Lexi Napisano 9 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2022 Dane mi było zakosztować z początkiem września Gór Białych na Krecie. Kreta w 90% składa sie z gór wiec jedynie "liznąłem" temat tego co tu można zrobić... a można sporo. Czytałem gdzieś że 30 szczytów powyżej 2000m, do tego duży wybór stopnia skomplikowania tras - dla każdego, zarówno spacerowiczów jak i ekspertów aż po alpinistów. Do tego sporo spektakularnych wąwozów i sporo jaskiń i innych dziur. Najlepsze ....prawie ZERO ludzi w górach.. Raj dla tych którzy lubią chodzić. Szczyty widać z każdego zakątka wyspy... z miasta i z wody.. Góry sa bardzo fajne.. Ale wąwozy to jest to dla czego warto tutaj przyjechać!! ..pewnie tutaj wrócę.... 5 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2022 Wąwóz Ha chciałem kiedyś nawiedzić z Agios Nikolaos ale słabo mi poszło, piargi w sandałach z prawego ogranicznika za wysoko wszedłem i z podkulonym ogonem nad morze z powrotem, po drodze ugościł mnie jakiś Grek w winnicy i co nieco polał… na osłodę i na skołatane nerwy, potem kąpiel. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 A jak już przy wąwozach przy przełomach jjestesmy to na Sycylii fajne są gorges of alcantara gdzie dostaje się gumiaki takie na szelki po pachy i posuwa się w gore rzeki po kolejnych progach łatwo nie jest, sorry za off. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 7 godzin temu, sstar napisał: A jak już przy wąwozach przy przełomach jjestesmy to na Sycylii fajne są gorges of alcantara gdzie dostaje się gumiaki takie na szelki po pachy i posuwa się w gore rzeki po kolejnych progach łatwo nie jest, sorry za off. Te kamienie tam mocno "wylizane" przez wodę ...tak jakby tam głębiej bywało okresowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 2 godziny temu, Lexi napisał: Te kamienie tam mocno "wylizane" przez wodę ...tak jakby tam głębiej bywało okresowo.. Lodowiec… był ale się pewno zmył, ten z Etny. W gumiakach po tych skałach boczkiem wspinaczka - raz nurkiem się zakończyła a woda zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 Godzinę temu, sstar napisał: Lodowiec… był ale się pewno zmył, ten z Etny. W gumiakach po tych skałach boczkiem wspinaczka - raz nurkiem się zakończyła a woda zimna. ..bo "gumiaczki" do chodzenia po kamieniach w wodzie powinny być podbite filcem..😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 W dniu 9.09.2022 o 18:55, Lexi napisał: Dane mi było zakosztować z początkiem września Gór Białych na Krecie. Kreta w 90% składa sie z gór wiec jedynie "liznąłem" temat tego co tu można zrobić... a można sporo. Czytałem gdzieś że 30 szczytów powyżej 2000m, do tego duży wybór stopnia skomplikowania tras - dla każdego, zarówno spacerowiczów jak i ekspertów aż po alpinistów. Do tego sporo spektakularnych wąwozów i sporo jaskiń i innych dziur. Najlepsze ....prawie ZERO ludzi w górach.. Raj dla tych którzy lubią chodzić. Szczyty widać z każdego zakątka wyspy... z miasta Cześć. To zdjęcie Chanii robiłeś z drona... Góry i zatoki na Ktecie powalają. Piękne foty, czuć ten klimat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 Godzinę temu, Lexi napisał: ..bo "gumiaczki" do chodzenia po kamieniach w wodzie powinny być podbite filcem..😀 Ja próbowałem po skałach, boczkiem, nie po wodzie… wspinaczkowe by się przydały… kalosze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2022 (edytowane) 31 minut temu, marionen napisał: Cześć. To zdjęcie Chanii robiłeś z drona... Góry i zatoki na Ktecie powalają. Piękne foty, czuć ten klimat. Tak, pierwsze dwie foty z drona. Edytowane 10 Wrzesień 2022 przez Lexi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 13 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2022 W dniu 9.09.2022 o 18:55, Lexi napisał: Ale wąwozy to jest to dla czego warto tutaj przyjechać!! Jak fajne wąwozy poza Samarią to Sfakia Polecam Imbros, Sfakia i Kavi (Imbros popularny prawie jak Samaria). Pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 13 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2022 2 godziny temu, mirekn napisał: Jak fajne wąwozy poza Samarią to Sfakia Polecam Imbros, Sfakia i Kavi (Imbros popularny prawie jak Samaria). Pozdrawiam mirekn Kilka ze zdjeć zawieszonych powyżej zrobionych właśnie w Imbros.....troche ludzi spotkałem ale znośnie - Samarie celowo ominąłem bo wyczytałem że tam raczej dzikie tłumy, no i droga w jedną strone - nie żebym był nietowarzyski...lubię fajnych ludzi - ale niekoniecznie w górach.😉 Zdravim Mirku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 13 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2022 Godzinę temu, Lexi napisał: Samarie celowo ominąłem bo wyczytałem że tam raczej dzikie tłumy, no i droga w jedną strone Startując Samarię o 7:45 (jak pogadasz w kasie to Cię wpuszczą) jesteś sam przy wodopoju też a i da radę po odhaczeniu na końcowej bramce pylnąć się nazad do Omalos (ale jest trochę tłoczno). ps. Wielkie Dzięki za zdjęcia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi