San28 Napisano 26 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2023 Wybieram się w marcu na cztery dni do Wisły. Ponieważ nigdy tam nie jeździłem, a ośrodków w okolicy jest sporo, proszę bywalców o podpowiedź, które z nich wybrać? Zrobiłem krótki research i wytypowałem następujące: Czantoria, Stożek, Nowa Osada, Stok, Skolnity i Cienków. Jeśli to dobry wybór, to w jakiej kolejności i które ewentualnie można odpuścić? Czantoria wydaje się pewniakiem, ale słyszałem, że różnie bywa z przygotowaniem. Czy to prawda i jak jest gdzie indziej? I ostatnie pytanie: gdzie najlepiej wybrać się na jazdę nocną (stan trasy, oświetlenie)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 26 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2023 (edytowane) ile osób, tyle będzie pewnie odpowiedzi. Wszystkie ośrodki wiślańskie (włącznie z Soszowem, którego nie wymieniłeś) mają bardzo zbliżone "parametry" - po jednej wolnej kanapie o przewyższeniu ok. 200m i na ogół ok. 2 wariantach zjazdu. Kiedyś najbardziej poleciłbym Cieńków (najbardziej urozmaicony), ale to w czasach orczków, bo kanapę postawiono tam w taki sposób, że słupy stoją po środku trasy. W dodatku okolice szczytu zabudowano knajpami tak, że nie ma już tego pięknego widoku "z urwiska" prawie jak z Kasprowego. Mimo wszystko i tak warto. Obecnie najciekawsze wydają mi się Skolnity - trasy są tam dość puste, urozmaicone, nie krzyżują się i nie łączą co chwilę, fajny widok na centrum Wisły. Stok - nie byłem. Nowa Osada - zbyt długi wjazd (po łagodnym), a krótki zjazd. Soszów - jak wspomniałem, sporo "rozjazdów", skrzyżowań i wąskich "dojazdówek", brak miejsca do wyhamowania na dole. Stożek - ładne, kameralne położenie z dala od miasta (i wysoko), stromy stok, ale dość surowy klimat (uboga infrastruktura) i starszy wyciąg. Czantoria to oczywiście inna liga - trasa dużo dłuższa (będzie czynna raczej tylko czerwona). Nocą jeżdżę rzadko. Edytowane 26 Luty 2023 przez koliber 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adimaka11 Napisano 26 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2023 Skolnity, STOK, Soszów, Czantoria, d na wieczór Skolnity ,STOK ,Nowa Osada płaska nudna trasa, Cieńków kawałek stromego potem płasko ale warto zaliczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 26 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2023 Fakt, o Soszowie zapomniałem ale rozumiem, że niekoniecznie. Raczej, w pierwszej kolejności, Czantoria, Skolnity (też podoba mi się położenie i widok na Wisłę) oraz Cienków, potem Stożek i ewentualnie Stok. Jakieś inne sugestie?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adimaka11 Napisano 26 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2023 2 minuty temu, San28 napisał: 6 minut temu, San28 napisał: Raczej, w pierwszej kolejności, Czantoria, Skolnity ( Reszta jest na jednym karnecie więc możesz zwiedzić w jeden dzień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 26 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2023 A ja mogę z czystym sercem polecić Soszów, za równo na dzienną jazdę jak i wieczorną. Potrafią dobrze przygotować trasy, nie jestem pewny czy orczyk działa po tych ostatnich ekscesach pogodowych, reszta tras otwarta. Jak pogoda pozwala to przygotowują trasy na wieczorną jazdę, a zazwyczaj ratraki wyjeżdżają. Na wieczornej przeważnie mało ludu, jedyny minus to chyba dojazd, ps mam w planach robić wieczorne jazdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi