wolcjusz Napisano 25 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 Kojarzycie czy te narty ze zdjęcia miały jakiś odpowiednik u Heada w poprzednich sezonach, czy to jest zupełnie nowy model na ten sezon? Zostały mi polecone, a bardzo trudno cokolwiek o nich znaleźć w necie (wszędzie wyskakuje albo wersja Pro z 68 mm pod butem, albo komórka). Chodzi o E-GS Rebel (bez pro) z 65 mm pod butem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 25 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 13 minut temu, wolcjusz napisał: Kojarzycie czy te narty ze zdjęcia miały jakiś odpowiednik u Heada w poprzednich sezonach, czy to jest zupełnie nowy model na ten sezon? Zostały mi polecone, a bardzo trudno cokolwiek o nich znaleźć w necie (wszędzie wyskakuje albo wersja Pro z 68 mm pod butem, albo komórka). Chodzi o E-GS Rebel (bez pro) z 65 mm pod butem. Cze To komórka dla starszych juniorów U14 (M), U16 (K), stąd takie wąskie pod butem i 2 płyty do wyboru, pro to dla amatorów zawodników stąd 68 pod butem. Czy był odpowiednik wcześnie, poszukaj katalogu race w necie na 21/22 i porównaj, nie mam pewności ale chyba odpowiednik e-GS RD (bez FIS). pozdrawiam ps. Taką chcesz Gigantówkę do amatorskiej jazdy? Szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 25 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 (edytowane) 9 minut temu, marekbtl napisał: Cze To komórka dla starszych juniorów U14 (M), U16 (K), stąd takie wąskie pod butem i 2 płyty do wyboru, pro to dla amatorów zawodników stąd 68 pod butem. Czy był odpowiednik wcześnie, poszukaj katalogu race w necie na 21/22 i porównaj, nie mam pewności ale chyba odpowiednik e-GS RD (bez FIS). pozdrawiam ps. Taką chcesz Gigantówkę do amatorskiej jazdy? Szacunek. Nie wiem czy chcę. Ja to chciałem Rebelsy E-Race pro albo ewentualnie E-speed Pro, a więc "cywilne" sklepowe narty, a te z tematu zaproponowała mi zamiast tego osoba co do której mam pewność że zna się bardzo dobrze. Mnie te 25 metrów promienia przeraża i sam nie brałbym ich pod uwagę, ale rzekomo te narty są "nietrudne" i skrętne. Skoro to komórki dla juniorów to czy nie powinny być oznaczone "RD Team"? Edytowane 25 Listopad 2022 przez wolcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 25 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 5 minut temu, wolcjusz napisał: Nie wiem czy chcę. Ja to chciałem Rebelsy E-Race pro albo ewentualnie E-speed Pro, a więc "cywilne" sklepowe narty, a te z tematu zaproponowała mi zamiast tego osoba co do której mam pewność że zna się bardzo dobrze. Mnie te 25 metrów promienia przeraża i sam nie brałbym ich pod uwagę, ale rzekomo te narty są "nietrudne" i skrętne. Skoro to komórki dla juniorów to czy nie powinny być oznaczone "RD Team"? Skrętne jak skrętne, ale służą do zap... po prawie pustym i szerokim stoku... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 25 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 1 minutę temu, sstar napisał: Skrętne jak skrętne, ale służą do zap... po prawie pustym i szerokim stoku... Też mi się tak wydawało. Dlatego szukam dodatkowych informacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 25 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 38 minut temu, wolcjusz napisał: Skoro to komórki dla juniorów to czy nie powinny być oznaczone "RD Team"? Dla młodszych tak są oznaczone, ale już bez RD czyli Rebels Team (biało żółte nadal - 173 max długość/21 m), dla starszych Rebels (188 max długość/27,5m), dla amatorów PRO (191 max długość/28m). Szkoda że wcześniej nie szukałeś, mógłbym załatwić e-race PRO/Speed w dobrej cenie, ale już po ptokach, narty już przyszły do nas z Czech. Nie da rady nic domówić. Kosztowały ciiiii.......2250 z wiązaniami FF 14. pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajeran Napisano 25 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 Do czysto amatorskich zastosowań średnio polecam, szczególnie na Pl stokach chyba ze z rana na jedną/dwie godziny kiedy ludzi jest mało. Jeżeli nie miałeś kontaktu nigdy z takim promieniem to zdziwisz się trochę E-speed dużo lepsza opcja Odpowidajac na główne pytanie, to owszem były dostępne w starszych rocznikach te narty 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2022 Brać i cieszyć się stabilnością na betonie: Narty Head i gs rd 193cm R30m opinie - strona 3 - Dobór NART - SkiForum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 26 Listopad 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2022 8 godzin temu, grimson napisał: Brać i cieszyć się stabilnością na betonie: Narty Head i gs rd 193cm R30m opinie - strona 3 - Dobór NART - SkiForum Akurat R30 mi odradzano (nie żebym w ogóle pomyślał o kupnie takich nart, po prostu jakoś w rozmowie wyszedł temat). Podobno jest duża różnica w porównaniu do nart z mojego tematu (elastyczność, zacieśnianie skrętu i wysiłek do tego potrzebny) i R30 nie ma sensu do rekreacyjnej jazdy bez startowania w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2022 Godzinę temu, wolcjusz napisał: Akurat R30 mi odradzano (nie żebym w ogóle pomyślał o kupnie takich nart, po prostu jakoś w rozmowie wyszedł temat). Podobno jest duża różnica w porównaniu do nart z mojego tematu (elastyczność, zacieśnianie skrętu i wysiłek do tego potrzebny) i R30 nie ma sensu do rekreacyjnej jazdy bez startowania w zawodach. Z nartami jest jak z samochodami. AM to auto na codzień, moc 150ps, skrzynia automat, 4x4, do tego wszystkie bajery na pokładzie. Nic tylko jeździć do wyjeżdżania paliwa w baku, SL to już hot-hatch, z 300ps pod maska, napędem na przednia oś, ale dalej z bajerami. Mały, ale wariat. GS to 500ps z napędem na tył, skrzynia manual, bez kontroli trakcji. Bez klimy, ale z ABS na pokładzie. DH to 800ps plus nitro, napęd na tył, skrzynia manual, bez kontroli trakcji, ABS, klimatyzacji. Zawieszenie to gleba i poliuretan, aż na nierównościach wypadają plomby z zębów. Dla każdego coś miłego. Dobry kierowca pojedzie bezpiecznie każdym autem, w każdych warunkach, wykorzystując potencjał maszyny. Gorszy kierowca tez pojedzie, tylko na 30% możliwości auta dla tych mocniejszych jednostek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 26 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2022 Wolcjusz jak dobrze jeździsz to bierz wersje 186 r 25. To taki typowy master na nasze zawody. Narta bardzo ładnie inicjuje skręt jest stosunkowo łatwa w prowadzeniu choć dzioby potrafią klepać na lodzie.... Jeśli chcesz narty mniej wymagające pod kątem wymaganej techniki i siły to te żółte 185 r 19 na twardej płycie też są na prawdę świetne i na gigantach dają radę. Sory ale jak słyszę że ktoś poleca R30 do Polski to nawet szkoda komentować... Najczęściej taki osobnik jeździ na nich śmigiem albo ciągnie łuki o promieniu 40-50m ciesząc się jak ma stabilnie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2022 Na narcie r25 i więcej fajnie gdy jest dobrze nachylony stok i przestrzeń na nim, w okolicy używam je w stacjach: Rytro, Jaworzyna, Szczawnica. Największy potencjał pokazują na trasach alpejskich, porządnych długich z przestrzenią, można się rozbujać i mknąć kilka km. Na stacje z fajnym stokiem ale krótkim: Kokuszka, Cieniawa, Litmanova (SK) Vysne Ruzbahy (SK) używam nart krótszych 163cm r13.3, 170cm r16.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2022 29 minut temu, Godryk napisał: Wolcjusz jak dobrze jeździsz to bierz wersje 186 r 25. To taki typowy master na nasze zawody. Narta bardzo ładnie inicjuje skręt jest stosunkowo łatwa w prowadzeniu choć dzioby potrafią klepać na lodzie.... Jeśli chcesz narty mniej wymagające pod kątem wymaganej techniki i siły to te żółte 185 r 19 na twardej płycie też są na prawdę świetne i na gigantach dają radę. Sory ale jak słyszę że ktoś poleca R30 do Polski to nawet szkoda komentować... Najczęściej taki osobnik jeździ na nich śmigiem albo ciągnie łuki o promieniu 40-50m ciesząc się jak ma stabilnie... Idąc takim tokiem rozumowania, wszystko z promieniem powyżej 20m nadaje się tylko w Alpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 26 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2022 Nadają się jeśli startuje się w zawodach w których są wymagane... U nas Gigantów nie stawia się pod r30, mamy wolniejsze prędkości i plastrze stoki. Poza tym są lepsze narty do wyboru jeśli nie ograniczają nas przepisy FIS... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 28 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2022 W dniu 26.11.2022 o 11:51, grimson napisał: Idąc takim tokiem rozumowania, wszystko z promieniem powyżej 20m nadaje się tylko w Alpy. Cześć Narty o których piszesz i mocno "promujesz" generalnie przeznaczone są dla bardzo dobrych narciarzy lub narciarzy którzy w 95% używają śmigu na stoku. Dla przeciętnego amatora są złym wyborem. Szczególnie na stoki w PL (nie wszystkie, ale większość). Jeśli ktoś szuka narty o większym promieniu, to jest spory wybór, niekoniecznie dla amatora prawdziwy GS będzie dobry. Nawet amatorzy startujący w zawodach niekoniecznie wybierają te narty, bo w naszych warunkach nie będą one najszybsze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atomm Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 Miałem okazję pojeździć na tej E-GS Rebel o długości 181 cm (na sezon 2023/24) z normalną seniorską płyta WCR 14 short. Bardzo fajnie się prowadziła. Sam się zastanawiam nad zakupem. Rozmawiałem z ludźmi z Head na testach twierdzili, że ten model idealnie sprawdza się jako GS dla dorosłych. Szczególnie z tą płytą WCR 14 bo jest jeszcze druga płyta dedykowana faktycznie dla U16 i z tą już nie polecają dla dorosłych. Co myślicie jako GS dla faceta o wadze 95 kg i wzroście 185 cm? 185 nie chcę (do boxa nie wejdzie 😉) a 181 mam w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 Godzinę temu, Atomm napisał: Miałem okazję pojeździć na tej E-GS Rebel o długości 181 cm (na sezon 2023/24) z normalną seniorską płyta WCR 14 short. Bardzo fajnie się prowadziła. Sam się zastanawiam nad zakupem. Rozmawiałem z ludźmi z Head na testach twierdzili, że ten model idealnie sprawdza się jako GS dla dorosłych. Szczególnie z tą płytą WCR 14 bo jest jeszcze druga płyta dedykowana faktycznie dla U16 i z tą już nie polecają dla dorosłych. Co myślicie jako GS dla faceta o wadze 95 kg i wzroście 185 cm? 185 nie chcę (do boxa nie wejdzie 😉) a 181 mam w dobrej cenie 181cm to trochę za mało, ja mam GS +1cm do wzrostu. Zawsze narty możesz włożyć do boxa po przekątnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 22 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 1 godzinę temu, Atomm napisał: Miałem okazję pojeździć na tej E-GS Rebel o długości 181 cm (na sezon 2023/24) z normalną seniorską płyta WCR 14 short. Bardzo fajnie się prowadziła. Sam się zastanawiam nad zakupem. Rozmawiałem z ludźmi z Head na testach twierdzili, że ten model idealnie sprawdza się jako GS dla dorosłych. Szczególnie z tą płytą WCR 14 bo jest jeszcze druga płyta dedykowana faktycznie dla U16 i z tą już nie polecają dla dorosłych. Co myślicie jako GS dla faceta o wadze 95 kg i wzroście 185 cm? 185 nie chcę (do boxa nie wejdzie 😉) a 181 mam w dobrej cenie Przy Twoich parametrach to konieczne spróbowałbym jeszcze masterki Heada, czyli e-GS PRO z 68 mm pod butem. Niby to tylko trzy milimetry różnicy i wiele osób powie że tego nie czuć, ale z moich dotychczasowych doświadczeń wynika że 65 mm to trochę za wąsko jeśli chodzi o narty rozsądnie wszechstronne do jazdy na stoku przez cały dzień. W późniejszych godzinach i/lub w warunkach bardziej miękkiego stoku te dodatkowe milimetry robią robotę i takie narty znacząco mniej się zakopują niż 65 mm. Obecnie mój "sweet spot" to przedział 68-71 mm. Poniżej jest dla mnie zbyt radykalnie, trochę brakuje stabilności w jeździe na wprost bo narty bez przerwy chcą skręcać, no i kopią się w miękkim śniegu. Z kolei powyżej tego przedziału zaczyna się robić zamulasto na twardym. Po moich doświadczeniach z e-GS Rebel wydaje mi się, że są to zbyt miękkie narty dla chłopa 95 kg. Ale oczywiście żadnym prosem nie jestem, różne rzeczy już pisałem, bo wydawało mi się że wiem, a potem zmieniałem zdanie, więc moją opinię traktuj tylko jako wpis randomowego amatora na forum internetowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atomm Napisano 24 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2023 Dzięki. Mastera nie znalazłem w dobrej cenie - mało już tych nart na sprzedaż. Nie szukam też narty całodziennej 😉 mam 2 hybrydy (x9 i e-race), fisowskie SL/GS i wielką chęć na te e-gs😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi