Hextor Napisano 10 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2023 (edytowane) Wracając z Włoch zarezerwowałem sobie hotel w górach w Austrii na wysokości 1650 m.n.p.m ze względu na bliskość Autostrady i niskie ceny. Okazało się, że leżal on przy dolnej stacji ośrodka narciarskiego Koralpe. Ośrodek jest położony na wysokości 1550-2050 m.n.p.m. Trasy to same stare orczyki i taśma. Co ciekawe na mapach w internecie zaznaczone jest też krzeslo, ale na nowej mapie już go nie ma. Receptionistka stwierdziła, że jego utrzymanie było za drogie. Bardzo mnie to zdziwiło gdyż Austrię kojarzę z nowymi wypasionymi wyciągami. A żeby było ciekawiej na dole stał stary budynek, który wyglądał na dolną stacje kolejki linowej. Był ktoś z forum tam w zimie? Edytowane 10 Lipiec 2023 przez Hextor 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 I mapka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 11 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 Faktycznie jak Pilsko, byłem dawno wracając z majówki. Aktualna mapa, bilet całodzienny w sezonie 22/23 kosztował 35EUR Widok na szczyt z drugiej strony doliny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 (edytowane) Warto dodać, że Koralpe jest chyba najbliżej Polski położona Stacja Alpejską. Dojazd z Krakowa zajmuje niecałe 8 godzin, więc szybciej niż do Shalmdring. Ciekawe, że nie opłaca im się krzesła odpalać zima, a u nas stawiają krzesła na takich pagórkach jak Wankowa. Edytowane 11 Lipiec 2023 przez Hextor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 11 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 12 minut temu, Hextor napisał: Warto dodać, że Koralpe jest chyba najbliżej Polski położona Stacja Alpejską. Dojazd z Krakowa zajmuje niecałe 8 godzin, więc szybciej niż do Shalmdring. Ciekawe, że nie opłaca im się krzesła odpalać zima, a u nas stawiają krzesła na takich pagórkach jak Wankowa. Do Stuhleck koło Semmering jest prawie 200 km bliżej z Krakowa. Ośrodek dosyć przyzwoity. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 12 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2023 Do tego obok sam Semmering gdzie mniej więcej co dwa lata jest PŚ kobiet w SL i GS. Stacja mniejsza niż Stuhleck ale razem jest już jakaś opcja na kilka dni jazdy. Ceny za skipassy nie jakieś okazyjne no ale niedaleko jest Wiedeń więc pewnie w weekendy i wolne ludzi sporo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 12 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2023 18 godzin temu, Hextor napisał: Warto dodać, że Koralpe jest chyba najbliżej Polski położona Stacja Alpejską. Dojazd z Krakowa zajmuje niecałe 8 godzin, więc szybciej niż do Shalmdring. Ciekawe, że nie opłaca im się krzesła odpalać zima, a u nas stawiają krzesła na takich pagórkach jak Wankowa. Jak słusznie wskazali inni - bliżej masz Stuhleck i Semmering. Stosunkowo blisko masz także Hinterstoder, czy Hochkar. Są też inne. Te wymienione to są ON stosunkowo małe, jak na Austrie, ale nieporównywalnie bardziej atrakcyjne od Koralpe. Natomiast ja z Krakowa do Schladming dojeżdżałem zwykle bez korków w niecałe 8h i IMHO zastanawianie się nad jeżdżeniem na Koralpe zamiast w Schladming to tak w kategoriach kibicowsko-piłkarskich, jak zastanawianie się, czy lepiej pójść na finał ligi mistrzów, czy może na mecz B-klasy, który odbywa się w tym samym czasie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 Spokojnie, nikogo nie namawiam, żeby tam jechał na ferie. Po prostu wrzuciłem jako ciekawostkę, bo trafiłem tam przypadkiem, gdyż był to najtańszy hotel ze śniadaniem niedaleko autostrady w połowie drogi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi