marcin-jasiu Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Mam problem, nie wiem czy kupowac narty z plyta pod zapieciami?? Boje sie troche ze narty moga byc zbyt chybotliwe jak za bardzo podniose buty, czy moga z tego wyniknac jakies niebezpieczne urazy. Poz m-j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Wiem że elegancja jest u Ciebie na pierwszym miejscu ,ale ............... może ,zrezygnować ze szpilek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heli Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Koniecznie z płytą... te płyty to podobno bardzo wygodne ustrojstwo. Pomagają skęcać i sie tak nierówności podłoża nie czuje. Właściwie to tak naprawdę to chyba nikt nie wie do czego to komu potrzebne, ale bajerancko wygląda.... ja sobie chyba kupie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin-jasiu Napisano 9 Listopad 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez No dobra ale boje sie czy sobie np kostki nie skrece. Widzialem takie plyty ze sprezynami, to musi niezle amortyzowac na nierownosciach. Poz m-j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangurek Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Cze, teraz każdy prawdziwy narciarz ma płyty w nartach. Płyty mogą być niskie i wysokie. Im wyższe, tym bardziej nadają sie do funa. Generalnie chodzi o to, że dzięki płycie nie zahaczasz kolanami o stok w skręcie, bo masz to wszystko wyżej nad śniegiem. A sprężynami się nie przejmuj. Jeżeli byłeś u fachowca, to na pewno ustawił ci zapięcia prawidłowo. Życzę dobrej jazdy pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKI-maniac Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez kolanami ??? czy my napewno uprawiamy ten sam sport ? jesli jezdzisz klasycznie, plyta niepotrzebna; w carvingu wszelkiej masci - mus. nie po to zeby kolanami, tylko skorupa buta nie orac sniegu jak jedziesz mocno wychylony... jesli chodzi o chybotliwosc to nie zauwazylem nic takiego (jezdzilem na maks 6 cm plycie), wrecz przeciwnie - plyta poprawia sterownosc narty pzdr wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heli Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez No to jak to jest ? na normalnych nartach te płyty nic nie dadzą ?? Też zwiekszą sterowność. Te powycinane narty sa krótsze i na naich daje efekty, to do dłuższych też się nadadzą.... tym bardziej. Może sobie kupie narty powycinane - póki co zamontuje płyty do normalnych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski-addicted Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez nie ma plyty, nie ma prawdziwego carvingu... Tylko plyta zapewnia lepszy nacisk na krawedzie, jednoszesnie podwyszszenie pozwala na lepsze wychylenie sie do srodka skretu i co za tym idzie umozliwia jazde fun i inne odmiany carvingu. Jesli chcecie zobaczyc jakie cuda ludzie laduja pod wiazanie to zobaczcie zawody fis-carvin cup albo jakies fotki z zawodow karwingowych.... Polecam Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangurek Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Marcin-Jasiu, nie musisz sie obawiać o chybotliwość nart. To nie wystepuje, a nawet jest odwrotnie, jak zauważył Ski-maniac. Czujesz się dużo pewniej. Heli, możesz se przykręcić płyty gdzie chcesz. Na długich też będziesz miał efekty, ale mniejsze. A narty "powycinane", jak je amatorsko nazywasz, to se kup, bo teraz jest taki trynd. Aha i płytę staraj się kupić jak największą. Miłej jazdy pozdro-kangurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rtgpsn Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez NOOOO. Masz rację z ta chybotliwością a biorąc pod uwagę że na śniegu czsami jest bardzo ślisko to aż strach mysleć co to za piekielny wymysł te płyty. NIgdy nie używaj wyższych niż 8cm bo sie mozna wyp....... jak nic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin-jasiu Napisano 9 Listopad 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez No wlasnie tego sie boje, pamietam ze na lyzwach na lodzie to strasznie nogi mi lataly bo bylem wysoko nad tafla, pozniej jak sobie wszedlem na lod w normalnych butach to sie czulem pewniej i nogi mi nie lataly. Sprezyny widzialem w plytach nie w wiazaniach, chyba w dynastarach, chodzilo mi o amortyzacje nierownosci, zeby tak na stoku mna nie rzucalo. Cholerka karwing, fan, normalnie szalenstwo, ja tylko chcialem normalnie pojezdzic, z gory na dol, tylko tak bezpiecznie. Poz m-j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 9 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Ja też mam problem ,jak się ma wysokosć płyty do wagi jeądżącego , czy jest jakaś zależnosć , mam zamiar kupić nowe narty z płytą i chciałbym dobrać właściwą wysokość płyty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiu Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Taaaak ... stosunek korby do torby, to najważniejsza rzecz ... Pozdro Misiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heli Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez To przecież oczywiste, że im więcej człowiek wazy tym się płyta bardziej ugniecie.POd ciężarem wszystko się bardziej zgniata... więc chyba im więcej ważysz tym wyższą płytę musisz kupić, bo i tak się ugniecie. Nie sprawdzałem jeszcze na jaką wagę są płyty przewidziane i jaka maja dopuszczalną obciążalność... ale chyba to powinno być napisane na pudełku... jak sprawdzisz daj znać bo i mnie to interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez No tak sprawdzę ,ale jeszcze jedno mnie nurtuje ,w niektórych płytach są sprężyny ,czy twardość tych spręzyn też jest gdzieś podana ,bo rozumiem ,że dobiera się je jak wiązania ,biorąc pod uwagę umiejetności i ciężar narciarza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel22 Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez ja to sie potrafie wyjeb*c z plyta i bez wiec rob jak kcesz - pomysl sobie ze nawet jak tam zorientujesz sie ze z plyta bezpieczniej (lub na odwrot) to i tak wjedzie w ciebie jakis narciarz z (lub bez) plyta. nie ma sensu myslec w ten sposob, kumpel zlama sobie na nartach noge, ale nie przez jakies szalenstwo tylko wszedl na zmorzona wode kolo armatki i glebe taka zaliczyl ze go musieli na noszach zbierac. 2 tygodnie wyciagalem to od niego, ale sie skurczybyk nie przyznawal tylko mowiz ze na zakrecie go wyrzucilo bo za duza predkosc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin-jasiu Napisano 10 Listopad 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Moze mial plyty przypiete i nie utrzymal rownowagi. Do tego sie tez moze nie chciec przyznac. Wlasnie a jak jest przy zderzeniach, bo na przyklad jak sie zderzy osobowy samochod (niski, jakby bez plyty) z ciezarowka (wysoka jakby na plycie) to zawsze ciezarowce sa male zniszczenie, a osobowy wsuwa sie pod ciezarowke. Moze powinno sie robic boczne testy zderzeniowe narty z plyta i bez plyty, to by wyszlo ktore sa bezpieczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Płyta w momencie zderzenia powinna pękać ,pochłaniając energię ,i tu widzę przewagę nart z płytą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Likaon Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Oj koledzy sobie już żartują na maxa. A poważanie to sprężyny nie mają znaczenia jeśli chodzi o wagę. Jedynym celem dobrej płyty jest nie blkowanie narty w okolicach buta czyli w skrócie płyta pozwala na piękne wygięcie się narty w skręcie. Drugą rzeczą jest to, że jak jest płyta to łatwiej jest wejść na krawędź a więc przydaje się w nowoczesnej jeździe. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BobasEB Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Przeczytalem i jestem zalamany mam nadzieje ze admin usuneie te posty bo ktos to zobaczy i bedze wstyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus Napisano 10 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Ty kurna ! Jest wolność słowa czy nie ? Ja Ci usunę ! Chłopaki spodobały mi się te pomysły z płytami , czy mogę sobie taką no 7 cm wysoką zrobić ze sklejki ? Polakieruję i będzie git . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BobasEB Napisano 11 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Marcus ale jak ja zamocowac do narty ja nigdy nie widzialem 7cm gwozdzia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heli Napisano 11 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Brak wyobraźni BobasEB cie ogarnął. Montazu można dokonać przewiercając nartę od strony słizgu z nieco szerszym , stożkowym otworem. Śruba chowa sie pod ślizgiem a jego poprostu reperujesz takim materiałem do reperacji( renowacji) ślizgów. Myslisz, że dlaczego w niektórych nartach są od razu płyty ? po to by taki zabieg zrobić w fabryce i była juz gotowa narta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 11 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2003 Z plyta, czy bez Kombinujecie ,jak konie pod górę , a o butaprenie to nie słyszeli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamaica Napisano 11 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2003 Zmiencie ziolo ... pogielo was chyba wszystkich na poczatku sezonu, choc sympatycznie, narazicho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi