Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Via Lattea - czy dalej istnieje? ktoś coś wie?

jacekk

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy zaprasza do Turynu w styczniu i zastanawiam się nad tym ośrodkiem, jako że jest to duży ośrodek położony najbliżej Turynu.
Jedna rzecz, która wydaje mi się bardzo dziwna: 400km tras, więc ogromny ośrodek, a ostatni news na ich stronie jest z lutego *2021* (informacja o zamknięciu w zwiazku z covidem)!
Jestem z tego pokolenia, że jak czegoś nie ma w internecie, to to nie istnieje, więc zastanawiam się czy kojarzycie coś czy ten ośrodek w ogóle działa? Zbankrutował przez covid? Nie mogę znaleźć żadnych informacji, ceny skipassów są z niewiadomo kiedy (bo dzienny jest za 40 euro - przy tej wielkości ośrodka nie chce mi się wierzyć). Ostatni sezon był specyficzny przez certyfikaty covidowe i testy, ale z tego co kojarzę wyciągi chodziły, przynajmniej w Dolomitach, więc wydaje mi się dziwny brak jakiejkolwiek aktualizacji strony w zeszłym sezonie. Ktoś ma jakieś informacje co tam się wydarzyło?

https://www.skiresort.info/ski-resort/via-lattea-sestrieresauze-doulxsan-sicarioclavieremontgenevre/

piszą że wszystko działa normalnie

26 minut temu, jacekk napisał:

duży ośrodek położony najbliżej Turynu.

Jeszcze masz w podobnej odległości ośrodki Monte Rosa i Matterhorn Ski Paradise.

• Like 1

Byłem w marcu tego roku w Sestriere. Śniegu rzeczywiście nie było dużo,ok.50-60 cm. Najlepsze warunki w Sestriere i po stronie francuskiej. Cały środek słabo ze śniegiem, sporo kamieni bo kruche skały i ratraki mieszały je ze śniegiem na  trasach. Sporo tras zamkniętych, lub z przewianym śniegiem. Trasy w samym Sestriere dobrze przygotowane, ludzi umiarkowanie, kolejki do wyciągów w szczycie dnia na kilka minut. Ogólnie polecam, a jesli jest sporo śniegu to gdy wiekszość ośrodka działa może być rewelacyjnie. Ceny umiarkowane w porównaniu z innymi topowymi osrodkami. Z Turynu dojazd prawie cały czas autostradą z wyjatkiem ostatnich kilkunastu kilometrów. 

• Like 1

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Skiresort.info to nie jest strona ośrodka, więc nie jestem pewien czy mają aktualne informacje, ale z relacji powyżej wynika, że ośrodek działa :)

Zobaczymy, jaka będzie zima w tym roku (najważniejsze, żeby nie była nuklearna :P), może śniegu będzie trochę więcej.

• 2 years later...

Nie byłem wprawdzie osobiście (a ośrodek rozważałem) ale niedawno czytałem relację na alpinforum. Generalnie ośrodek z roku na rok coraz bardziej się zwija, lata świetności (a takie były) ma już za sobą. Coraz mniej wyciągów, coraz mniej otwartych tras, infrastruktura przestarzała. Mnie odeszła ochota.