Zimnik Napisano 15 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2023 Niedziela z wejściem Soblówki i ze zjazdem fajną przecinką na południe , następnie podejście na Świtkową i zjazd lasem do pólnoc i ponownie podejście na Świtkową oraz dalej grzbietem ma Beskid Bednarów skąd zjazd na północ jedynym z najlepszych w Beskidzie Żywieckim . Po zjedzie z Świtkowej zauważyłem że zjazd może być kapitalny. Ta część besdkidy nazywana jest czasem beskidem wysokim , można też powiedzieć że to beskid dziki , na rzeczonym grzbiecie pieszych śladów nie było , choć ślady nart były. zdj 1. zjazd przecinką z Rycerzowej na południe zdj 2 Widok na dziką część Beskidu Żywieckiego ( Beskid Bednarów) zdj 3 na grzbiecie między Świtkową a Beskidem Bednarów 10 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 15 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2023 15 godzin temu, Lexi napisał: Na jarzębinę warto wyskoczyć na Leskowiec (przy starym wyciągu) - kuzyn żony tam zbiera ... i jeszcze gdzieś w okolicy Boraczej jezdzi ale nie wiem dokładnie gdzie. Oglądałem go w listopadzie 😉 Szkoda że nigdy nie udało mi się nim przejechać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 15 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2023 Dzisiaj ładowanie akumulatorów, czyli wręcz idealna pogoda na Babiej Górze. Lampa przez cały dzień, i wręcz bezwietrzna pogoda. Szczególnie to drugie zdarza się tam rzadko. 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 7 godzin temu, Gerald napisał: Dzisiaj ładowanie akumulatorów, czyli wręcz idealna pogoda na Babiej Górze. Lampa przez cały dzień, i wręcz bezwietrzna pogoda. Szczególnie to drugie zdarza się tam rzadko. Naiwne pytanie. Gdzie tam się zjeżdża i gdzie podchodzi? Mapka jakaś może? Nietutejszy jestem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 4 godziny temu, sstar napisał: Mapka jakaś może? Babia po wielu latach zakazu wreszcie udostępniona narciarzom, ale poruszanie tylko po wyznaczonych trasach, czasem jednokierunkowych. Babia Góra Diablak mapa szlaków narciarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 22 godziny temu, Zimnik napisał: można też powiedzieć że to Beskid dziki , na rzeczonym grzbiecie pieszych śladów nie było , choć ślady nart były. Szukałeś niedźwiedzia , jak masz zapisany ślad to poproszę na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 4 godziny temu, sstar napisał: Naiwne pytanie. Gdzie tam się zjeżdża i gdzie podchodzi? Mapka jakaś może? Nietutejszy jestem. Ogólnie rzecz mówiąc ten jedyny legalny zjazd (Diablak - Krowiarki) nie powala jakoś z kolan. Ot taka turystyka. A jeśli przestrzegać regulamin BgPN w 100% to wręcz nieprzyjemny - w okolicach Kępy jest kosodrzewina, którą najlepiej omijać powyżej tych 30 m (około 150 m od szlaku). Ponadto fajny las do jazdy pomiędzy Kępą a Sokolicą jest (patrząc z góry na dół) na prawo od szlaku. Z Sokolicy do Krowiarek jest wąska nartostrada wijąca się serpentynami przez las. Jej plusem jest to że nie ma tam pieszych. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zimnik Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 Godzinę temu, surfing napisał: Szukałeś niedźwiedzia , jak masz zapisany ślad to poproszę na prv. Niedźwiedzie widziałem wiele razy , chciałbym Rysia ale póki co się nie udało , a śladów jakoś nie rejestruję . Szkoda że z tej Babiej chociaż zielony szlak na południe nie jest udostępniony , bo nie jest jakoś nadzwyczaj popularny choć i tak północne stoki Babiej najbardziej kuszą 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 (edytowane) 8 godzin temu, surfing napisał: Babia po wielu latach zakazu wreszcie udostępniona narciarzom, Jechałem dziś przez Krowiarki.. cieżko by było zaparkować.. Edytowane 16 Luty 2023 przez Lexi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 20 godzin temu, Gerald napisał: Szkoda że nigdy nie udało mi się nim przejechać. Mnie też nie... ale istnieje jeszcze "stara" nartostrada do Ponikwi ..troche zarośnięta (chodze nią czasem w lecie) ale po opadzie mogło by być fajnie (nie na wszystkich mapach jest zaznaczona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 (edytowane) 17 minut temu, Lexi napisał: Mnie też nie... ale istnieje jeszcze "stara" nartostrada do Ponikwi ..troche zarośnięta (chodze nią czasem w lecie) ale po opadzie mogło by być fajnie (nie na wszystkich mapach jest zaznaczona). Czy to może to, co zaznaczone w wersji zimowej mapy.cz? Nie pokrywa się to z niebieskim letnim szlakiem. Edytowane 16 Luty 2023 przez Gerald 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 8 minut temu, Gerald napisał: Czy to może to, co zaznaczone w wersji zimowej mapy.cz? Nie pokrywa się to z niebieskim letnim szlakiem. Jest równoległa do szlaku, zobacz tutaj - jest podpisana>> https://mapa-turystyczna.pl/#49.81002/19.44385/16 Szlak niebieski idzie po części w wąskim parowie - słabo do jazdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 13 minut temu, Gerald napisał: Tak teraz patrze że to chyba to samo..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 21 minut temu, Lexi napisał: Tak teraz patrze że to chyba to samo..... To samo. Może kiedyś spróbuję nią zjechać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 Teraz, Gerald napisał: To samo. Może kiedyś spróbuję nią zjechać. Na dole tej nartostrady, przy tej drodze jest "jakaś stacja/przepompownia" ...parking na 3 auta ... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 16 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2023 2 godziny temu, Lexi napisał: Na dole tej nartostrady, przy tej drodze jest "jakaś stacja/przepompownia" ...parking na 3 auta ... Tam jest tak około 500 m przewyższenia. Biorąc pod uwagę że początkowo do tego wyciągu sami narciarze donosili benzynę (przez pierwsze kilkanaście lat, napędzany był silnikiem spalinowym), to mieli niezłą rozgrzewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2023 7 godzin temu, Gerald napisał: Tam jest tak około 500 m przewyższenia. Biorąc pod uwagę że początkowo do tego wyciągu sami narciarze donosili benzynę (przez pierwsze kilkanaście lat, napędzany był silnikiem spalinowym), to mieli niezłą rozgrzewkę. Ktoś kiedyś pisał ze jak wyciąg chodził to w promieniu 30km wszyscy wiedzieli że kręci, od Andrychowa po Wadowice. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2023 W dniach 20-28 luty będę po czeskiej stronie Karkonoszy (Pec pod Snezkou i okolice). Jeśli ktoś chciałby się dołączyć na jakąś wspólną turę - proszę pisać. Chyba @sstar Ty tam często bywasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2023 (edytowane) 23 godziny temu, Zimnik napisał: Niedźwiedzie widziałem wiele razy , chciałbym Rysia ale póki co się nie udało. Widziałeś niedźwiedzia w rejonie Beskid Bednarów, czy raczej w Tatrach? Edytowane 17 Luty 2023 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2023 2 godziny temu, Gerald napisał: W dniach 20-28 luty będę po czeskiej stronie Karkonoszy (Pec pod Snezkou i okolice). Jeśli ktoś chciałby się dołączyć na jakąś wspólną turę - proszę pisać. Chyba @sstar Ty tam często bywasz. Nie wiem czy będę, bo póki co w Łodzi. Jakbym był to się odezwę. Zdaj relację tak czy owak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 17 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2023 W dniu 11.02.2023 o 16:08, christof napisał: "Pieło zamarzło na Prusów wjechał ratrak" Pięknie, Prusów 1010m, trasa ponad 3km vertical 520m, tylko gdzie w Żabnicy zaparkować? https://pl.mapy.cz/s/hujojujaza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 17 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2023 2 godziny temu, surfing napisał: Pięknie, Prusów 1010m, trasa ponad 3km vertical 520m, tylko gdzie w Żabnicy zaparkować? Ul. Rekreacyjna po prawej stronie na samym początku. Rok temu było tam miejsce, startowaliśmy od drugiego domu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 18 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2023 Mała Straconka (Bielsko) - Magurka. Start parking na 15 aut - wolne miejsca tylko rano. Trasa podejścia 3,6km vertical 451m, zjazd tylko (koniec śniegu) do Przełęczy pod Łysą 4,1km. Na szczycie start w Puchar Magurki w narciarstwie biegowym, trasa 11km stylem klasycznym. Tablice przy parkingu ul. Borsucza Bielsko-Biała Rogacz, w tle Skrzyczne Dobra trasa na skitury, ja dzisiaj zmierzyłem się z nią na biegówkach, miejscami były to narty wodne, wszystko płynie. 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zimnik Napisano 21 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2023 W dniu 17.02.2023 o 11:32, surfing napisał: Widziałeś niedźwiedzia w rejonie Beskid Bednarów, czy raczej w Tatrach? Dwa razy w Tatrach dwa razy w Wielkiej Fatrze 2 razy w Niżnych i raz w Bieszczadach , a teraz spore ocieplenie więc cześć z nich pewnie się przebudzi. Niedzielne popołudniowe Pilsko z przełęczy Glinne na szczęście już w opadach śniegu , w rzekach sporo wody wiele potoków spływanych , na zdjęciu Koszarawa na stanie ostrzegawczym 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi