zając Napisano 5 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień No i po US Open dla Igi, szkoda bo chyba w kiepskim stylu - niestety (albo stety) nie oglądałam w nocy, ktoś widział? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 13 minut temu, zając napisał: No i po US Open dla Igi, szkoda bo chyba w kiepskim stylu - niestety (albo stety) nie oglądałam w nocy, ktoś widział? Nie był to dobry mecz Igi. Jedynie początek 2 seta to była wyrównana gra. Bardzo duża liczba błędów po stronie Igi. W drugim secie przy 3:3 mogła wyjść na 4:3 a zaczęła się mylić, dokonywać złych wyborów i w efekcie dala się przełamać. Uciekł set i cały mecz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień Cytując Filip Modrzejewski ze Sport.pl: "Niestety, analiza i wyciągnie wniosków w trakcie meczu to elementy gry, z którymi Świątek ma ogromny problem" "Wiktorowski próbował doradzać Świątek, jak wyjść z impasu, ale z czasem wydawał się coraz bardziej zirytowany, bo tenisistka nie stosowała się do jego zaleceń w perspektywie dłuższej niż raptem parę kolejnych punktów. Polka bardziej skupiała się na negatywnych emocjach w kierunku boksu niż analizowaniu tego, co się dzieje na korcie. Niestety, ta analiza i wyciąganie wniosków w trakcie meczu to element gry, z którym nasza tenisistka ma ogromny problem." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 10 godzin temu, MarioJ napisał: Cytując Filip Modrzejewski ze Sport.pl: "Niestety, analiza i wyciągnie wniosków w trakcie meczu to elementy gry, z którymi Świątek ma ogromny problem" "Wiktorowski próbował doradzać Świątek, jak wyjść z impasu, ale z czasem wydawał się coraz bardziej zirytowany, bo tenisistka nie stosowała się do jego zaleceń w perspektywie dłuższej niż raptem parę kolejnych punktów. Polka bardziej skupiała się na negatywnych emocjach w kierunku boksu niż analizowaniu tego, co się dzieje na korcie. Niestety, ta analiza i wyciąganie wniosków w trakcie meczu to element gry, z którym nasza tenisistka ma ogromny problem." Nie znam się na tenisie ale mimo wszystko zastanawia mnie, że ta krytykowana zawodniczka z tyloma wadami jakoś załapała się na 7 pozycję w rankingu zawodniczek wszechczasów. A mam wrażenie, że teraz coraz trudniej będzie utrzymywać się tak długo jak liderki z przed lat. Gdyby Iga wycofała się jutro z tenisa to pewnie będzie na wiele dekad najlepszą polską zawodniczką w tenisie. Mam wrażenie, że w tych wszystkich opiniach jest wiele niepotrzebnej spiny. Może należy dać Świątek czas na spadek formy, odzyskanie sił fizycznych i psychicznych. Bycie zawodniczką z szerszej czołówki. Może wróci na top mądrzejsza o te doświadczenia (o ten nadmierny wysiłek gonitwy za byciem jedynką). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień (edytowane) 45 minut temu, Wujot napisał: Nie znam się na tenisie ale mimo wszystko zastanawia mnie, że ta krytykowana zawodniczka z tyloma wadami jakoś załapała się na 7 pozycję w rankingu zawodniczek wszechczasów. A mam wrażenie, że teraz coraz trudniej będzie utrzymywać się tak długo jak liderki z przed lat. Gdyby Iga wycofała się jutro z tenisa to pewnie będzie na wiele dekad najlepszą polską zawodniczką w tenisie. Mam wrażenie, że w tych wszystkich opiniach jest wiele niepotrzebnej spiny. Może należy dać Świątek czas na spadek formy, odzyskanie sił fizycznych i psychicznych. Bycie zawodniczką z szerszej czołówki. Może wróci na top mądrzejsza o te doświadczenia (o ten nadmierny wysiłek gonitwy za byciem jedynką). Święta racja. Oczekiwania duże. Rosnące. A poziom tenisa się wyrównał. Mnie cieszy kolejny sezon bez kontuzji. Bez nerwowych zmian trenera. Z Pegulą w drugim secie załapała się na grę. Zaważyło kilka piłek przy przełamaniu, chyba nawet miała wtedy jakąś dogodną szansę skończyć gema. Czy przełamać? Inna sprawa. Mecz Peguli z Muchową pokazał, że Pegula mocna jest, z Sabalenką będzie batalia. A może gładko? Grasz jak przeciwniczka pozwala. Edytowane 6 Wrzesień przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 4 godziny temu, Wujot napisał: Nie znam się na tenisie ale mimo wszystko zastanawia mnie, że ta krytykowana zawodniczka z tyloma wadami jakoś załapała się na 7 pozycję w rankingu zawodniczek wszechczasów. A mam wrażenie, że teraz coraz trudniej będzie utrzymywać się tak długo jak liderki z przed lat. Gdyby Iga wycofała się jutro z tenisa to pewnie będzie na wiele dekad najlepszą polską zawodniczką w tenisie. Mam wrażenie, że w tych wszystkich opiniach jest wiele niepotrzebnej spiny. Może należy dać Świątek czas na spadek formy, odzyskanie sił fizycznych i psychicznych. Bycie zawodniczką z szerszej czołówki. Może wróci na top mądrzejsza o te doświadczenia (o ten nadmierny wysiłek gonitwy za byciem jedynką). Co racja, to racja. Mi się wydaje, że Iga jest ponad miarę ambitna i odczuwa wewnętrzny przymus wygrywania zawsze i wszędzie, a jak jej nie wychodzi, to złości się na siebie. Niby jest psycholog, ale naturę ciężko zmienić... Stąd ta załamka na olimpiadzie, teraz pewnie też jednak lekki zawód. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień (edytowane) 7 godzin temu, Wujot napisał: Nie znam się na tenisie ale mimo wszystko zastanawia mnie, że ta krytykowana zawodniczka z tyloma wadami jakoś załapała się na 7 pozycję w rankingu zawodniczek wszechczasów. A mam wrażenie, że teraz coraz trudniej będzie utrzymywać się tak długo jak liderki z przed lat. Gdyby Iga wycofała się jutro z tenisa to pewnie będzie na wiele dekad najlepszą polską zawodniczką w tenisie. Mam wrażenie, że w tych wszystkich opiniach jest wiele niepotrzebnej spiny. Może należy dać Świątek czas na spadek formy, odzyskanie sił fizycznych i psychicznych. Bycie zawodniczką z szerszej czołówki. Może wróci na top mądrzejsza o te doświadczenia (o ten nadmierny wysiłek gonitwy za byciem jedynką). Mi chodzi o to aby spróbować dostrzec, jakie słabe strony realnie ma Iga. Generalnie jak jej trochę nie idzie, to robi się bardzo nerwowa i wtedy to wpływa na jej grę. A może jest obecnie bardzo zmęczona psychicznie i fizycznie, a to musi wpływać ogólnie na jej formę dnia. A to że jest wystarczająco dobra, nie ulega wątpliwości. Edytowane 6 Wrzesień przez MarioJ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień (edytowane) 3 godziny temu, MarioJ napisał: Mi chodzi o to aby spróbować dostrzec, jakie słabe strony realnie ma Iga. Generalnie jak jej trochę nie idzie, to robi się bardzo nerwowa i wtedy to wpływa na jej grę. A może jest obecnie bardzo zmęczona psychicznie i fizycznie, a to musi wpływać ogólnie na jej formę dnia. A to że jest wystarczająco dobra, nie ulega wątpliwości. Zagrała 59 mecze przegrała 8 https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Iga_Świątek_tennis_season wyciągnęła sporo meczy gdy jej nie szło, często gra najlepiej gdy jest pod ścianą. Jak pisała Zając Iga jest ambitna, więc chce wygrywać zawsze, ale jest tylko człowiekiem. Wg https://www.wtatennis.com/stats zagrała najwięcej meczy