agakriss Napisano 27 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2023 Witam Mam narty Atomic colud 9 z wiązaniami opisanymi tylko marką Atomic taki zestaw został kupiony w Decatlonie 2 lata temu. Niestety stare buty odeszły i przyszedł czas na nowe. Ze względu na wygodę zakupiono Atomic hawx ultra xtd 90 W. Tylko że w sklepie firmowym Salomon gdzie były kupowane nikt nie pytał o wiązania a tu przeglądając instrukcję pisze że buty kompatybilne tylko z wiazaniami iso 9523. Nigdy nie patrzyliśmy na iso:) Pytanie czy te buty mogą być używane z wiązaniami "standadowymi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 28 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2023 Cze Jeśli buty masz z grip walk, a wiązania bez to nie są kompatybilne niestety. To najczęstsza przyczyna problemów nieświadomych kupujących. Sprawdzić czy napis jest na butach i wiązaniach. Jeśli buty są bez GW to pasują do wszystkiego. W drugą stronę to niestety nie działa. pozdtawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 28 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2023 Będą kompatybilne z wiązaniami atomic. Łatwo to sprawdzić, ta norma wymaga aby w wiązaniach w przedniej części była płytka, która wysuwa się w prawo lub lewo. Spróbuj ją przesunąć palcem , jeżeli się przesuwa i wraca na miejsce jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 28 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2023 (edytowane) 12 godzin temu, agakriss napisał: czy te buty mogą być używane z wiązaniami "standadowymi"? Nie, w butach z podeszwą grip walk dziób jest parę milimetrów wyżej - wiązania zjazdowe starej generacji klinują przód takiego buta i nie ma szans wypięcia bocznego. Kupując narty zjazdowe sprawdzaj czy wiązania mają funkcje grip walk - zazwyczaj duży napis. Więcej Edytowane 28 Styczeń 2023 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 Ja mam stare wiązania i nie dawno zmieniałem buty, to mi przekręcili po prostu te elementy przykręcane do podeszwy z butów w wersji bez grip walka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 23 minuty temu, Cappo napisał: Ja mam stare wiązania i nie dawno zmieniałem buty, to mi przekręcili po prostu te elementy przykręcane do podeszwy z butów w wersji bez grip walka. szukaj dobrego chirurga ortopedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 W dniu 27.01.2023 o 23:45, agakriss napisał: Tylko że w sklepie firmowym Salomon gdzie były kupowane nikt nie pytał o wiązania a tu przeglądając instrukcję pisze że buty kompatybilne tylko z wiazaniami iso 9523. Podeszwy GripWalk są kompatybilne z wiązaniami z certyfikatami MNC, ISO 9523, WTR i GripWalk. Nie mają certyfikatu dla standardowych wiązań alpejskich, ISO 5355. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 9 minut temu, Jeeb napisał: szukaj dobrego chirurga ortopedy Cześć Nie bardzo rozumiem dlaczego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 5 minut temu, marekbtl napisał: Cześć Nie bardzo rozumiem dlaczego. kumpel miał podobnie i jak w grudniu 2019 zbierało go śmigło to do dzisiaj jeszcze nie odzyskał pełnej władzy w jednej kończynie - może to pech i przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 11 minut temu, Jeeb napisał: kumpel miał podobnie i jak w grudniu 2019 zbierało go śmigło to do dzisiaj jeszcze nie odzyskał pełnej władzy w jednej kończynie - może to pech i przypadek Cze Ale dalej nie bardzo rozumiem, jeśli wiązania są sprawne - stare to pojęcie względne, wystarczy że bez GW - dalej się je produkuje z powodzeniem - wszystkie zawodnicze są bez GW - to wymiana wkładek GW na kompatybilne z alpine załatwia sprawę. Wiązania będą działać poprawnie. pozdrawiam ps. Teraz jest wszechobecne GW, być może jest to jakiś komfort dla użytkowników, z drugiej strony - to nie są buty do chodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 29 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 (edytowane) Sklep w którym kupowałem istnieje od wielu lat, ludzie tam pracujący znają sie na rezczy. W serwisie wiązania były ustawiane pod nowe buty, mam wydruk z maszyny, jakby coś było nie tak na pewno by dali znać. Wiązania to Elan EL 10 bodajże z 2017. Edytowane 29 Styczeń 2023 przez Cappo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi