filek Napisano 13 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2022 Cześć, chciałbym zapytać osoby bardziej doświadczone ode mnie, czy polecacie jakieś miejsce, gdzie po pierwsze, są niebieskie trasy, a po drugie można wieczorem pójść coś pozwiedzać? Trochę jeździłem w Zieleńcu, fajne miejsce, natomiast wieczorem nie bardzo jest gdzie iść. Chciałbym pojechać na kilka dni w takie miejsce gdzie ze stoku mogę wejść do hotelu, ogarnąć się i "iść w miasto". Takim dobrym przykładem był dla mnie Szczyrk, gdzie faktycznie można było coś zobaczyć, gdzieś pochodzić. Preferuję Polskę, ale Czechy też brzmią spoko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 13 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2022 12 minut temu, filek napisał: Cześć, chciałbym zapytać osoby bardziej doświadczone ode mnie, czy polecacie jakieś miejsce, gdzie po pierwsze, są niebieskie trasy, a po drugie można wieczorem pójść coś pozwiedzać? Trochę jeździłem w Zieleńcu, fajne miejsce, natomiast wieczorem nie bardzo jest gdzie iść. Chciałbym pojechać na kilka dni w takie miejsce gdzie ze stoku mogę wejść do hotelu, ogarnąć się i "iść w miasto". Takim dobrym przykładem był dla mnie Szczyrk, gdzie faktycznie można było coś zobaczyć, gdzieś pochodzić. Preferuję Polskę, ale Czechy też brzmią spoko Nie obraź się proszę ale ciekawego można zobaczyć w Szczyrku🤔? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filek Napisano 13 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2022 Wiesz, ja wiele nie widziałem, temat jest dla mnie ciągle dość świeży, bo zacząłem w styczniu tego roku. Z tym zwiedzaniem to może przesadziłem, ale chodzi o to, że jest gdzie się przejść, bo to jednak miejsce turystyczne. W przypadku Zieleńca to podejrzewam, że trzeba by zjechać do Duszników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 13 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2022 Wiesz, generalnie chyba w Polsce ciężko znaleźć taki "kurort" gdzie coś niesztampowego można znależć na miejscu - ja raczej zawsze liczę się z tym że gdzieś trzeba podjechać. Generalnie tu króluje podhale z pobliskimi bliskimi memu sercu Pieninami - jezioro czorsztyńskie z zamkami Czorsztyn, Niedzica, zaporą, skansen kolejowy w Chabówce, śliczny drewniany kościół w Dębnie. Do tego kilka opcji na termy w promieniu 30km, kuligi, lodowiska. Zakopane (jak ktoś lubi) na wyciągnięcie ręki. Tu celował bym w okolice Białka - Murzasichle - Bukowina. Napewno spory potencjał mają również Karkonosze z okolicami Szklarskiej Poręby i Karpacza - niestety z potencjałem narciarskim nie najlepiej a i warunki muszą się trafić. A szkoda, bo kopalni, wodospadów, jarów, malowniczych zameczków dworków jest tam co nie miara. No i pamiętajmy o tym że w momencie gdy schodzimy ze stoków zazwyczaj większość historycznych atrakcji się zamyka. Ciężki temat zarzuciłeś, ale doprecyzowując region na pewno paru z nas w organizacji wolnego czasu ci dopomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filek Napisano 13 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2022 Najbliżej mam do regionu dolnośląskiego. Do Zieleńca mam 3 godziny drogi samochodem i jest w sam raz na "jednodniówkę". Natomiast jestem otwarty na różne tereny, gdyż planuję wyjazd kilkudniowy. Słyszałem wiele dobrego o Czechach, choć podobno niełatwo tam o niebieskie szklaki (tak słyszałem, czy to prawda to nie wiem). W mojej pracy zachwalane są Włochy, ale dla mnie to trochę za odważnie się wydaje jak na mój staż (organizacja dojazdu itp.), więc celuję raczej w Polskę lub Czechy. Wracając, słyszałem niezłe opinie o Tyliczu. Ktoś był, potwierdzi czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 13 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2022 (edytowane) Godzinę temu, filek napisał: Najbliżej mam do regionu dolnośląskiego. Do Zieleńca mam 3 godziny drogi samochodem i jest w sam raz na "jednodniówkę". Natomiast jestem otwarty na różne tereny, gdyż planuję wyjazd kilkudniowy. Słyszałem wiele dobrego o Czechach, choć podobno niełatwo tam o niebieskie szklaki (tak słyszałem, czy to prawda to nie wiem). W mojej pracy zachwalane są Włochy, ale dla mnie to trochę za odważnie się wydaje jak na mój staż (organizacja dojazdu itp.), więc celuję raczej w Polskę lub Czechy. Wracając, słyszałem niezłe opinie o Tyliczu. Ktoś był, potwierdzi czy warto? No ale Tylicz, Krynica to już mega dystans choć urocza okolica. Lepiej poszperać coś w Sudetach. Dolna Morava niepodal Zieleńca mi się przypomniała, mają i fajną stację narciarską a i w jej granicach wieża widokowa (sciezka w koronach drzew) i nowość: najdłuższy most wiszący w Europie - na pewno coś w tym temacie słyszałeś. Janskie Laznie - PEC nieopodal... Temat rzeka. Wszystko zależne od tego ile i jak chcesz pojeździć oraz co chcesz zobaczyć. Edytowane 13 Październik 2022 przez lika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 Pomyśl też o Rokytnicach nad Jizerou - na kilka dni powinno być ok: trasy w większości niebieskie, jest miasteczko na wieczorne wyjście, można też wyskoczyć do na dzień do pobliskich Paseków nad Jizerou. Trasy łatwiejsze niż w Janskich Laznach i w Pecu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 11 godzin temu, filek napisał: Cześć, chciałbym zapytać osoby bardziej doświadczone ode mnie, czy polecacie jakieś miejsce, gdzie po pierwsze, są niebieskie trasy, a po drugie można wieczorem pójść coś pozwiedzać? Trochę jeździłem w Zieleńcu, fajne miejsce, natomiast wieczorem nie bardzo jest gdzie iść. Chciałbym pojechać na kilka dni w takie miejsce gdzie ze stoku mogę wejść do hotelu, ogarnąć się i "iść w miasto". Takim dobrym przykładem był dla mnie Szczyrk, gdzie faktycznie można było coś zobaczyć, gdzieś pochodzić. Preferuję Polskę, ale Czechy też brzmią spoko Krynica Zdrój - to prawdziwy kurort, stoki masz zarówno łatwe jak i trudne. Po nartach też jest co robić. Wisła - moim zdaniem ciekawsza od Szczyrku. Kazimierz Dolny - mały, kameralny stok, dość interesujące miasteczko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 12 godzin temu, filek napisał: W mojej pracy zachwalane są Włochy, ale dla mnie to trochę za odważnie się wydaje jak na mój staż (organizacja dojazdu itp.) I mają rację. Auto masz ? , 12 godzin za kółkiem wytrzymasz ? Skąd chcesz jechać, w jakim terminie i ile osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, moruniek napisał: Kazimierz Dolny - mały, kameralny stok, dość interesujące miasteczko. @moruniek jedyny litości 😀 - ma być na kilka dni, idąc tym tropem może być też Górka Szczęśliwicka ze zwiedzaniem Zamku Królewskiego, Łazienek, Wilanowa ..... Edytowane 14 Październik 2022 przez Jeeb literki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 7 minut temu, Jeeb napisał: @moruniek jedyny litości 😀 - ma być na kilka dni, idąc tym tropem może być też Górka Szczęśliwicka ze zwiedzaniem Zamku Królewskiego, Łazienek, Wilanowa ..... Świetny pomysł 😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 W PL Krynica Zdrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filek Napisano 14 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 8 godzin temu, Jeeb napisał: 12 godzin za kółkiem wytrzymasz ? Wytrzymam, chociaż tutaj sam bardziej bym szukał ekipy, która już zna teren, do której bym się dokleił razem z żoną 😁 A tak poza tym, to dziękuję wszystkim za propozycje. Są interesujące i już zaczynam je porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 14 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 9 godzin temu, Jeeb napisał: 12 godzin za kółkiem wytrzymasz ? A po co 12? 😉 Z Wrocka do Garmisch - Insbrucka 8-9h.... Tak naprawdę - albo narty, albo zwiedzanie. W Alpach w większości ośrodków (nawet pozornie małych) możesz spokojnie zaliczyć spacer, knajpki etc. I każdy z nich zabije Szczyrk by night ;)) Na pierwszy raz super jest rejon Zugspitze Arena - miejscowości Lermoos, Berwang etc. Kurort Garmisch pod bokiem jakby co. Przy odpowiedniej polityce cenowo nie odjedziesz od ferii w PL - temat wałkowany już tu milion razy. Jeżeli koniecznie nasze góry - to jak wspominał @moruniek - Wisła. Wyciągów tam dość , jak do Szczyrku to też skoczysz, aquapark w Gołębiu jest, deptak też, skocznia itp.... Atut na parę dni - Wiślański skipass. Warto obserwować, co zrobią w tym roku na black friday..... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filek Napisano 14 Październik 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 15 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2022 Ja się przyłączam do opinii wyżej, jeśli mowa o nartach u nas i szuka się ładnego miasteczka to zdecydowanie Krynica 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acoto Napisano 17 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2022 On 10/14/2022 at 10:16 PM, Greg said: Tak naprawdę - albo narty, albo zwiedzanie. no i dokładnie. Bywałem w wielu miejscówkach ale po całodniowych zjazdach, na cokolwiek after, ochoty nie miałem. Chyba, że masaż, fizjoterapia etc. czyli zabiegi przygotowujące do kolejnego dnia zjazdowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 17 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2022 Ja po nartach to lubię głównie termy/sauny, więc dołączam się do przedmówców: Wisła (Gołębiewski), ewentualnie Białka (termy + większy wybór łatwych tras). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 17 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2022 Tylicz narciarsko będzie łatwy i przyjemny. Zwiedzać to raczej nie ma tam czego, spacerowo też raczej slabo. Prędzej Muszyna i oczywiście Krynica (wszystko masz w zasięgu kilku minut autem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi