Tigger Napisano 19 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2023 Witam forumowiczów. Rok temu w grudniu zerwałem więzadło krzyżowe przednie w prawej nodze. Ze względu na wiek(50 lat) i dosyć dużą stabilność kolana ortopeda nie zalecał rekonstrukcji, której ostatecznie się nie poddałem. Zalecił żeby dać sobie spokój z nartami i tenisem stołowym. Przez rok nie uprawiałem żadnego sportu(z wyjątkiem ćwiczeń na rowerku stacjonarnym i ogólnorozwojowych). Mam pytanie do osób, które są w podobnej sytuacji: jak sobie radzą z nartami i innymi dyscyplinami sportu, jakieś ortezy, ćwiczenia, ewentualnie kontakt do dobrego fizjoterapeuty z małopolski(najchętniej Tarnów). Sezon w toku, żal serce ściska a ja nie wiem co dalej. Mam świadomość, że bieżący sezon jest już dla mnie stracony, ale może następny... Proszę o odzew i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2023 1 godzinę temu, Tigger napisał: Proszę o odzew i porady. może to nie będzie porada ale ja straciłem w 1993 roku, ortopeda kazał ćwiczyć mięśnie nóg i zabronił grać w piłke nożną. Od tego czasu nie odpuściłem ani jednego sezonu narciarskiego. Zakładam coś takiego https://www.careshop.de/gesundheit/bandagen/kniebandage/juzoflex-genu-xtra-wide-style-kniebandage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tigger Napisano 19 Grudzień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2023 Dziękuję bardzo za odzew. Mam pytanie, czy ta orteza ma usztywnienia boczne zabezpieczające przed "uciekaniem" kolana. Zastanawiałem się nad ortezą Don Joy https://donjoy.pl/ortezy-funkcjonalne-stawu-kolanowego/94-armor-fource-point-donjoy-orteza-funkcjonalna-stabilizator.html ale to dosyć spory wydatek i nie jestem przekonany co do efektu. Czy postawić raczej na intensywny trening mięśni i coś takiego jak Ty proponujesz. Jeszcze jedno pytanie, jak intensywnie przygotowujesz się do sezonu i ewentualnie jakie ćwiczenia stosujesz? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2023 w pierwszych latach po zerwaniu ćwiczyłem na maszynach wszystkie mięśnie w nóg - tak 4 x w tygodniu ostatnio w zasadzie tylko rower. Moje ortezy nie mają usztywnień bocznych. Znam gościa, który bardzo dawno stracił więzadła, sprawił sobie coś takiego https://www.sportdeal.de/ski-mojo-ski-mojo-zwart-combi-c-2013005241543+size-L i jest bardzo zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tigger Napisano 21 Grudzień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2023 Dziękuję bardzo za informacje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi