Robek321 Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Hej proszę bardziej doświadczonych narciarzy o radę. Jeździmy co roku w marcu na narty grupa 6 osób, mężczyźni w wieku +-50. Generalnie jeżdżący na nartach na poziomie 6 (bez większych problemów czerwone) czarne z respektem lub omijamy. Jeździliśmy co roku do Włoch, głównie z uwagi na przeświadczenie o pewniejszej słonecznej pogodzie. robiliśmy po 50 km dziennie. Teraz chcemy jechać pierwszy raz do Austrii mamy możliwość pobytu albo w Zillertal 3000 Mayrhofen z lodowcem lub Nassfeld . Zależy mi na opinii kogoś kto był i tu i tu. Jakie są Wasze doświadczenia, jaki ośrodek polecicie dla naszej grupy. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Cześć W Dolinie Zillertal nudzić się nie będziecie . Niestety nie wypowiem się jak tam jest w marcu bo byłem na rozpoczęcie sezonu czyli początkiem grudnia. Tu masz krótką relację : Narciarzy umiarkowanie w przewadze dobrze jeżdżących a dzieci jeszcze były w szkole . Więc,ogólnie bardzo pozytywnie wspominam,nudzić się tam nie można . Urozmaicenie tras olbrzymie i każdy znajdzie coś dla siebie . Odległości między ON są śmieszne więc można naprawdę korzystać każdego dnia z innego miejsca . Ja,wrócę kiedyś bankowo początkiem grudnia . W Nassfeld nie byłem więc pewnie ktoś naświetli jak tam jest . Dolinę Zillertal polecam-warto! pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Zależy od tego czego pragniesz i oczekujesz. Jak chcesz zaoszczędzić parę euro to Karyntia jest nieco tańsza. Moim zdaniem wyciągi w Nassfeld nieco starsze od tych w Dolinie Zillertal. Statystycznie Karyntia jest bardziej słoneczna od Zillertal, co nie znaczy, że zawsze. W marcu słońce już mocniej operuje, jest cieplej i warunki śniegowe w Nassfeld mogą być bardziej miękkie. W samym Nassfeld masz 110 km tras, jak lubicie jeździć to jest jeszcze trochę innych ośrodków w okolicy, ale trzeba trochę kilometrów zrobić. W Zillertal ośrodki są bliżej siebie i dobrze skomunikowane, skibusy a między Jenbach a Mayrhofen masz jeszcze pociągi. W marcu gwarancja śniegu (lepszych lub gorszych warunków) nieco większa w Zillertal. Tras do zjazdów nie zabraknie w obu miejscówkach (jeśli nie ograniczycie się w Karyntii do samego Nassfeld). Najlepiej zdecydować jak najbliżej wyjazdu jeśli to możliwe. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Jest wiele relacji na forum zarówno z Doliny Zillertal jak i Nassfeld, trzeba tylko poszukać, z marca też są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 7 godzin temu, Robek321 napisał: Hej proszę bardziej doświadczonych narciarzy o radę. Jeździmy co roku w marcu na narty grupa 6 osób, mężczyźni w wieku +-50. Generalnie jeżdżący na nartach na poziomie 6 (bez większych problemów czerwone) czarne z respektem lub omijamy. Jeździliśmy co roku do Włoch, głównie z uwagi na przeświadczenie o pewniejszej słonecznej pogodzie. robiliśmy po 50 km dziennie. Teraz chcemy jechać pierwszy raz do Austrii mamy możliwość pobytu albo w Zillertal 3000 Mayrhofen z lodowcem lub Nassfeld . Zależy mi na opinii kogoś kto był i tu i tu. Jakie są Wasze doświadczenia, jaki ośrodek polecicie dla naszej grupy. Dzięki za odpowiedź. Jak koniec marca to Zillertal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek321 Napisano 15 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik Godzinę temu, Jeeb napisał: Jak koniec marca to Zillertal 8-15 marca 2025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Październik Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik (edytowane) 50 minut temu, Robek321 napisał: 8-15 marca 2025 byłem w Nassfeld przed 30 laty jakoś tak na przełomie marca i kwietnia i nie dało się jeździć bo lał deszcz i były resztki śniegu i już więcej tam nie pojechałem wiec moja opinia jest niewiele warta, natomiast w Dolinie Ziller byłem wielokrotnie w każdym miesiącu między listopadem i lipcem i zawsze wracałem wyjeżdżony i zadowolony a gdzie planujecie noclegi ? Edytowane 15 Październik przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 18 Październik Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik Zdecydowanie Zillertal. Wszystko, lub prawie wszystko przeczytasz tutaj: Dobrej zabawy! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 18 Październik Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik Jak ktoś lubi jeździć między ludźmi jak między ruchomymi tyczkami to Zillertal faktycznie jest ok. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 18 Październik Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik Zillertal ma większy potencjał, jest bardziej różnorodny. Wada to dojazdy autem do różnych fragmentów stacji (w różne dni). Komunikacja autobusowa czy pociągowa nie jest tam idealna, nie wszędzie w ten sposób wygodnie dojedziesz. Generalnie trzeba się opierać na aucie, a czasami skibus będzie pasował. Zakładam oczywiście że nie jeździsz codziennie w tym samym regionie dużej skiareny. Nassfeld to stacja mniejsza, startujesz codziennie z tego samego miejsca. Jeśli np. chcesz sobie zorganizować spanie koło przystanku skibusa to jest to możliwe i prostsze niż w Zillertal. Byłem w obu ośrodkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 18 Październik Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2 godziny temu, MarioJ napisał: Zillertal ma większy potencjał, jest bardziej różnorodny. Wada to dojazdy autem do różnych fragmentów stacji (w różne dni). Komunikacja autobusowa czy pociągowa nie jest tam idealna, nie wszędzie w ten sposób wygodnie dojedziesz. Generalnie trzeba się opierać na aucie, a czasami skibus będzie pasował. Zakładam oczywiście że nie jeździsz codziennie w tym samym regionie dużej skiareny. Nassfeld to stacja mniejsza, startujesz codziennie z tego samego miejsca. Jeśli np. chcesz sobie zorganizować spanie koło przystanku skibusa to jest to możliwe i prostsze niż w Zillertal. Byłem w obu ośrodkach. Dodaj jeszcze, ze Tux jak miejsce "awaryjne" - na przykład przy deszczu, ocieleniu lub niskich chmurach - to świetne uzupełnienie. Nassfeld jest naprawdę niezłe ale do potencjału doliny Zillertal jest mu bardzo daleko. Dla mnie najlepsze tamtejsze miejsca to Arena i Spieljoch (Fugen, mały ale super). 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Październik Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik W dniu 15.10.2024 o 10:02, Robek321 napisał: Hej proszę bardziej doświadczonych narciarzy o radę. Jeździmy co roku w marcu na narty grupa 6 osób, mężczyźni w wieku +-50. Generalnie jeżdżący na nartach na poziomie 6 (bez większych problemów czerwone) czarne z respektem lub omijamy. Jeździliśmy co roku do Włoch, głównie z uwagi na przeświadczenie o pewniejszej słonecznej pogodzie. robiliśmy po 50 km dziennie. Teraz chcemy jechać pierwszy raz do Austrii mamy możliwość pobytu albo w Zillertal 3000 Mayrhofen z lodowcem lub Nassfeld . Zależy mi na opinii kogoś kto był i tu i tu. Jakie są Wasze doświadczenia, jaki ośrodek polecicie dla naszej grupy. Dzięki za odpowiedź. Wszystko masz tutaj. Byłem w marcu - pod koniec, na każdym filmie masz dokładne daty, kiedy odwiedzałem dany ośrodek. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Październik Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2 godziny temu, JC napisał: Wszystko masz tutaj. Byłem w marcu - pod koniec, na każdym filmie masz dokładne daty, kiedy odwiedzałem dany ośrodek. a gdzie Nassfeld ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 19 Październik Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik szczerze? Nassfeld jest przereklamowane... JC robił film z Nassfeld - jeden z mniej udanych.. jakbym miał wybierać to po 3kroć Zillertal, mnie Nassfeld nie przekonało, może dlatego, że byłem w ferie austriackie w cowidzie!!!, dużo ludzi, kolejki do wyciągów, muldy po 10 na wszystkich trasach, ogólnie trasy dla umiejących jeździć, tam nie ma niebieskich na bujanie, no może 7,8, zjazd do Tropolach po godz. 12 masakryczny, choć mnie podobała się super zmuldzona ostatnia ścianka przed stacją ( jak ktoś był w Szczyrku to zjazd Golgotą do Soliska to luz), ale widokowo sztos... prawie jak w Dolomitach, zresztą jest widok na stronę włoską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Październik Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik Minusem Doliny Ziller jest to że pomiędzy ośrodkami trzeba przemieszczać się autem lub skipusami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Październik Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 3 minuty temu, Jeeb napisał: Minusem Doliny Ziller jest to że pomiędzy ośrodkami trzeba przemieszczać się autem lub skipusami Chciałbyś wszystko objechać w jeden dzień? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 20 Październik Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik Godzinę temu, Jeeb napisał: Minusem Doliny Ziller jest to że pomiędzy ośrodkami trzeba przemieszczać się autem lub skipusami Niekoniecznie minus. Można dzięki temu zrobić sobie urozmaicenia. na przykład startujesz w Kaltenbach jedziesz do Hochfugen wsiadasz w skibus w stronę Fugen. Po paru przystankach jesteś na czarnej z Fugen. Można na podobnej zasadzie z Areny wyskoczyć na Gerlosstein czy z Penken na Ahorn. Każdy z tych trzech głównych ośrodków oferuje coś mniejszego w pobliżu. Dla mnie to plus. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Październik Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 22 godziny temu, Jeeb napisał: a gdzie Nassfeld ? Mówisz, masz... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek321 Napisano 20 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik W dniu 15.10.2024 o 20:16, Jeeb napisał: byłem w Nassfeld przed 30 laty jakoś tak na przełomie marca i kwietnia i nie dało się jeździć bo lał deszcz i były resztki śniegu i już więcej tam nie pojechałem wiec moja opinia jest niewiele warta, natomiast w Dolinie Ziller byłem wielokrotnie w każdym miesiącu między listopadem i lipcem i zawsze wracałem wyjeżdżony i zadowolony a gdzie planujecie noclegi ? Mayrhofen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi