grimson Napisano 8 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2023 ITA. Początek w 2018, z pauza na COVID jesteśmy w różnych hotelach przy płazy rok do roku. Wczoraj był dzień podróży samochodem. Niby trasa zajmuje 12,5 godz w totalu, a wczoraj było dłużej. Ciekawostka: na A1 w PL zawsze mijałem jadące w dużych ilościach samochody na polskich blachac w tym samym kierunku, wczoraj jakoś wyjątkowo mało aut, ledwie dwa naliczyłem wypakowane sprzętem wakacyjnym po dach. Paliwo w AUT porównywalne cenowo do PL ( poza autostrada), paliwo w ITA już droższe. Nastal czas słońca, biegania rano po płazy, pizzy, lodów i browara. Masa pójdzie w górę. Kilka fotek z wczoraj i dzisiaj rano: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2023 Masa w górę bo codzienne wchodzą browary, pizza i lody. Złapana seria piw i win z serii „nostalgia”, z Duce i Adolfem: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2023 Wrzucam foty m.in. sieci lodziarni Mucca Mia z krowa przed lokalem. Samemu nakłada się lody z automatów, do tego dodatki najróżniejsze, na końcu kasa i można budować masę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 11 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 W dniu 8.07.2023 o 09:00, grimson napisał: Ciekawostka: na A1 w PL zawsze mijałem jadące w dużych ilościach samochody na polskich blachac w tym samym kierunku, wczoraj jakoś wyjątkowo mało aut, ledwie dwa naliczyłem wypakowane sprzętem wakacyjnym po dach. Dzisiaj w nocy wróciłem z tygodniowego łażenia po Dolomitach. W Val Gardenie widziałem jeden samochód na polskich tablicach i to pod supermarketem. Podczas przejazdu po kilku przełęczach jeszcze kilka innych. Znacząco mniej turystów, znacząco mniej naszych rodaków. Natomiast Czechów masa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 6 godzin temu, waldek71 napisał: Dzisiaj w nocy wróciłem z tygodniowego łażenia po Dolomitach. W Val Gardenie widziałem jeden samochód na polskich tablicach i to pod supermarketem. Podczas przejazdu po kilku przełęczach jeszcze kilka innych. Znacząco mniej turystów, znacząco mniej naszych rodaków. Natomiast Czechów masa. Czesi mieli jakieś święto, na Hintertuxie też ostatnio byli nacją dominującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 Taki napitek przytargałem ze sklepu, są różne dostępne smaki. W tym przypadku designerski kolor na gorze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 1 godzinę temu, grimson napisał: Taki napitek przytargałem ze sklepu, są różne dostępne smaki. W tym przypadku designerski kolor na gorze A nie było jakiegoś Blizzarda?..na upalne lato lepiej brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 Teraz, Lexi napisał: A nie było jakiegoś Blizzarda?..na upalne lato lepiej brzmi. Maja różne wynalazki w spozywczaku, akurat to logo zwróciło moja uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 (edytowane) 9 godzin temu, waldek71 napisał: Dzisiaj w nocy wróciłem z tygodniowego łażenia po Dolomitach. W Val Gardenie widziałem jeden samochód na polskich tablicach i to pod supermarketem. Podczas przejazdu po kilku przełęczach jeszcze kilka innych. Znacząco mniej turystów, znacząco mniej naszych rodaków. Natomiast Czechów masa. Z drugiej strony ilość rodaków widzianych na miejscu w Lido nawet większa niż przy wcześniejszych przyjazdach. W naszym hotelu jest mieszana rodzina polsko-marokańska, ona z okolic Rabki i mówi do dwójki dzieci po polsku. Mieszkają w Austrii. Niedaleko nas jest auto na blachach GA, kawałek dalej widziane ONA. Edytowane 11 Lipiec 2023 przez grimson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 +pod moim hotelem dwa dni stało auto SK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 Head już był, teraz z innej beczki. Każdy rejon plazy ma inna nazwę na cześć słynnego Włocha/ Włoszki. Była Sophia Loren, a nasz fragment nazywa się tak: przypadek? Nie sadze 😉 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 12 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2023 W niedzielę wróciłem z kolejnego wyjazdu do Caorle/Duna Verde. Ceny jak w Polsce, makaron i wino tańsze. Widocznie droższy we Włoszech nabiał ale kto by nie zjadł pysznej Bufali... Jakość jedzenia nieporównywalnie lepsza. Dalej twierdzę, że większość jedzenia W Polsce to low-cost i śmieci. W sumie jedno siedzenie samochodu, lodówka i sporą część bagażnika zajęły nam zrobione na rok zapasy. Gdyby ktoś szukał okolicy miejsca na zakupy jeszcze taniej niż w COOPie czy Aliperze to polecam mocno ten market: https://www.google.pl/maps/place/Via+Triestina,+30029+San+Stino+di+Livenza+VE,+Włochy/@45.720345,12.6983978,16z/data=!4m6!3m5!1s0x477be23c8d47aae5:0x31c60e9ea4a073f1!8m2!3d45.7189347!4d12.6982134!16s%2Fg%2F11c48ftpyb Mam też parę fajnych miejscowek dla dzieci w okolicy i pare mniej znanych atrakcji. W tym roku byłem pierwszy raz w Padwie. Super miasto i mega muzea. Polecam. Druga strona medalu to Wenecja po raz nie wiem który. Niestety miasto zjada chinsko-hinduski biznes... jest coraz gorzej. Powrót standardowo przez Breclav, zakupy Kofoli, knedlikow i rohlików w Albercie. Ogólnie pusto na drodze. W tym czasie w Mikulovie korek na 30 minut. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 8 godzin temu, mysiauek napisał: W niedzielę wróciłem z kolejnego wyjazdu do Caorle/Duna Verde. Ceny jak w Polsce, makaron i wino tańsze. Widocznie droższy we Włoszech nabiał ale kto by nie zjadł pysznej Bufali... Jakość jedzenia nieporównywalnie lepsza. Dalej twierdzę, że większość jedzenia W Polsce to low-cost i śmieci. W sumie jedno siedzenie samochodu, lodówka i sporą część bagażnika zajęły nam zrobione na rok zapasy. Gdyby ktoś szukał okolicy miejsca na zakupy jeszcze taniej niż w COOPie czy Aliperze to polecam mocno ten market: https://www.google.pl/maps/place/Via+Triestina,+30029+San+Stino+di+Livenza+VE,+Włochy/@45.720345,12.6983978,16z/data=!4m6!3m5!1s0x477be23c8d47aae5:0x31c60e9ea4a073f1!8m2!3d45.7189347!4d12.6982134!16s%2Fg%2F11c48ftpyb Mam też parę fajnych miejscowek dla dzieci w okolicy i pare mniej znanych atrakcji. W tym roku byłem pierwszy raz w Padwie. Super miasto i mega muzea. Polecam. Druga strona medalu to Wenecja po raz nie wiem który. Niestety miasto zjada chinsko-hinduski biznes... jest coraz gorzej. Powrót standardowo przez Breclav, zakupy Kofoli, knedlikow i rohlików w Albercie. Ogólnie pusto na drodze. W tym czasie w Mikulovie korek na 30 minut. Co do jedzenia pełna zgoda, ale nawet w maxie już serwują avocado w różnych postaciach. Co do Wenecji, Pisy, Sieny... warto zwiedzać po wschodzie słońca sami lokalesi ciągną do pracy, pustki... bywałem często w Triescie stad tez i Wenecji. Z Wenecji można wypuścić się na któraś z wysepek. Pewno na północy spędziłem koło pół roku, w PiZie mieszkałem ze trzy miesiące, piękne Alpi Apuane, Marina, konie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 9 godzin temu, mysiauek napisał: W niedzielę wróciłem z kolejnego wyjazdu do Caorle/Duna Verde. Ceny jak w Polsce, makaron i wino tańsze. Widocznie droższy we Włoszech nabiał ale kto by nie zjadł pysznej Bufali... Jakość jedzenia nieporównywalnie lepsza. Dalej twierdzę, że większość jedzenia W Polsce to low-cost i śmieci. W sumie jedno siedzenie samochodu, lodówka i sporą część bagażnika zajęły nam zrobione na rok zapasy. Gdyby ktoś szukał okolicy miejsca na zakupy jeszcze taniej niż w COOPie czy Aliperze to polecam mocno ten market: https://www.google.pl/maps/place/Via+Triestina,+30029+San+Stino+di+Livenza+VE,+Włochy/@45.720345,12.6983978,16z/data=!4m6!3m5!1s0x477be23c8d47aae5:0x31c60e9ea4a073f1!8m2!3d45.7189347!4d12.6982134!16s%2Fg%2F11c48ftpyb Mam też parę fajnych miejscowek dla dzieci w okolicy i pare mniej znanych atrakcji. W tym roku byłem pierwszy raz w Padwie. Super miasto i mega muzea. Polecam. Druga strona medalu to Wenecja po raz nie wiem który. Niestety miasto zjada chinsko-hinduski biznes... jest coraz gorzej. Powrót standardowo przez Breclav, zakupy Kofoli, knedlikow i rohlików w Albercie. Ogólnie pusto na drodze. W tym czasie w Mikulovie korek na 30 minut. My robimy zakupy tutaj, niedaleko Lido i Wenecji: https://maps.app.goo.gl/QT3mH2FicbYcf6SP6?g_st=ic Co do samej Wenecji- byliśmy już n razy. Jest sprawdzony sposób na uniknięcie tłumy turystów- trzeba uciekać w boczne uliczki, gdzie nikt się nie zapuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 13 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 Godzinę temu, grimson napisał: My robimy zakupy tutaj, niedaleko Lido i Wenecji: https://maps.app.goo.gl/QT3mH2FicbYcf6SP6?g_st=ic Co do samej Wenecji- byliśmy już n razy. Jest sprawdzony sposób na uniknięcie tłumy turystów- trzeba uciekać w boczne uliczki, gdzie nikt się nie zapuszcza. Wiem, tam, gdzie Polacy okradają cudzoziemców;-) W Lido mieliśmy szansę przeżyć burzę piaskową, nie umieliśmy z powrotem trafić do swojego miejsca. Bardzo urokliwe to miejsca bez wątpienia. Niedaleko zresztą już skałki i góry... Fotka bez związku, na potrzeby akceptowalne zapewne przez Ojca Założyciela. Ot pocztówka z wakacji, coś jak z Wenecji;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 Pozdrowienia z Rzymu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 Kilka fotek na bieżąco. Na miejscu 34st, kolejka do Bazyliki na 1 godz czekania wiec odpuściliśmy. Cisniemy z buta do Koloseum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 11 godzin temu, grimson napisał: My robimy zakupy tutaj, niedaleko Lido i Wenecji: https://maps.app.goo.gl/QT3mH2FicbYcf6SP6?g_st=ic Co do samej Wenecji- byliśmy już n razy. Jest sprawdzony sposób na uniknięcie tłumy turystów- trzeba uciekać w boczne uliczki, gdzie nikt się nie zapuszcza. W tym COOPie jest mocno drożej. Byłem dwa razy i dwa razy jedynym co kupiliśmy była ichniejsza oliwa. Mega dobra. Reszta towarów widocznie droższa od wskazanego przeze mnie marketu. Wenecje obeszlismy 10 lat temu poza sezonem w kazda stronę. Po naście godzin w mieście i trzy dni łażenia. Ale lubię tam wracać i zawsze lubie wypic kawę na placu swietego Marka. Taka mała nostalgia. A kawy nie pije w ogóle Zazdro wycieczki do Rzymu. W jakiej cenie bilety? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 Godzinę temu, mysiauek napisał: W tym COOPie jest mocno drożej. Byłem dwa razy i dwa razy jedynym co kupiliśmy była ichniejsza oliwa. Mega dobra. Reszta towarów widocznie droższa od wskazanego przeze mnie marketu. Wenecje obeszlismy 10 lat temu poza sezonem w kazda stronę. Po naście godzin w mieście i trzy dni łażenia. Ale lubię tam wracać i zawsze lubie wypic kawę na placu swietego Marka. Taka mała nostalgia. A kawy nie pije w ogóle Zazdro wycieczki do Rzymu. W jakiej cenie bilety? To zależy jakie bilety. Jechaliśmy w 3 metrem, bilet na 100 minut to 10 euro-> tylko kasa z płatnością karta była czynna, doliczają jakieś 1 euro do biletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 Zaliczona fontanna Di Trevi, Panteon, Forum Romanum i Koloseum. Wszystko ładnie z buta, zrobiłem 14tys kroków. Powrót do hotelu metrem. Rano pobudka 6 i po śniadaniu dzida z powrotem do PL, do przejechania 1700km. Po drodze będzie szopping koło Wenecji i spotkanie gdzieś w Austrii ze znajomymi jadącymi na wakacje do Włoch. Wchodzą bonusowe fotki na koniec: - metro - info o Mistrzostwach Europy w siatkę panów - browar na nawodnienie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 42 minuty temu, grimson napisał: To zależy jakie bilety. Jechaliśmy w 3 metrem, bilet na 100 minut to 10 euro-> tylko kasa z płatnością karta była czynna, doliczają jakieś 1 euro do biletu. Ah, myślałem że do Rzymu pojechałeś pociągiem. W tym kraju podróżowanie pociągami to przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2023 29 minut temu, mysiauek napisał: Ah, myślałem że do Rzymu pojechałeś pociągiem. W tym kraju podróżowanie pociągami to przyjemność Nie, wszystko samochód, wyżej wrzuciłem track GPS z Lido di Jesolo do Rzymu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2023 Powrót … 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 14 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2023 12 godzin temu, grimson napisał: Nie, wszystko samochód, wyżej wrzuciłem track GPS z Lido di Jesolo do Rzymu V max 300km/h to raczej helikopterem leciałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Lipiec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2023 2 godziny temu, surfing napisał: V max 300km/h to raczej helikopterem leciałeś Nie, to błąd pozycjonowania GPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi