Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwczoraj w nocy z 2 na 3 listopada, UFO Ski w Bukowinie Tatrzańskiej odpaliło armaty jako pierwsi(?) w Polsce. 
Czyli tradycyjnie jak co roku jako pierwsi lub jedni z pierwszych w kraju. Im dużo czasu z mrozem w nocy nie trzeba aby kawałek stoku otworzyć.

Do sezonu "właściwego" pewnie jeszcze około miesiąca, może na początku grudnia stacje zaczną systematycznie już ruszać.
Master Ski w Tyliczu planuje start sezonu na 23 listopada, czy się uda czy nie to się okaże.

Ufo Ski
465449507_1110684111060355_7807320500183320504_n.thumb.jpg.7203c49d0b28cefcb8c745a0c7fb6bd2.jpg

olczan_cam_65ae74-3beb78f44a4cb7d214bda81e31e4e755.thumb.jpg.727faf1f6da7ffc2bdb9fffd5645b552.jpg

• Like 7

10 godzin temu, pawelb91 napisał:

Testy juz mieli w październiku. Ale wcześnie ze śnieżeniem to prawda, ziemia nawet nie przymarzła skoro to dopiero któraś noc z przymrozkiem typu -3 st. 

Myślę, to już jest budowanie podkładu, zwłaszcza, że w prognozach jakichś większych ociepleń nie ma.

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Myślę, to już jest budowanie podkładu, zwłaszcza, że w prognozach jakichś większych ociepleń nie ma.

Może wreszcie poważniejsze ON przestaną liczyć na to że matka natura im "opierniczy" cały sezon "za friko".

Wczoraj w regionie była bardzo duża inwersja temperatury wieczorem, na Jaworzynie na szczycie +8,5 st. a na dole w Czarnym potoku -4 st. aż 12,5 stopni różnicy na 470m w pionie, dzisiaj jest już mniejsza różnica, szczyt Jaworzyny +1 a dół -3. 

Master Ski odpalił armatki także pod 6 osobowym krzesłem, do samej góry przy 4 osobowym krzesełku jeszcze nie śnieżyli pewnie przez inwersję, choć tam różnica poziomów to tylko lekko ponad 100m. 

Zrzutekranu(21366).thumb.png.735c78e6c77b7cce42d7d4fb11458941.png

Zrzutekranu(21367).thumb.png.f80a7aad2bfa995691bb68fe57a51650.png

• Like 6

Jeżeli chodzi o Master i Tylicz w ogólności - nie należy brać pod uwagę sytuacji z Jaworzyny/Krynicy a przynajmniej nie ortodoksyjnie. Warto zerknąć na układ wododziału i położenie Tylicza jako de facto dolinki zawieszonej nad Słowacją i mocno izolowanej od tego co przechodzi przez Polskę. To tak po 19 okresach świątecznych spędzonych w Tyliczu rok w rok ;) ..

Co do Master - Bartek ma swoją, rozsądną filozofię zarządzania czymś czego nie ma :) .. pamiętam Tylicz z kilku orczyków nad kościolem i orczyka na obecnie "starym" krześle Tylicz-Ski. Dużo się zmieniło. Master stabilnie daje podkład i nawet w kiepską zimę spokojnie (poza przełamaniami) nie bałem się robić dziurki pod slalom dla dzieciaków. Sensownie przekladają śnieg korzystając z ukształtowania terenu, są depozyty, mikroklimat nawet przy deszczu działa trochę jak nastrzykiwania stoku .. tylko góry nie ma :) ale na to się nic nie poradzi - pouczyć i miło spędzić czas można :). Tylicz Skin też się obudził po kilku latach letargu i fajnie im rzeźbienie w tym co mają wychodzi. Jedyna stacja na której poranne ustawienie tyczek "odbiera" lokalny ratownik :) dbając o bezpieczne odgrodzenie - ale przynajmniej skuterem wiezie zanim krzesło ruszy :).

M.

A sama historia Tylicza ciekawa - polecam podróż w krainę mofetów, Konfederatów, powrotów spod Wiednia i ogólnie Księstwa Tylickiego :). Poranne psie spacery (zdarzało się, że na turach na Łan z widokiem na stoki Tylicza bezcenne :). No i dobra wypożyczalnia nart firmy "N" na wjeździe od strony Krynicy - fajnie, że to się udało :). A o okolicach obecnie zajmowanych przez Master mawiano, że to wzgórze szubieniczne .. w szczegóły nie wnikam :) .

Edytowane przez Marxx74
  • Like 3

W dniu 8.11.2024 o 14:42, Andrzej4 napisał:

Ja też mam nadzieję, że tak jak w poprzednich latach Master Ski jako pierwszy w Polsce rozpocznie sezon. Trzymam za nich kciuki 😃

Tak, ale patrząc na prognozy raczej typuję 30 listopada niż 23 listopada.

Zobaczymy!

16 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Zobaczymy!

Ale już mają więcej śniegu niż ufo..... 

W dniu 7.11.2024 o 22:04, Lexi napisał:

Wybieram się tam co roku..  może to ten rok?

Wyjaśnię czemu tak się dzieje - niestety oni jak otwierają ON to tylko na sobotę - niedzielę i popołudnia jakoś... a ja mam zbyt daleko żeby na popołudnie jechać... wolę ufo więc.

Godzinę temu, Lexi napisał:

Wyjaśnię czemu tak się dzieje - niestety oni jak otwierają ON to tylko na sobotę - niedzielę i popołudnia jakoś... a ja mam zbyt daleko żeby na popołudnie jechać... wolę ufo więc.

Bo na UFO Ski podobno narciarstwo nie z tej ziemi...
Także spokojnie możesz zostawić Tylicz dla ziemian. Na Masterze szału nie ma. Tylicz Ski trasowo trochę lepszy i ciekawszy, ja tam planuję (chyba) inaugurację sezonu, może w okolicach 6 grudnia się uda.

• Like 1

3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Tak, ale patrząc na prognozy raczej typuję 30 listopada niż 23 listopada.

Zobaczymy!

Z ciekawości, gdzie tak mało optymistyczne prognozy? ;)

Druga sprawa, ostatnio mniej śniegu niż teraz mieli na 4/5 dni przed otwarciem i pamiętam doskonale jak doceniano ich jedynie za dobry marketing, a jednak się udało. Jestem nawet pewien że otworzą przed 23.

• Thanks 1

6 godzin temu, Lexi napisał:

Ja mam nadzieję że w tym terminie to już parę ośrodków będzie pracowało.. rok temu w połowie listopada śniegu było w Beskidach sporo.

4120DC4E-6D78-4F3C-945A-09177748141F_1_105_c.png.0465e6fed9b186a6a1ae7c875212f622.png

Ja osobiście zakładam Master 1 grudnia i Zieleniec 6 grudnia. Kibicuję im mocno! Wiele innych stacji, choćby spadł metr śniegu, to się nie organizuje wcześniej niż 14 lub 21.