surfing Napisano 5 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2022 Albania Durres, wielu z nas jeszcze nie odkryło, ja byłem pierwszy raz i nie żałuje, podpowiem gdzie szukać noclegu, a którego rejonu unikać. Polecam rejon Golem i Mali Robit piękna plaże, fale, las piniowy (sosny) - można kilometrami spacerować bez butów wzdłuż plaży, zdecydowanie odradzam rejon najbliżej miasta, ze względu na gęstą zabudowę i morze bez fal. Pomiędzy tymi obszarami jest teren wojskowy. Całość od Durres do Mali i Robit przeszliśmy na nogach. Ludzie przyjaźni, często władają kilkoma językami obcymi, wielu czyta książki na plaży- w weekendy po plaży chodzą sprzedawcy książek bo masa letników przyjeżdża z Tirany , grają też na plaży w szachy lub inne gry planszowe. Kuchnia przepyszna zwłaszcza dla wielbicieli owoców morza. Ponad 85% energii elektrycznej dostarczają elektrownie wodne, bunkry dalej stoją (dobry beton), teraz dużo budują apartamentów, w niektórych rejonach bardzo rozsądnie wpisane w przestrzeń. Polecam dla wielbicieli porannego pływania w morzu, szumu fal i spacerów p piasku - są też długie odcinki deptaków przy plaży. Parę zdjęć ,,biednej" Albanii 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 5 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2022 (edytowane) Łza się w oku kręci,przypominam sobie Albanię zaraz po wojnie w Kosowie, była wtedy krainą równie turystyczną jak Somalia, i miasto Bayram Curri,przed podróżą do którego wszyscy mnie w Albanii specjalnie ostrzegali.Jak ten świat się zmienia... Edytowane 5 Lipiec 2022 przez lski@interia.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2022 Ja bym dodam jeszcze, kilka zdjęć z zeszłego roku (byliśmy w Golem). Najlepsza knajpa w okolicy (dla miejscowych). Za kanałkiem, gdzie kończą się apartamentowce i zaczyna Albania dla miejscowych. I pyszne (bardzo tanie) jedzenie. yy. A to sprzedawca kukurydzy na plaży. Prosto z taczki. Spacerując warto patrzeć pod nogi - mamy masę niezabezpieczonych studzienek. Jadąc autem po bocznych drogach, też patrzmy. Zmiany, zmiany. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 7 Lipiec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2022 W dniu 5.07.2022 o 22:49, moruniek napisał: Najlepsza knajpa w okolicy (dla miejscowych). Za kanałkiem, gdzie kończą się apartamentowce i zaczyna Albania dla miejscowych. Za tym ujściem? Gdzieś tu https://pl.mapy.cz/s/cehohahako Ten rejon Golem jest strzeżony i ogrodzony, jest tam sporo domów letniskowych mieszkańców Tirany i kilka fajnych knajp. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2022 9 minut temu, surfing napisał: Za tym ujściem? Gdzieś tu https://pl.mapy.cz/s/cehohahako Ten rejon Golem jest strzeżony i ogrodzony, jest tam sporo domów letniskowych mieszkańców Tirany i kilka fajnych knajp. Za tym kanałem, nieco się zmienił przez rok. My mieszkaliśmy w tym ogrodzonym rejonie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi