gabrik Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 Witam po letniej przerwie. Chciałbym prosić o opinię na temat ośrodków francuskich: Valmienier, Les Orres, Les Sybilles i Val Cenis. Chodzi mi o ogólne wrażenia czyli jakość kwater (uściślając- przestronność, aby nie wpakować się w 4 osoby, w coś co mieści 2) , jakość przygotowania i zabezpieczenia tras, trudność dojechania na miejsce i ogólnie +/-. Dla większości tereny pozatrasowe nie będą raczej atrakcją, z uwagi na niedostateczne umiejętności, choć jako element nauki / zdobycia doświadczenia może wskazane... Uczestnicy wypadu to: 2/4 początkujacy+, 1/4 początki średniozaawansowania i 1/4 średnio i zaawansowani. Z góry dziękuję, za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 3 godziny temu, gabrik napisał: Witam po letniej przerwie. Chciałbym prosić o opinię na temat ośrodków francuskich: Valmienier, Les Orres, Les Sybilles i Val Cenis. Chodzi mi o ogólne wrażenia czyli jakość kwater (uściślając- przestronność, aby nie wpakować się w 4 osoby, w coś co mieści 2) , jakość przygotowania i zabezpieczenia tras, trudność dojechania na miejsce i ogólnie +/-. Dla większości tereny pozatrasowe nie będą raczej atrakcją, z uwagi na niedostateczne umiejętności, choć jako element nauki / zdobycia doświadczenia może wskazane... Uczestnicy wypadu to: 2/4 początkujacy+, 1/4 początki średniozaawansowania i 1/4 średnio i zaawansowani. Z góry dziękuję, za wskazówki. Temat rzeka , ośrodki wielokrotnie opisane na forach narciarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 23 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 1 godzinę temu, Jeeb napisał: Temat rzeka , ośrodki wielokrotnie opisane na forach narciarskich. Wiesz szukałem filmików, ale te co znalazłem w większości dość leciwe. Będę jeszcze z wyszukiwarki forumowej coś szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 2 godziny temu, gabrik napisał: Wiesz szukałem filmików, ale te co znalazłem w większości dość leciwe. Będę jeszcze z wyszukiwarki forumowej coś szukał A to dlatego, że od wielu lat Francja nie promuje się na rynku polskim, klientów przejęły Austria, Włochy, a nawet Szwajcaria, czy... Andora. Po drugie Francja jest droższa od tych kierunków, a podejście do klienta pozostawia wiele do życzenia. Kiedy w Szwajcarii rozmawiam o cenach, bardzo często odpowieadają... pojedź do Francji ;). Oczywiście góry, stoki mają doskonałe, ale, jak widać, to nie wystarczy, aby przyciągnąć narciarzy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 14 minut temu, JC napisał: A to dlatego, że od wielu lat Francja nie promuje się na rynku polskim, klientów przejęły Austria, Włochy, a nawet Szwajcaria, czy... Andora. Po drugie Francja jest droższa od tych kierunków, a podejście do klienta pozostawia wiele do życzenia. Kiedy w Szwajcarii rozmawiam o cenach, bardzo często odpowieadają... pojedź do Francji ;). Cześć Czyli nie byłeś a piszesz coś tam zasłyszanego…hm !? Równie dobrze mogę odbić piłeczkę i napisać ze Swiss bije na głowę FR cenami . Markety FR w dolinach są dużo tańsze jak ceny marketów w Swiss ba nawet w BE. Wynajem apartamentów czy pokoi hotelowych to już indywidualne klimaty budżetowe, każdy znajdzie co chce. Francuzi maja wystarczająca ilość Brytyjczykówi Benelux z kasa plus turystyka z całego świata . Dla mnie amatora trzech sezonów to kierunek narciarski na pierwszym miejscu. Później już cała reszta alpejska . Oczywiście każdy lubi to co lubi. Warto odwiedzić a nastepnie pisać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 @gabrik odp. czy warto-oczywiście że warto! ceny skipassów to +-5€ drożej za dzienny jak w AT,reszta wedle własnego budżetu . Czym wyżej tym lepiej oczywiście, gwarancja naturalnego a nie kaszy zmieszanej z naturalnym . To już istotna różnica . Dla mnie w tych czasach to istotna przewaga . Byłem w marcu w Swiss ,połowa ośrodka nieczynna. Cena skipassów ta sama. Kiełbasa z ziemniakami 35 franków a ktoś mówi ze fr drogie,choć fakt AT zdecydowanie tańsze w jedzeniu na stoku . I tylko tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 1 godzinę temu, JC napisał: Francja jest droższa od tych kierunków znajdź mi proszę gdzieś w Austrii 6 osobowy apartament z basenem za 400 euro na tydzień ale tak położony że będę narty zapinał przy wejściu 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 2 godziny temu, Victor napisał: Cześć Czyli nie byłeś a piszesz coś tam zasłyszanego…hm !? Warto odwiedzić a nastepnie pisać. pozdrawiam Czyli, co? Mam Ci wysłać zdjęcia z 3 Dolin, Chamonix, Avoriaz, Les Contamines...? Czy poszukać świadków, którzy zaświadczą, że byłem? Jeżeli napisałem, że byłem, to byłem i mam swoją opinię na temat Francji. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 2 godziny temu, Jeeb napisał: znajdź mi proszę gdzieś w Austrii 6 osobowy apartament z basenem za 400 euro na tydzień ale tak położony że będę narty zapinał przy wejściu Nie muszę szukać, bo zanim ty tam dojedziesz, ja spędzę dwa dni na nartach w Austrii. To, że Francja oferuje tanią szuflandię, to oczywista, oczywistość. Dlatego jeździli tam nasi rodacy spędzając dwa dni w autobusach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 6 minut temu, JC napisał: Czyli, co? Mam Ci wysłać zdjęcia z 3 Dolin, Chamonix, Avoriaz, Les Contamines...? Czy poszukać świadków, którzy zaświadczą, że byłem? Jeżeli napisałem, że byłem, to byłem i mam swoją opinię na temat Francji. Bez emocji w swoim wcześniejszym tekście napisałeś o szwajcarskich pogawędkach ..nie potrzebuje zdjęć -wierzę, czytam relacje czasem obejrzę ośrodek który nagrywasz,wszystko ok jesteś w branży a ja jestem tego świadomy . Ja również byłem, wiec mam również porównanie i z Twoja opinia się nie zgadzam. Jeżeli spijasz piankę z innych kierowników to super i Twoje prawo, robisz dobrą robotę ,ale musisz mieć świadomość ze dostaniesz ripostę jeżeli inny uważa inaczej. A ja uważam inaczej. Pisanie o jakiejś niegościnności francuzów jest nadużyciem słownym a w Twoich ustach brzmi śmiesznie . W Twoich, dlatego ze promujesz narciarstwo w Polsce od lat. Napisze tak Jacku, pokaż rodakom kierunek Francuzki a zobaczysz jak realia rezerwacyjne się zmienią 😉 Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 8 minut temu, Victor napisał: Ja również byłem, wiec mam również porównanie i z Twoja opinia się nie zgadzam. Jeżeli spijasz piankę z innych kierowników to super i Twoje prawo, robisz dobrą robotę ,ale musisz mieć świadomość ze dostaniesz ripostę jeżeli inny uważa inaczej. A ja uważam inaczej. Pisanie o jakiejś niegościnności francuzów jest nadużyciem słownym a w Twoich ustach brzmi śmiesznie . W Twoich, dlatego ze promujesz narciarstwo w Polsce od lat. Każdy ma prawo do subiektywnej opinii i można się z nią zgadzać lub nie, ale trzeba szanować. Co do Francji, to niestety spotkałem się tam z licznymi przejawami lekceważenia klientów i osobiście tego doświadczyłem: w hotelach, restauracjach, sklepach. Tereny narciarskie mają znakomite i to potwierdzam, ale niestety podejście do klienta jest słabe. Być może wkróce odwiedzę Francję ponownie i będę musiał zweryfikować swoją opinię... oby! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 4 minuty temu, JC napisał: Być może wkróce odwiedzę Francję ponownie i będę musiał zweryfikować swoją opinię... oby! Tego Ci życzę . 4 minuty temu, JC napisał: Co do Francji, to niestety spotkałem się tam z licznymi przejawami lekceważenia klientów i osobiście tego doświadczyłem: w hotelach, restauracjach, sklepach. Bywam od 20 lat ,od trzech narciarsko nie wiem o czym piszesz, totalnie dwa światy 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 23 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 @Victor skoro jak wnioskuję znasz temat (a i na Sylwka się wybierasz ), masz może coś konkretnego do zaproponowania? Czy te co wymieniłem będą ok? Poczytam sobie jeszcze rekomendacje @Jeeb. Wychodzi mi 1800 km w jedną, ale ekipa jest zdecydowana, a jazda autem to dla mnie chleb powszedni i bułka z masłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 (edytowane) 19 minut temu, gabrik napisał: skoro jak wnioskuję znasz temat (a i na Sylwka się wybierasz ), masz może coś konkretnego do zaproponowania? Czy te co wymieniłem będą ok? Poczytam sobie jeszcze rekomendacje @Jeeb. Wychodzi mi 1800 km w jedną, ale ekipa jest zdecydowana, a jazda autem to dla mnie chleb powszedni i bułka z masłem. Przykro mi,ale nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania. Francja narciarsko jest dla mnie odkryciem i żeby coś o niej więcej powiedzieć trzeba mi długich lat odkrywczych( kto szuka znajdzie rewelacyjna ofertę wyjazdową) . Jedno wiem,narciarsko warto nawet w dodaniu pare km, a kiedy jest więcej kierowców kierunek zdecydowanie przedni . Nie od dziś 3 doliny, są na pierwszym miejscu światowych ON narciarskich- to coś mówi samo przez się …. 🤣 Edytowane 23 Sierpień 2023 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 23 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 Narazie ustaliłem, że top to Val Thorens, Les 2 Alpes, ponoć Les Sybelles to 2 liga...szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 Godzinę temu, gabrik napisał: @Victor skoro jak wnioskuję znasz temat (a i na Sylwka się wybierasz ), masz może coś konkretnego do zaproponowania? Czy te co wymieniłem będą ok? Poczytam sobie jeszcze rekomendacje @Jeeb. Wychodzi mi 1800 km w jedną, ale ekipa jest zdecydowana, a jazda autem to dla mnie chleb powszedni i bułka z masłem. Te 1 800km to już jest co jechać, z mojego miasta w krainie ziemniaka mam do Austrii do 1 000km na lodowce. Kolejne 800km to już razem prawie doba w aucie i jazda non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 (edytowane) 2 godziny temu, gabrik napisał: Narazie ustaliłem, że top to Val Thorens, Les 2 Alpes, ponoć Les Sybelles to 2 liga...szukam dalej Les Sybelles to trzecia liga. Top to Espace Killy, Paradiski i 3V też Aquille du Midi Niżej Les2Alpe, Portes Du Soleil, może Alpe d'Huez W lidze freeridowej oprócz wspomnianego Aiguille du midi, Chamonix- Grand Montets no i oczywiście La Meije (La Grave) Moim zdaniem do Francji warto się wybrać wyłącznie do tych najlepszych ośrodków (i nie dziwić się, ze w części z nich jest skansen wyciągowy). Reszta nie jest warta tej koszmarnej odległości bo w Austrii stacje są lepsze i bez porównania bardziej przepustowe. Edytowane 23 Sierpień 2023 przez Wujot 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2023 2 godziny temu, gabrik napisał: @Victor skoro jak wnioskuję znasz temat (a i na Sylwka się wybierasz ), masz może coś konkretnego do zaproponowania? Czy te co wymieniłem będą ok? Poczytam sobie jeszcze rekomendacje @Jeeb. Wychodzi mi 1800 km w jedną, ale ekipa jest zdecydowana, a jazda autem to dla mnie chleb powszedni i bułka z masłem. Jaki ma być termin wyjazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 24 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 Ja we Francji nie byłem, ale w zeszłym sezonie w marcu była koleżanka w VT. Podobno bajka - mało ludzi, dużo śniegu. Tylko ta odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 24 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 8 godzin temu, Jeeb napisał: Jaki ma być termin wyjazdu ? Janie - przedział 6-21 stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 24 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 2 godziny temu, WojtekM napisał: Ja we Francji nie byłem, ale w zeszłym sezonie w marcu była koleżanka w VT. Podobno bajka - mało ludzi, dużo śniegu. Tylko ta odległość. Zupełnie szczerze - nie rozumiem do końca problemu odległości. Do włoskich ośrodków mam średnio 1200-1400 (I bardzo je lubię), więc te 400 km więcej nie jest czymś decydującym dla mnie, choć owszem, to z 20 godzin podróży. Nie uparłem się na Francję, ale jakoś tak grupą trochę nas kusi coś nowego. Jeśli po wywiadzie okaże się, że takie Le Sybelles czy Les Orres, to lipa, a La Plagne np bardzo drogie, to poszukam Włoch lub Austrii. Dlatego już bardzo dziękuję za Wasze opinie, bo są bardzo pomocne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 24 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 8 godzin temu, Wujot napisał: Les Sybelles to trzecia liga. Top to Espace Killy, Paradiski i 3V też Aquille du Midi Niżej Les2Alpe, Portes Du Soleil, może Alpe d'Huez W lidze freeridowej oprócz wspomnianego Aiguille du midi, Chamonix- Grand Montets no i oczywiście La Meije (La Grave) Moim zdaniem do Francji warto się wybrać wyłącznie do tych najlepszych ośrodków (i nie dziwić się, ze w części z nich jest skansen wyciągowy). Reszta nie jest warta tej koszmarnej odległości bo w Austrii stacje są lepsze i bez porównania bardziej przepustowe. Czyli Wujot opierając się na Twoim doświadczeniu, te co wymieniłem nie warte wyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 31 minut temu, gabrik napisał: Zupełnie szczerze - nie rozumiem do końca problemu odległości. Do włoskich ośrodków mam średnio 1200-1400 (I bardzo je lubię), więc te 400 km więcej nie jest czymś decydującym dla mnie, choć owszem, to z 20 godzin podróży.dzo drogie, to poszukam Włoch lub Austrii. Dlatego już bardzo dziękuję za Wasze opinie, bo są bardzo pomocne. Mieszkam w Bielsku i ode mnie do np. Val Thorens jest 1600 km. Do Val Gardeny 950 km. To spora różnica. W obie strony daje 1300 km dodatkowych - oczywiście, jeżeli ktoś mieszka blisko zachodniej granicy, będzie ona mniejsza. Do tego dochodzi dodatkowo: paliwo, opłaty za autostrady, czas i zmęczenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 34 minuty temu, gabrik napisał: Zupełnie szczerze - nie rozumiem do końca problemu odległości. Do włoskich ośrodków mam średnio 1200-1400 (I bardzo je lubię), więc te 400 km więcej nie jest czymś decydującym dla mnie, choć owszem, to z 20 godzin podróży. Nie uparłem się na Francję, ale jakoś tak grupą trochę nas kusi coś nowego. Jeśli po wywiadzie okaże się, że takie Le Sybelles czy Les Orres, to lipa, a La Plagne np bardzo drogie, to poszukam Włoch lub Austrii. Dlatego już bardzo dziękuję za Wasze opinie, bo są bardzo pomocne. no i dobrze że kombinujesz szukając czegoś nowego zobacz na tej stronie można łatwo porównać sobie ośrodki i ceny Altaviva - Tignes (ski-france.com) ja osobiście na pierwszy w życiu wyjazd do Francji wybrałem Val dIsere i zostałe fanem francuskich ośrodków 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 24 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2023 34 minuty temu, JC napisał: Mieszkam w Bielsku i ode mnie do np. Val Thorens jest 1600 km. Do Val Gardeny 950 km. To spora różnica. W obie strony daje 1300 km dodatkowych - oczywiście, jeżeli ktoś mieszka blisko zachodniej granicy, będzie ona mniejsza. Do tego dochodzi dodatkowo: paliwo, opłaty za autostrady, czas i zmęczenie. Jacku, ja jestem "Góral z Mazowsza" i wszędzie daleko i mam ten wielki minus, że w przeciwieństwie do większości, z uwagi na krótki staż narciarski, jak mawiają w d..byłem i g...widziałem. Oczywiście wezmę także koszty podane przez Ciebie pod uwagę i głównie opinie o francuskich realiach. Do takiego Les Orres, to za cenę skipassu np.w Saalbach mam jeszcze kwaterę. Te topowe jak La Plagne czy tym podobne, to już ceny o 100% wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi