surfing Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 5 godzin temu, sstar napisał: Gdzie ty mieszkasz, Tatry, Skrzyczne… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 Godzinę temu, surfing napisał: Narta z wiązaniem 1200g, kijek 140cm 230g Poszedlem w druga strone chwilowo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 (edytowane) 12 godzin temu, marionen napisał: Na koniec niespodzianka, spotykamy naszą trenerkę Kasię D. Kasia oprócz narciarzy szkoli też snowboardzistów. Wow, czyżby to Mantra Vwerks czy BMT ? 🙂 To chyba kolega, nie Ty ? Edytowane 17 Marzec 2023 przez MarioJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 10 minut temu, MarioJ napisał: Wow, czyżby to Mantra Vwerks czy BMT ? 🙂 To chyba kolega, nie Ty ? @marionen Coś zmieniłeś w sprzęcie skitur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 1 godzinę temu, surfing napisał: Szyndzielnia, klimczok, pamietam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 5 godzin temu, MarioJ napisał: Wow, czyżby to Mantra Vwerks czy BMT ? 🙂 To chyba kolega, nie Ty ? Te narty to BMT 90. Ten sam model co Twoje. Długość coś koło 177, nie pamiętam dokładnie ile. Kolega mega zadowolony z nich jest, do tego jakaś dedykowana foka (chyba niebieska). A wiązania to minimalistyczny model Markera (podobne do Atomica). Do przestawiania: zjazdy, podchodzenia trzeba taki dziwny drucik pociągnąć z tyłu wiązania. Ja jeszcze nart nie zmieniłem, ciągle Amaruk. Odchudziłem tylko sprzęt o 9 kg 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 1 godzinę temu, marionen napisał: Te narty to BMT 90. Ten sam model co Twoje. Długość coś koło 177, nie pamiętam dokładnie ile. Kolega mega zadowolony z nich jest, do tego jakaś dedykowana foka (chyba niebieska). A wiązania to minimalistyczny model Markera (podobne do Atomica). Do przestawiania: zjazdy, podchodzenia trzeba taki dziwny drucik pociągnąć z tyłu wiązania. Ja jeszcze nart nie zmieniłem, ciągle Amaruk. Odchudziłem tylko sprzęt o 9 kg Narty świetne, ale te wiązania lepiej omijać z daleka. Foka też taka sam jak u mnie. Jak będziesz Marionnen coś kupował, to omijaj pinowe Markery szerokim łukiem. Sprzedawcy niestety oferują zestawy, Volkl + Marker, ale nie warto w to dać się wciągać. Opinie ludzi o wiązaniach Markera są miażdżące. Mam kolegę, z którym zjeżdżałem kilka żlebów, i zamierza się pozbyć Marker Alpinist, tak go wkurzają. Mój idealny zestaw to Volkl + ATK 😉 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 17 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2023 Dużo frirajdu na tym Salatynie w marcu. Salatyn Spalony. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 6 godzin temu, MarioJ napisał: Salatyn Spalony. Słowacy już dawno to powtarzali - "Roháče - Spálená" ...... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 Prawie jak skitury: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 9 godzin temu, MarioJ napisał: Narty świetne, ale te wiązania lepiej omijać z daleka. Foka też taka sam jak u mnie. Jak będziesz Marionnen coś kupował, to omijaj pinowe Markery szerokim łukiem. Sprzedawcy niestety oferują zestawy, Volkl + Marker, ale nie warto w to dać się wciągać. Opinie ludzi o wiązaniach Markera są miażdżące. Mam kolegę, z którym zjeżdżałem kilka żlebów, i zamierza się pozbyć Marker Alpinist, tak go wkurzają. Mój idealny zestaw to Volkl + ATK 😉 Co do Markerów to mam bardzo dobre zdanie. Korzystam z tych wiązań jakieś 50 lat i nigdy nie było problemów, dla mnie to najlepsza marka od wiązań. Kiedy trzeba wypinają, a kiedy trzeba trzymają. Miałem problemy z Head (Tyrolia). Trzy razy na zawodach narty odjechały bez przyczyny w innym kierunku niż chciałem, a za każdym razem byłem w pierwszej trójce. I kilkaset (czasami) kilometrów jazdy zmarnowane. Oczywiście piszę o wiązaniach zjazdowych, a nie pionowych. Tu ATK ma bardzo pozytywną opinię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 Godzinę temu, grimson napisał: Prawie jak skitury: Brawo Ty. C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 36 minut temu, sstar napisał: Brawo Ty. C? Nie, B 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 Cześć. Jest jeszcze możliwość podejścia na Pilsko z Korbielowa? Czy zostaję tylko opcja krzesłem na "Szczawiny". Bo na kamerkach to szału nie ma jeśli chodzi o śnieg na dole pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 18 Marzec 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 Szybka akcja przed snem 🙂 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 18 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2023 4 godziny temu, tankowiec napisał: Cześć. Jest jeszcze możliwość podejścia na Pilsko z Korbielowa? Czy zostaję tylko opcja krzesłem na "Szczawiny". Bo na kamerkach to szału nie ma jeśli chodzi o śnieg na dole pzdr. Od Kamiennej prawie do soliska z buta. Z soliska przez buczynke jeszcze radalo rade dzis. Z polany strugi podobno az do szczawin z buta ale tam nie bylem tylko tak slyszalem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hgx126 Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 Sprawdziłem dzisiaj od przełęczy Glinne. Około pół godzinki z buta do jakiś 1000 m .n.p.m i tam też zjechałem. Warunki na kopule idealne, 2 zjazdy w miękkim śniegu ( coś a la firn) 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 (edytowane) W dniu 18.03.2023 o 07:25, marionen napisał: Co do Markerów to mam bardzo dobre zdanie. Korzystam z tych wiązań jakieś 50 lat i nigdy nie było problemów, dla mnie to najlepsza marka od wiązań. Kiedy trzeba wypinają, a kiedy trzeba trzymają. Miałem problemy z Head (Tyrolia). Trzy razy na zawodach narty odjechały bez przyczyny w innym kierunku niż chciałem, a za każdym razem byłem w pierwszej trójce. I kilkaset (czasami) kilometrów jazdy zmarnowane. Oczywiście piszę o wiązaniach zjazdowych, a nie pionowych. Tu ATK ma bardzo pozytywną opinię. Wiązania zjazdowe a pinowe to dwie różne bajki. Marker poza Alpinistami chyba już nie robi wiązań pinowych do zjazdu - Kingpiny miały złe opinie (wypadające piny, braki wypięć) i nie wiem czy są kontynuowane. Marker raczej poszedł w rozwiązanie typu CAST TOURING - czyli zmiana przodów na pinowe do podejścia (seria PT). Tylko że to zwykle około 1 kg. na podejściu. Ale za to pełne wiązanie alpejskie na zjazd. Ogólnie - wiarygodne pozytywne opinie rzadko się słyszy bo powinny być po właściwym wypięciu narty. Raczej słyszy się negatywne - po wypięciu bez powodu lub braku wypięcia. Edytowane 19 Marzec 2023 przez AndRand 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybba7 Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 Krótkie podsumowanie weekendu w Tatrach: Piątek: Kasprowy i Karb, zjazd stara nartostrada - bardzo zróżnicowany śnieg, Kasprowy betonowy, niżej resztki puchu. Nartostrada w super stanie do ok. 1300 m n.p.m, dwa połamane drzewa na trasie i kilka lodowych miejsc, natomiast śnieg kończy się dokładnie na Nosalowej Przełęczy. Sobota: Kondratowa (Łopata), bardzo twardo, dojazd do nartostrady to już lodowa rynna. IMG_5029.MOV 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 50 minut temu, AndRand napisał: Marker poza Alpinistami chyba już nie robi wiązań pinowych do zjazdu - Kingpiny miały złe opinie (wypadające piny, braki wypięć) i nie wiem czy są kontynuowane. Marker raczej poszedł w rozwiązanie typu CAST TOURING - czyli zmiana przodów na pinowe do podejścia (seria PT). Tylko że to zwykle około 1 kg. na podejściu. Ale za to pełne wiązanie alpejskie na zjazd. Marker oczywiście robi nadal Kingpiny, wypuścił wersję Kingpin M-Werks, sprzedawana jest nadal zwykła wersja Kingpin. Sprzedają Alpinist. Marker ma więc w ofercie trzy całkowicie różne modele wiązań do skituringu. Wygląda to fajnie w katalogu, ale lepiej to omijać z daleka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 19 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2023 (edytowane) 16 minut temu, MarioJ napisał: Marker oczywiście robi nadal Kingpiny, wypuścił wersję Kingpin M-Werks, sprzedawana jest nadal zwykła wersja Kingpin. Sprzedają Alpinist. Myślałem, że po dwóch akcjach serwisowych przestali je oferować. Za to seria PT (Duke, Baron) jest jak Cast Touring - to są wiązania na narty Big Mountain a nie Haute Route. Do freeride'u i freetouru, a nie skitouringu. Widziałem ludzi, którzy jeżdżą big mountain w wiązaniach skiturowych, ale na razie bez szczęśliwie zakończonych upadków. Casty z Lookami Pivotami rzucają się za to w oczy na zawodach. Edytowane 19 Marzec 2023 przez AndRand 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2023 12 godzin temu, AndRand napisał: Za to seria PT (Duke, Baron) jest jak Cast Touring - to są wiązania na narty Big Mountain a nie Haute Route. Do freeride'u i freetouru, a nie skitouringu. Oczywiście. Użyłem określenia "wiązania do skituringu" jako najbardziej ogólne określenie dla wiązań z możliwością podchodzenia. Ale może rzeczywiście takie rozwiązanie jak Marker Duke PT od razu należy kwalifikować do osobnej grupy: Freetour. Wiązanie waży 1150g, a podczas podejścia mamy na narcie 850g. To dużo, podobnie jak Salo Shift. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 21 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2023 Zakończenie sezonu. Ptaki śpiewają. Deszcz przestał padać. Czego chcieć więcej. Może aby kartę parkomat akceptował. No ale miałem dychę w bilonie na szczęście. Wystarczyło do granicy śniegu na trasie. Karpacz. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 21 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2023 VID_20230319_152559.mp4 Niby człowiek bez serca ale z wielkim 💓 do narciarstwa w każdej postaci 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2023 Dzień dobry Szczyrk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi