lski@interia.pl Napisano 27 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec (edytowane) W przyszłym tygodniu wybieram się na ok. 3 dni z rowerem w Karpaty ukraińskie,rozpuściłem wici wśród kolegów niewirtualnych,ale na razie jeszcze bez zdecydowanych deklaracji,może ktos z Was?Wyjazd prawdopodobnie w środę z Gorlic,tam okolice Sławska i Wołowca... Edytowane 27 Czerwiec przez lski@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 27 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 4 godziny temu, lski@interia.pl napisał: W przyszłym tygodniu wybieram się na ok. 3 dni z rowerem w Karpaty ukraińskie,rozpuściłem wici wśród kolegów niewirtualnych,ale na razie jeszcze bez zdecydowanych deklaracji,może ktos z Was?Wyjazd prawdopodobnie w środę z Gorlic,tam okolice Sławska i Wołowca... Zbyszku, a jaki to rower zabierasz? Ten z hiper napędem elektrycznym ? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 17 minut temu, marekbtl napisał: Zbyszku, a jaki to rower zabierasz? Ten z hiper napędem elektrycznym ? pozdro Nieważne jaki napęd, najważniejsze jakie uzbrojenie...😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 27 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 4 minuty temu, marionen napisał: Nieważne jaki napęd, najważniejsze jakie uzbrojenie...😉 No Zbyszek to ma taki rower (a raczej to tylko tak wygląda dla zmyłki), że szybszy niż błyskawica, a bateria może zasilać 50-cio tysięczne miasteczko .... przez tydzień. Nie wiem co tam 3 dni będzie robił , chyba w knajpie czekał na kolegów. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 27 Czerwiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 4 godziny temu, marekbtl napisał: No Zbyszek to ma taki rower (a raczej to tylko tak wygląda dla zmyłki), że szybszy niż błyskawica, a bateria może zasilać 50-cio tysięczne miasteczko .... przez tydzień. Nie wiem co tam 3 dni będzie robił , chyba w knajpie czekał na kolegów. pozdro Jadę samotnie /na razie/,nikt nie chce ze mną jechać.Program indywidualny,po górach pojeżdżę raczej szlakami pieszymi i trasami narciarskimi,jest okazja zwiedzić słynną przedwojenną stację narciarską Sławsko... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 30 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec W dniu 27.06.2024 o 19:41, lski@interia.pl napisał: Jadę samotnie /na razie/,nikt nie chce ze mną jechać.Program indywidualny,po górach pojeżdżę raczej szlakami pieszymi i trasami narciarskimi,jest okazja zwiedzić słynną przedwojenną stację narciarską Sławsko... Napisz więcej o tej stacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 30 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec Lubicie wycieczki do kraju objętego wojną ? Bardzo ciekawe podejście do wyjazdów.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 30 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 5 godzin temu, Jusik2002 napisał: Lubicie wycieczki do kraju objętego wojną ? Bardzo ciekawe podejście do wyjazdów.... bo to jest operacja specjalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 30 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec Godzinę temu, Jeeb napisał: bo to jest operacja specjalna Tysiące km gór w całej Europie ale.... trzeba jechać do kraju ogarniętego wojną. Super podejście. Proponuję dodatkowo wykupić wycieczkę na front. Tam to będą emocje dopiero..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 16 godzin temu, Jusik2002 napisał: Lubicie wycieczki do kraju objętego wojną ? Bardzo ciekawe podejście do wyjazdów.... Byłeś tam ostatnio, wiesz jak jest ? Nie jest to już dzisiaj takie jednoznaczne. Na FB widzę że część ludzi tam normalnie musi żyć i potrzebuje klientów do utrzymania się. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 1 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec (edytowane) Zabawna jest troska o morale bliźnich,podróżujących tam,gdzie boimy się jechać sami.Oczywiście można wysnuć wniosek,że turystyka w Karpatach ukraińskich to wspieranie Putina,nie tak skomplikowane osobowości w życiu spotkałem. 1.Ukraina to 2 światy,pierwszy żyje całkowicie normalnie,np bawi się i przyjmuje turystów,choć uczestniczy co jakiś czas w pogrzebach krewnych czy znajomych,drugi to walka,śmierci i inne tragedie.Wyraźna granica przebiega daleko na wschód od Karpat wschodnich.Poznałem te realia,gdy w pierwszym okresie wojny woziłem tam humanitarkę swoim busem .W pierwszym świecie organizują dla siebie,a także gości imprezy sportowe,turystyczne i inne formy rozrywki dokładnie jak przed wojną.Np czasówkę rowerową w Żółkwi w pierwszy weekend września o memoriał Stefana Bandery,gdyby ktoś był chętny,10,5 km. 2.Tylko obraz pierwszej wojny ,którą zobaczymy,nas zaskakuje,potem już wiemy,jak to działa.Akurat moja pierwsza to była napaść Rosji na Gruzję w 2008,na którą poleciałem przypadkowo i całą tam widziałem z bliska. Edytowane 1 Lipiec przez lski@interia.pl 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 1 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec W dniu 30.06.2024 o 11:25, Jusik2002 napisał: Lubicie wycieczki do kraju objętego wojną ? Bardzo ciekawe podejście do wyjazdów.... Mój wspólnik juz dwukrotnie na przestrzeni ostatniego roku byl we Lwowie u naszych znajomych. Akurat oni odbierają to jako znak solidarności z nimi i wyraz wsparcia. Zreszta takimi pobudkami kieruje sie mój wspólnik jeżdżąc tam. Choć równocześnie przyznaje, ze mimo faktu, ze Lwów - Karpaty zapewne tez - jest stosunkowo bezpieczny, to mnie odwagi zabrakło… moze gdyby dzieci były większe… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 2 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 15 godzin temu, lski@interia.pl napisał: Zapraszam na memoriał Stefana Bandery, gdyby ktoś był chętny ,,Bandera ponosi odpowiedzialność za zorganizowane w latach 1943–1945 ludobójstwo polskiej ludności cywilnej na Wołyniu oraz w województwach lwowskim, tarnopolskim i stanisławowskim, którego ofiarą padło około 100 000 Polaków[8][9]" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 2 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec (edytowane) Godzinę temu, surfing napisał: ,,Bandera ponosi odpowiedzialność za zorganizowane w latach 1943–1945 ludobójstwo polskiej ludności cywilnej na Wołyniu oraz w województwach lwowskim, tarnopolskim i stanisławowskim, którego ofiarą padło około 100 000 Polaków[8][9]" To wiedzą powszechna, choć mocno uproszczona, bo akurat Bandera siedział od 07.41 do 09.44 w obozie koncentracyjnym Sachsenhausen, a decyzje o tzw. rzezi wołyńskiej podjęło 3 innych przywódców OUN.Kazdy już sam musi zdecydować, na ile w swych aktywnościach unikać kontekstów politycznych. Cała plejada polityków, później bohaterów narodowych przyjmowanych na salonach, wcześniej walczyła o swe cele metodami terrorystycznymi, że wymienić tylko przywódców RPA, Izraela czy naszego Piłsudskiego, tyle, że zwycięzców się nie sądzi, a ukraińscy na razie ciągle przegrywali... Edytowane 2 Lipiec przez lski@interia.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 42 minuty temu, lski@interia.pl napisał: To wiedzą powszechna, choć mocno uproszczona, bo akurat Bandera siedział od 07.41 do 09.44 w obozie koncentracyjnym Sachsenhausen, a decyzje o tzw. rzezi wołyńskiej podjęło 3 innych przywódców OUN. Kazdy już sam musi zdecydować, na ile w swych aktywnościach unikać kontekstów politycznych. Cała plejada polityków, później bohaterów narodowych przyjmowanych na salonach, wcześniej walczyła o swe cele metodami terrorystycznymi, że wymienić tylko przywódców RPA, Izraela czy naszego Piłsudskiego, tyle, że zwycięzców się nie sądzi, a ukraińscy na razie ciągle przegrywali... Siedział w obozie i miał komfortowe warunki życia, dwa pomieszczenia. Jadał w stołówce SS. Nie musiał nosić stroju obozowego i nie był zmuszany do pracy. 20 stycznia 2010 prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko podpisał dekret № 46/2010 którym „za niezłomność ducha w obronie idei narodowej, za bohaterstwo i poświęcenie w walce o niezależne Państwo Ukraińskie” Stepanowi Banderze nadano pośmiertnie tytuł Bohatera Ukrainy. Prezydent Juszczenko ogłosił dekret 22 stycznia podczas uroczystości Dnia Jedności. Międzynarodowa agencja żydowska Centrum Szymona Wiesenthala nadesłała list Ambasadorowi Ukrainy w USA w którym wyraża „najgłębsze oburzenie” w związku z honorowym nadaniem tytułu Bohatera Ukrainy „Stepanowi Banderze, który kolaborował z nazistami we wczesnym stadium drugiej wojny światowej i którego zwolennicy byli związani z morderstwami tysięcy Żydów” 25 lutego 2010 r. Parlament Europejski uchwalił rezolucję w sprawie Ukrainy, w której szczegółowo odniósł się do sytuacji w tym państwie i potwierdził jego europejskie aspiracje. W punkcie 20. rezolucji skrytykował nadanie Stepanowi Banderze tytułu bohatera Ukrainy. 2 kwietnia 2010 roku okręgowy sąd administracyjny w Doniecku uchylił dekret o nadaniu tytułu bohatera Ukrainy Stepanowi Banderze. W uzasadnieniu sąd podał, że tytuł został nadany bezprawnie, gdyż zgodnie z ustawą o tytule bohatera Ukrainy, może on być nadany tylko obywatelowi Ukrainy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 2 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec (edytowane) ..a jak z roweru zeszło na Ukrainę,tu bardzo ciekawy artykuł,dla mnie zaskoczenie,że tak się zmieniło,bo z ładunkiem bywałem tam w pierwszym roku wojny,gdy na granicy było zupełnie inaczej...... https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koszmar-na-granicy-polsko-ukrainskiej-nerwy-przemytnicy-i-korupcja/t5kpezw Niestety,mój problem pozostał-brak towarzysza podróży... Edytowane 2 Lipiec przez lski@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi