dorsz_pitery Napisano 16 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2023 Nie wiem czy taki wątek się wcześniej pojawił, ale być może byłby przydatny dla regularnie powracających pytań o to, gdzie z dziećmi, gdzie z zaawansowanymi znajomymi, itd. Myślę, że w pewnych kwestiach sytuacja w Austrii jest już dość jasna, wg mnie dość jasny jest np. podział na ośrodki pod względem prawdopodobieństwa dobrych warunków. W uproszczeniu: lodowce - wyższe ośrodki (Ischgl, St. Anton, Serfaus, Solden, Gurgle, pojedyncze inne) - niższe ośrodki (choć np. 4 Berge fajnie pracuje z naśnieżaniem i czynią cuda). Natomiast tej jasności osobiście nie widzę w przypadku oceny trudności tras i wchodząc głębiej w wątki różnych ośrodków, można odnieść wrażenie, że w każdym z nich konkluzja jest taka, że "jak to w Austrii, niebieskie to praktycznie czerwone". Wg mnie w Austrii nie ma np. odpowiednika Alta Badii, a więc 100km+ tras i ich relatywna łatwość. Jeżeli uznajemy, że w większości ośrodków w Austrii niebieskie to i tak czerwone, to może spróbujemy stworzyć jakiś ranking, gdzie te czerwone są najbardziej blade ? Z miejsc, które odwiedziłem, najmniej tras dla początkujących subiektywnie widziałem chyba w Sankt Anton, Schladming, Saalbach-Hinterglemm i Serfaus-Fiss-Ladis. W zasadzie ciężko mi skojarzyć miejsce, gdzie byłoby większe nagromadzenie naprawdę łatwiejszych tras, pomijając oczywistości, że w zalewie mocniejszych stoków zawsze jakaś łatwiejsza się znajdzie. Nie wiem czy temat się przyjmie, ale może jednak ? Zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 16 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2023 Ciężko stworzyć taki ranking, bo to nie Polska gdzie stawiasz jedno krzeslo, jedna tasme/wyrwiraczke i już masz stacje narciarska typu Kasina czy Myślenice. Ale jak byś miał dane dla stacji z każdej tras długość i średni stopień nachylenia w jakimś sensownym formacie to Ci mogę zrobić skrypt, który zrobi taki ranking automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 16 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2023 (edytowane) W przypadku odwiedzonych przeze mnie ośrodków, mogę jedynie potwierdzić, że faktyczny stopień trudności był na ogół wyższy, niż na oznaczeniach kolorem (Saalbach, Kitzbuhel, ZellamSee/Kaprun, Ischgl, Kappl, Serfaus, Hochkar). Przy czym w Kappl czarne dla odmiany nie były aż tak trudne, ale i niebieskich też mało. Podobno sporo łatwych tras spotkać można np. w południowym Tyrolu: Sillian, Lienz... (wbrew oznaczeniu). Może dlatego, że to już blisko Włoch:) Edytowane 16 Styczeń 2023 przez koliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz_pitery Napisano 17 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2023 @Hextor nie chodzi mi o zautomatyzowany ranking, a bardziej o doświadczenia osób, które trochę miejsc w Austrii już zjechały. Główny cel - stworzyć podpowiedź (a może nawet podwiesić docelowo, gdyby wątek i materiał się rozrósł), gdzie obiektywnie jest łatwiej, a gdzie trudniej, gdzie niebieskie i czerwone w Austrii są najlżejsze dla początkujących i średniozaawansowanych (zaawansowani wiedzą gdzie jechać). Ale dzięki za chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi