MarioJ Napisano 28 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2023 W tym sezonie udało się w końcu wyjechać do Norwegii. Wybieraliśmy się ponownie do Tromso, ale uciekły nam w ostatniej chwili noclegi. Tamten rejon staje się coraz bardziej popularny. Znajomy przewodnik polecił nam rejon Romsdal leżący bardziej na południu. Przylecieliśmy w niedzielę i taki mamy widok z okna pensjonatu mieszkamy nad końcówką fiordu Jest bajkowo. 12 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 28 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2023 15 minut temu, MarioJ napisał: mieszkamy nad końcówką fiordu Grubo 👌 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 Norwegianem leciałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 29 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 3 godziny temu, Gerald napisał: Norwegianem leciałeś? Wizzair z Gdańska do Alesund. Dalej auto. Wyszło nam że 3 osoby w aucie kombi to optymalny układ. W środku mieszczą się wówczas trzy duże torby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 Oby taka pogoda utrzymała się Wam do końca pobytu, bo potrafi być bardzo nieprzyjemna. Gratulacje, super wyprawa... widziałem na Facebooku. Mam nadzieję,że tu też coś wrzucisz, zwłaszcza słowa pisane. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 9 minut temu, marionen napisał: widziałem na Facebooku. możesz wrzucić linka - też chętnie pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 47 minut temu, Jeeb napisał: możesz wrzucić linka - też chętnie pooglądam Próbowałem wysłać Tobie na priv, ale wyświetla się komunikat, że nie możesz odebrać. Może masz zapełnioną skrzynkę. A zdjęcia cudowne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 27 minut temu, marionen napisał: Próbowałem wysłać Ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 10 minut temu, mirekn napisał: Ja też poproszę Zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 42 minuty temu, marionen napisał: Próbowałem wysłać Tobie na priv, ale wyświetla się komunikat, że nie możesz odebrać. Może masz zapełnioną skrzynkę. A zdjęcia cudowne... dzięki - dostałem i pooglądałem ale ten fejsbuk zupełnie mi nie leży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 7 minut temu, Jeeb napisał: dzięki - dostałem i pooglądałem ale ten fejsbuk zupełnie mi nie leży Na szczęście nie ma obowiązku korzystania z niego😉. Jeśli chodzi o narciarstwo to jest wiele ciekawych grup z informacjami które ciężko znaleźć gdzieś indziej... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 29 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 Będę dorzucał tu relacje i foto. Prowadzimy bujne życie na kwaterze i mało czasu. Wybaczcie. 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 29 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 Godzinę temu, MarioJ napisał: Będę dorzucał tu relacje i foto. Prowadzimy bujne życie na kwaterze i mało czasu. Wybaczcie. 😁 To zrozumiałe i czekamy cierpliwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 29 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2023 Kirketaket Pierwszy szczyt w Romsdal. W niedzielę jak przyjechaliśmy do Norwegii, spadło sporo świeżego śniegu. W poniedziałek pojechaliśmy na parking, gdzie już było z 10 aut. Widać było że na powder lokalsi przybywają gremialnie. Po drodze było trochę innych stoków do zjechania, dzięki czemu towarzystwo się rozjechało. Poszliśmy klasyczną drogą wg przewodnika. Po drodze piękne widoki w jedną stronę na fjord, w drugą na nasz cel. Bardzo ładna tura. Oto foto naszej drogi oraz szlaczki. I kilka fot krajobrazowych dookoła. Pierwszy dzień i od razu bardzo dobry. 14 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 Jak Centkiewiczowie czy jakiś Amundsen brawo Ty! Piękne klimaty… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 30 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 Zachwycające - nic dodać nic ująć. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 Tytułem uzupełnienia. Trasa przejścia z przewodnika. Czerwona linia to droga podejścia, czarna z prawej to zjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 12 godzin temu, sstar napisał: Jak Centkiewiczowie czy jakiś Amundsen brawo Ty! Piękne klimaty… To jest obraza dla tych ludzi raczej. Jestem trzy poziomy niżej niż wymienieni bohaterowie. Choćby z tego względu, że jak pisałem, mieszkamy w pensjonacie, ciepła woda, łóżko etc. Amundsen to był odkrywca, ja kopiuję linie z przewodnika. Wyluzuj 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 1 minutę temu, MarioJ napisał: To jest obraza dla tych ludzi raczej. Jestem trzy poziomy niżej niż wymienieni bohaterowie. Choćby z tego względu, że jak pisałem, mieszkamy w pensjonacie, ciepła woda, łóżko etc. Amundsen to był odkrywca, ja kopiuję linie z przewodnika. Wyluzuj 🙂 Każde pokolenie ma takiego Amundsena na jakiego zasłużyło, a serio to dla Was przecież to nowe miejsca i przestrzenie, eksploracja, mimo, ze ze wspomaganiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 7 minut temu, MarioJ napisał: Tytułem uzupełnienia. Trasa przejścia z przewodnika. Czerwona linia to droga podejścia, czarna z prawej to zjazd. Start z jakiej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 (edytowane) GJURATINDEN lub Juratinden 1400m przewyższenia, jedno wejście i jeden zjazd. Bardzo różnorodna trasa przypominająca lodowce alpejskie. Doszliśmy pod skalną kopułę szczytu, który ma nieco ponad 1700m. Start z parkingu który jest na końcu odśnieżonej drogi. W tym dniu byliśmy jedynymi ludźmi w tej dolinie, na trasie. W zasięgu wzroku był tylko jeden człowiek w małej wiosce na początku trasy. Wyglądało że zajmuje się zimą cięciem drewna na sprzedaż do kominków. Przepiękna i wymagająca tura. Czyste linie zjazdowe bez śladów. Był czasami widoczny jeden ślad podejściowy być może z poprzedniego dnia. Ułatwiło nam to podejście. Jedna poważna ścianka jakieś 35st. Dobry śnieg na wystawie wschodniej pod szczytem. Kilka przejść po płaskim, spowrotem krótkie kijkowania. Na podejściu grupa chwilami była już znudzona i zmęczona wejściem, ale po zjeździe nastroje były bardzo pozytywne. Zjazd bardzo różnorodny i różne śniegi: puch zsiadły, gips, wylodzenia. Generalnie większość zjazdu na miękko. Taka tura jest cudownym doznaniem narciarstwa w górach. Zjazdy poczynając od kopuły szczytowej. Góry dookoła. Ludzie Na dole Autor Edytowane 30 Marzec 2023 przez MarioJ 13 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 43 minuty temu, MarioJ napisał: Przepiękna i wymagająca tura. Czyste linie zjazdowe bez śladów. Piękne zdjęcie 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2023 Jeszcze zapomniałem o fiordzie na powrocie. 🙂 I trasa, podejście i zjazd wzdłuż czerwonej linii. 9 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 Kwiecień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2023 Jutro kończymy pobyt w Romsdal. Mieliśmy 6 dni lampy, podobno to coś unikalnego jak na Norwegię, tak mówili tutejsi narciarze na stokach. W dniu przyjazdu spadł świeży śnieg. Wybieraliśmy różne wystawy, na początku południe przez 2 dni było miękkie. Później przenieśliśmy się na wystawy północ lub wschód, gdzie był nadal miękki śnieg ale nieco już zsiadły. A dzisiaj wróciliśmy stricte na wystawę południową, gdzie już rządzą firny. Cały czas bez szreni i w miękkim. Pytanie czy chcecie jeszcze aby dorzucić relacje ciekawszych wycieczek czy na razie to wystarczy? Jeśli mam wrzucić więcej foto, to dajcie proszę znać „przez reakcję” czyli like. Wówczas dorzucę coś ale to już z domu po powrocie. Norwegia to przepiękne miejsce na skitury i bardzo różnorodne góry. 13 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Jutro kończymy pobyt w Romsdal. Mieliśmy 6 dni lampy, podobno to coś unikalnego jak na Norwegię, tak mówili tutejsi narciarze na stokach. W dniu przyjazdu spadł świeży śnieg. Wybieraliśmy różne wystawy, na początku południe przez 2 dni było miękkie. Później przenieśliśmy się na wystawy północ lub wschód, gdzie był nadal miękki śnieg ale nieco już zsiadły. A dzisiaj wróciliśmy stricte na wystawę południową, gdzie już rządzą firny. Cały czas bez szreni i w miękkim. Pytanie czy chcecie jeszcze aby dorzucić relacje ciekawszych wycieczek czy na razie to wystarczy? Jeśli mam wrzucić więcej foto, to dajcie proszę znać „przez reakcję” czyli like. Wówczas dorzucę coś ale to już z domu po powrocie. Norwegia to przepiękne miejsce na skitury i bardzo różnorodne góry. Ładuj do oporu, bo to bardzo ciekawy region i mało u nas popularny. Zazdraszczam pogody, bo bywają wyjazdy z zupełnie inną pogodą i w zasadzie nie wiadomo nawet z czego się zjeżdża🙃, a słońca parę godzin na cały wyjazd... Do tego dochodzą jeszcze wichury uniemożliwiające wyjście z domu przez kilka dni. Edytowane 1 Kwiecień 2023 przez marionen 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi