Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nassfeld czy Zilertal 3000 Mayrhofen

Robek321

Rekomendowane odpowiedzi

Hej proszę bardziej doświadczonych narciarzy o radę. Jeździmy co roku w marcu na narty grupa 6 osób, mężczyźni w wieku +-50. Generalnie jeżdżący na nartach na poziomie 6 (bez większych problemów czerwone) czarne z respektem lub omijamy. Jeździliśmy co roku do Włoch, głównie z uwagi na przeświadczenie o pewniejszej słonecznej pogodzie. robiliśmy po 50 km dziennie. Teraz chcemy jechać pierwszy raz do Austrii mamy możliwość pobytu albo w Zillertal 3000 Mayrhofen z lodowcem lub Nassfeld . Zależy mi na opinii kogoś kto był i tu i tu. Jakie są Wasze doświadczenia, jaki ośrodek polecicie dla naszej grupy. 

Dzięki za odpowiedź.  

Cześć 

W Dolinie Zillertal nudzić się nie będziecie . Niestety nie wypowiem się jak tam jest w marcu bo byłem na rozpoczęcie sezonu czyli początkiem grudnia. Tu masz krótką relację :

Narciarzy umiarkowanie w przewadze  dobrze jeżdżących a dzieci jeszcze były w szkole . Więc,ogólnie bardzo pozytywnie wspominam,nudzić się tam nie można . Urozmaicenie tras olbrzymie i każdy znajdzie coś dla siebie . Odległości między ON są śmieszne więc można naprawdę korzystać każdego dnia z innego miejsca . Ja,wrócę kiedyś bankowo początkiem grudnia .

W Nassfeld nie byłem więc pewnie ktoś naświetli jak tam jest . Dolinę Zillertal polecam-warto! 

pozdrawiam

• Thanks 1

Zależy od tego czego pragniesz i oczekujesz. Jak chcesz zaoszczędzić parę euro to Karyntia jest nieco tańsza. Moim zdaniem wyciągi w Nassfeld nieco starsze od tych w Dolinie Zillertal.  Statystycznie Karyntia jest bardziej słoneczna od Zillertal,  co nie znaczy, że zawsze. W marcu słońce już mocniej operuje, jest cieplej i warunki śniegowe w Nassfeld mogą być bardziej miękkie. W samym Nassfeld masz 110 km tras, jak lubicie jeździć to jest jeszcze trochę innych ośrodków w okolicy, ale trzeba trochę kilometrów zrobić.  W Zillertal ośrodki są bliżej siebie i dobrze skomunikowane, skibusy a między Jenbach a Mayrhofen masz jeszcze pociągi. W marcu gwarancja śniegu (lepszych lub gorszych warunków) nieco większa w Zillertal.  Tras do zjazdów nie zabraknie w obu miejscówkach (jeśli nie ograniczycie się w Karyntii do samego Nassfeld). Najlepiej zdecydować jak najbliżej wyjazdu jeśli to możliwe.

• Like 3
  • Thanks 1

7 godzin temu, Robek321 napisał:

Hej proszę bardziej doświadczonych narciarzy o radę. Jeździmy co roku w marcu na narty grupa 6 osób, mężczyźni w wieku +-50. Generalnie jeżdżący na nartach na poziomie 6 (bez większych problemów czerwone) czarne z respektem lub omijamy. Jeździliśmy co roku do Włoch, głównie z uwagi na przeświadczenie o pewniejszej słonecznej pogodzie. robiliśmy po 50 km dziennie. Teraz chcemy jechać pierwszy raz do Austrii mamy możliwość pobytu albo w Zillertal 3000 Mayrhofen z lodowcem lub Nassfeld . Zależy mi na opinii kogoś kto był i tu i tu. Jakie są Wasze doświadczenia, jaki ośrodek polecicie dla naszej grupy. 

Dzięki za odpowiedź.  

Jak koniec marca to Zillertal

• Thanks 1

50 minut temu, Robek321 napisał:

8-15 marca 2025

byłem w Nassfeld przed 30 laty jakoś tak na przełomie marca i kwietnia i nie dało się jeździć bo lał deszcz i były resztki śniegu i już więcej tam nie pojechałem wiec moja opinia jest niewiele warta, natomiast w Dolinie Ziller byłem wielokrotnie w każdym miesiącu między listopadem i lipcem i zawsze wracałem wyjeżdżony i zadowolony

a gdzie planujecie noclegi ?

Edytowane przez Jeeb
  • Thanks 1

Zillertal ma większy potencjał, jest bardziej różnorodny. Wada to dojazdy autem do różnych fragmentów stacji (w różne dni). Komunikacja autobusowa czy pociągowa nie jest tam idealna, nie wszędzie w ten sposób wygodnie dojedziesz. Generalnie trzeba się opierać na aucie, a czasami skibus będzie pasował. Zakładam oczywiście że nie jeździsz codziennie w tym samym regionie dużej skiareny.

Nassfeld to stacja mniejsza, startujesz codziennie z tego samego miejsca. Jeśli np. chcesz sobie zorganizować spanie koło przystanku skibusa to jest to możliwe i prostsze niż w Zillertal.

Byłem w obu ośrodkach.

• Thanks 1

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Zillertal ma większy potencjał, jest bardziej różnorodny. Wada to dojazdy autem do różnych fragmentów stacji (w różne dni). Komunikacja autobusowa czy pociągowa nie jest tam idealna, nie wszędzie w ten sposób wygodnie dojedziesz. Generalnie trzeba się opierać na aucie, a czasami skibus będzie pasował. Zakładam oczywiście że nie jeździsz codziennie w tym samym regionie dużej skiareny.

Nassfeld to stacja mniejsza, startujesz codziennie z tego samego miejsca. Jeśli np. chcesz sobie zorganizować spanie koło przystanku skibusa to jest to możliwe i prostsze niż w Zillertal.

Byłem w obu ośrodkach.

Dodaj jeszcze, ze Tux jak miejsce "awaryjne" - na przykład przy deszczu, ocieleniu lub niskich chmurach - to świetne uzupełnienie. Nassfeld jest naprawdę niezłe ale do potencjału doliny Zillertal jest mu bardzo daleko. Dla mnie najlepsze tamtejsze miejsca to Arena i Spieljoch (Fugen, mały ale super).

• Like 2
  • Thanks 3

W dniu 15.10.2024 o 10:02, Robek321 napisał:

Dzięki za odpowiedź.  

Wszystko masz tutaj. Byłem w marcu - pod koniec, na każdym filmie masz dokładne daty, kiedy odwiedzałem dany ośrodek.

• Like 2
  • Thanks 2

szczerze? Nassfeld jest przereklamowane... JC robił film z Nassfeld - jeden z mniej udanych.. jakbym miał wybierać to po 3kroć Zillertal, mnie Nassfeld nie przekonało, może dlatego, że byłem w ferie austriackie w cowidzie!!!, dużo ludzi, kolejki do wyciągów, muldy po 10 na wszystkich trasach, ogólnie trasy dla umiejących jeździć, tam nie ma niebieskich na bujanie, no może 7,8, zjazd do Tropolach po godz. 12 masakryczny, choć mnie podobała się super zmuldzona ostatnia ścianka przed stacją ( jak ktoś był w Szczyrku to zjazd Golgotą do Soliska to luz), ale widokowo sztos... prawie jak w Dolomitach, zresztą jest widok na stronę włoską

Godzinę temu, Jeeb napisał:

Minusem Doliny Ziller jest to że pomiędzy ośrodkami trzeba przemieszczać się autem lub skipusami

Niekoniecznie minus. Można dzięki temu zrobić sobie urozmaicenia. na przykład startujesz w Kaltenbach jedziesz do Hochfugen wsiadasz w skibus w stronę Fugen. Po paru przystankach jesteś na czarnej z Fugen. Można na podobnej zasadzie z Areny wyskoczyć na Gerlosstein  czy z Penken na Ahorn. Każdy z tych trzech głównych ośrodków oferuje coś mniejszego w pobliżu. Dla mnie to plus.

• Like 1
  • Thanks 2

W dniu 15.10.2024 o 20:16, Jeeb napisał:

byłem w Nassfeld przed 30 laty jakoś tak na przełomie marca i kwietnia i nie dało się jeździć bo lał deszcz i były resztki śniegu i już więcej tam nie pojechałem wiec moja opinia jest niewiele warta, natomiast w Dolinie Ziller byłem wielokrotnie w każdym miesiącu między listopadem i lipcem i zawsze wracałem wyjeżdżony i zadowolony

a gdzie planujecie noclegi ?

Mayrhofen