w sezonie, ma prawo być zmęczona, cieszyć się należy, że nie okupiła tego kontuzją. Ja bym dużo dał aby utrzymała formę z tego sezonu jeszcze kilka lat... ps to tak jak rozważania dziennikarzy, ze lewy się kończy, a ten zasuwa obok 2x młodszych i strzela 4 gole na początek w 4 meczach, w technicznej la liga... może warto bardziej się cieszyć z sukcesów a nie szukać dziury w całym? Edytowane 6 Wrzesień przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień Iga rozgrywa bardzo dobry sezon. Moim zdaniem, Igrzyska to była kwestia regeneracji a nie głowy. Tu bardziej chyba jednak głowa. Mimo to i tak poprawiła swój wynik z ubiegłego roku. Końcówka sezonu będzie trudna - dużo punktów do obrony (końcówka poprzedniego sezonu w jej wykonaniu była fenomenalna). 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień Magdalena Fręch mistrzynią turnieju z cyklu WTA 500 w Guadalajarze! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień Iga odpoczywa, a Magdy dzielnie sobie radzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik A tymczasem Iga rozstała sie z Wiktorowskim..... (wcześniej Hubert pożegnał C Boyntona). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 49 minut temu, Lexi napisał: A tymczasem Iga rozstała sie z Wiktorowskim..... (wcześniej Hubert pożegnał C Boyntona). Jak to oceniacie ? Drodzy eksperci 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Jak to oceniacie ? Drodzy eksperci 🙂 Nie znam się, to się wypowiem 🙃: zmiany są potrzebne. Myślę że Iga sama wie i czuje, jeśli coś nie "gra" od dłuższego czasu i nie widzi progresu, to trzeba coś zmienić. Jest za młoda żeby stać w miejscu, a sporo jeszcze może się nauczyć jeśli będzie mieć od kogo. Miejmy nadzieję że z nowym trenerem złapie wiatr w żagle. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 5 godzin temu, MarioJ napisał: Jak to oceniacie ? Drodzy eksperci 🙂 Coś mi się wydaje, że to koniec Igi....Tam ewidentnie jest dużo większy problem jak trener. Sabalenka zje ją na śniadanie w przyszłym sezonie. Jednak za dotychczasowe emocje gorąco dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik Ja bym nie zwalniał trenera, który daje mi sukcesy. Jeśli są problemy w zespole, to ja bym dostosował resztę do trenera, a nie odwrotnie. Myślę że teraz nas czeka z rok perturbacji, a później Iga wskoczy na nowe, może lepsze tory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 58 minut temu, Jusik2002 napisał: Coś mi się wydaje, że to koniec Igi....Tam ewidentnie jest dużo większy problem jak trener. Sabalenka zje ją na śniadanie w przyszłym sezonie. Jednak za dotychczasowe emocje gorąco dziękujemy. Trener Sabalenki odtrąbił ze jelit jest jedynką i dostałe becki od Mychovej. Za rok będzie jeszcze starsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 4 godziny temu, zając napisał: Nie znam się, to się wypowiem 🙃: zmiany są potrzebne. Myślę że Iga sama wie i czuje, jeśli coś nie "gra" od dłuższego czasu i nie widzi progresu, to trzeba coś zmienić. Jest za młoda żeby stać w miejscu, a sporo jeszcze może się nauczyć jeśli będzie mieć od kogo. Miejmy nadzieję że z nowym trenerem złapie wiatr w żagle. Oby to Iga nie Daria czuła. Tomaszewski nie Jan mówi że ostatnio podpowiadała Wiktorowskiemu jak Iga ma grać a on pewno wie co mówi tak że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 41 minut temu, sstar napisał: Oby to Iga nie Daria czuła. Tomaszewski nie Jan mówi że ostatnio podpowiadała Wiktorowskiemu jak Iga ma grać a on pewno wie co mówi tak że tak. Stary dmucha Darię więc ona jest nie do ruszenia. No chyba,że przez starego 😜 Tam od dawna widać konflikt a Iga zaliczała coraz większy zjazd. Jak dla mnie to już jest jej koniec. Ale lepiej by było gdybym się mylił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 4 Październik Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 3 godziny temu, Jusik2002 napisał: Stary dmucha Darię więc ona jest nie do ruszenia. No chyba,że przez starego 😜 Tam od dawna widać konflikt a Iga zaliczała coraz większy zjazd. Jak dla mnie to już jest jej koniec. Ale lepiej by było gdybym się mylił... Wielu zawodników z najwyższej półki zmieniało trenerów, Djokovic Nadal, Federer, Murray itd. Nie odbiło się to negatywnie na Ich wynikach a wręcz przeciwnie podnosili Swoje umiejętności i zdobywali kolejne trofea. Uważam, że podobnie będzie z Igą Świątek. Polka mimo, że od US Open nie gra w dalszym ciągu jest jedynką. Moim zdaniem nowy trener może pomóc Świątek poprawić wiele elementów technicznych i taktycznych dzięki czemu będzie jeszcze mocniejsza i trudniejsza dla największych rywalek. Twierdzenie, że Świątek się kończy - absolutnie się z tym nie zgadzam, no może gdy spadnie poza czołową 20 to wtedy zacznę się martwić. Nawet jeśli Sabalenka zostanie jedynką rankingu to się nic nie zmieni według mnie. A życie prywatne kto z kim i dlaczego otoczenia drużyny Igi kompletnie mnie nie interesuje, to nie moja bajka. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 5 Październik Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik (edytowane) 8 godzin temu, marionen napisał: Wielu zawodników z najwyższej półki zmieniało trenerów, Djokovic Nadal, Federer, Murray itd. Nie odbiło się to negatywnie na Ich wynikach a wręcz przeciwnie podnosili Swoje umiejętności i zdobywali kolejne trofea. Uważam, że podobnie będzie z Igą Świątek. Polka mimo, że od US Open nie gra w dalszym ciągu jest jedynką. Moim zdaniem nowy trener może pomóc Świątek poprawić wiele elementów technicznych i taktycznych dzięki czemu będzie jeszcze mocniejsza i trudniejsza dla największych rywalek. Twierdzenie, że Świątek się kończy - absolutnie się z tym nie zgadzam, no może gdy spadnie poza czołową 20 to wtedy zacznę się martwić. Nawet jeśli Sabalenka zostanie jedynką rankingu to się nic nie zmieni według mnie. A życie prywatne kto z kim i dlaczego otoczenia drużyny Igi kompletnie mnie nie interesuje, to nie moja bajka. Piszesz analitycznie o aspekcie sportowym ale nie bierzesz pod uwagę sfery mentalnej, a na tą wpływają osoby z besposredniego otoczenia, a także zwykłe życie, bo sportowiec oprócz sportu ma jakieś życie często marne czy szczątkowe bo czasu brak, ale jednak. Przykład Osaki pokazał jak kruche są sukcesy gdy nie idą w parze z mocną psychiką. Nie wiemy co i jak u Igi, ale presja jest ogromna. Oby sobie poradziła także z tym elementem. Ja wolałbym osobiście mniej sukcesów a harmonię także w życiu osobistym i spokój w psychicznym czy psychologicznym. I tu rola pani psycholog, czy ojca jest jednak kluczowa, bo to dwie najważniejsze dla Igi osoby... nie da się od tych czynników abstrahować. Jeśli ten odpoczynek miałby pomóc to niech nawet odpuści te WTA świat się nie zawali, choć media będą miały pożywkę. Edytowane 5 Październik przez sstar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Październik Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 9 godzin temu, marionen napisał: Wielu zawodników z najwyższej półki zmieniało trenerów, Djokovic Nadal, Federer, Murray itd. Nie odbiło się to negatywnie na Ich wynikach a wręcz przeciwnie podnosili Swoje umiejętności i zdobywali kolejne trofea. Uważam, że podobnie będzie z Igą Świątek. Polka mimo, że od US Open nie gra w dalszym ciągu jest jedynką. Moim zdaniem nowy trener może pomóc Świątek poprawić wiele elementów technicznych i taktycznych dzięki czemu będzie jeszcze mocniejsza i trudniejsza dla największych rywalek. Twierdzenie, że Świątek się kończy - absolutnie się z tym nie zgadzam, no może gdy spadnie poza czołową 20 to wtedy zacznę się martwić. Nawet jeśli Sabalenka zostanie jedynką rankingu to się nic nie zmieni według mnie. A życie prywatne kto z kim i dlaczego otoczenia drużyny Igi kompletnie mnie nie interesuje, to nie moja bajka. Przydałoby się żeby Iga wprowadziła do gry parę elementów nowych, które zaskoczą konkurencję - przecież one wszystkie na pamięć już wiedza co gra Iga.. W tym może ktoś nowy pomóc. Marzyłbym sobie żeby chętniej szła do siatki i grała troszkę więcej kombinacyjnego tenisa.. takiego jak Iśka, która nie mając takiej siły jak inne tenisistki potrafiła nieraz doprowadzać je do łez. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 Październik Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 30 minut temu, Lexi napisał: Przydałoby się żeby Iga wprowadziła do gry parę elementów nowych, które zaskoczą konkurencję - przecież one wszystkie na pamięć już wiedza co gra Iga.. W tym może ktoś nowy pomóc. Marzyłbym sobie żeby chętniej szła do siatki i grała troszkę więcej kombinacyjnego tenisa.. takiego jak Iśka, która nie mając takiej siły jak inne tenisistki potrafiła nieraz doprowadzać je do łez. Cześć Radwańska na trenerkę 😉 . Grać potrafi a doświadczenie olbrzymie . W piłce nożnej to naturalne że zawodnik ambitny z wizją i doświadczeniem po zakończonej karierze robi kwity trenerskie i przejmuje jakiś klub. pozdro 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 5 Październik Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 45 minut temu, Lexi napisał: Przydałoby się żeby Iga wprowadziła do gry parę elementów nowych, które zaskoczą konkurencję - przecież one wszystkie na pamięć już wiedza co gra Iga.. W tym może ktoś nowy pomóc. Marzyłbym sobie żeby chętniej szła do siatki i grała troszkę więcej kombinacyjnego tenisa.. takiego jak Iśka, która nie mając takiej siły jak inne tenisistki potrafiła nieraz doprowadzać je do łez. Z drugiej strony to uproszczenie jej tenisa zaprowadziło ją tam gdzie jest. Efektywność zamiast efekciarstwa. Radwańska lubiłem oglądać to fakt, nawet na benefis pojechaliśmy do Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 5 Październik Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik (edytowane) Taki incydent z treningu więc udokumentowany zapewne: Jeden z treningów Igi Światek przed US Open był pokazywany na żywo, w internecie. Po 20 minutach i serii nieudanych zagrań Polka poszła pod bandę, odwróciła się i zaczęła przecierać oczy. "Czas popłakać..." – rzucił stojący po drugiej stronie kortu Tomasz Wiktorowski, wyraźnie zirytowany. Wzajemnej irytacji obie strony już nie były w stanie ukryć. https://www.onet.pl/sport/przeglad-sportowy/relacje-wymknely-sie-spod-kontroli-oto-tajemnica-decyzji-igi-swiatek/3bl2ehz,5e4c2379 ps u Igi chyba wrażliwość na poziomie Osaki, może i tak się nieco wzmocniła... Edytowane 5 Październik przez sstar 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi