzie pracowało.. rok temu w połowie listopada śniegu było w Beskidach sporo. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybba7 Napisano Poniedziałek o 10:25 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 10:25 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Tak, ale patrząc na prognozy raczej typuję 30 listopada niż 23 listopada. Zobaczymy! Z ciekawości, gdzie tak mało optymistyczne prognozy? Druga sprawa, ostatnio mniej śniegu niż teraz mieli na 4/5 dni przed otwarciem i pamiętam doskonale jak doceniano ich jedynie za dobry marketing, a jednak się udało. Jestem nawet pewien że otworzą przed 23. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Poniedziałek o 16:26 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 16:26 6 godzin temu, Lexi napisał: Ja mam nadzieję że w tym terminie to już parę ośrodków będzie pracowało.. rok temu w połowie listopada śniegu było w Beskidach sporo. Ja osobiście zakładam Master 1 grudnia i Zieleniec 6 grudnia. Kibicuję im mocno! Wiele innych stacji, choćby spadł metr śniegu, to się nie organizuje wcześniej niż 14 lub 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek Napisano Wtorek o 18:18 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 18:18 Kasina również odpaliła armatki 🙂 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano Wtorek o 19:21 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 19:21 W dniu 11.11.2024 o 10:32, Lexi napisał: Ja mam nadzieję że w tym terminie to już parę ośrodków będzie pracowało.. rok temu w połowie listopada śniegu było w Beskidach sporo. Teraz niby zimno, ale śniegu ani trochę nawet na 2-tysięcznym Chopoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi