mysiauek Napisano 24 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2022 Hej, wybieram się za pare tygodni w okolice Bad Hofgestein. Pozwiedzać, poglądać, pokąpać się w termach. Przy okazji zobaczyć czy zimą warto z dzieckiem pojechać. Kto był i może: 1. polecić miejsce do spania? 2. opowiedzieć co warto zobaczyć, gdzie się wybrać itp itd? Oczywiście zarówno latem jak i zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2022 17 minut temu, mysiauek napisał: 1. polecić miejsce do spania? https://www.thermenappartements.at/therme/alpentherme-gastein-oesterreich.html jak tu nocujesz to masz bezpośrednie wejście na basen w cenie noclegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 25 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2022 21 godzin temu, mysiauek napisał: Hej, wybieram się za pare tygodni w okolice Bad Hofgestein. Pozwiedzać, poglądać, pokąpać się w termach. Przy okazji zobaczyć czy zimą warto z dzieckiem pojechać. Kto był i może: 1. polecić miejsce do spania? 2. opowiedzieć co warto zobaczyć, gdzie się wybrać itp itd? Oczywiście zarówno latem jak i zimą. Byłam i latem - z dwunastoletnią wówczas córką i zimą dwa lata temu. ad 1. miejsce do spania - zależy czego szukasz. W lecie wzięliśmy pokój z łazienką w Jugendherberge w Bad Gastein - standard hostelowy, ale było budżetowo i dawali jeść. Chciałam akurat w Bad Gastein, bo wieczorem w uzdrowiskowej części miasta odbywały się koncerty i można było miło i nastrojowo spędzić czas. W zimie mieszkałam w bardzo ładnym i przestronnym apartamencie na początku doliny Angertal (Bad Hofgastein). Ad. 2 Byliśmy nastawieni na chodzenie po górach i zwiedzanie, więc świetną opcją okazała się karta turystyczna Salzburgerland Card Na 6 dni kosztowała wtedy 60 euro, teraz widzę, że jest to 82 euro, a dzieci płacą połowę. Karty turystyczne w Austrii zwykle wypadają zdecydowanie korzystniej, niż gdyby chciało się korzystać z atrakcji oddzielnie - sporo z atrakcji jest w cenie, a na inne były zniżki. Co zwiedzaliśmy? Liechtensteinklamm (piękny wąwóz), okoliczne góry (szlaki wokół Fulseck do Dorfgastein, ze Stubnerkogel do Sportgastein, dolina Kötschach), Großglocknerstraße i minizoo w Ferleiten (młoda jest zwierzolubna), Heiligenblut, jeden dzień na zabytki Salzburga. W termach byliśmy raz, ale oczywiście można było częściej. Bardzo fajne miejsce na wakacje, polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 26 Maj 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2022 17 godzin temu, tanova napisał: Byłam i latem - z dwunastoletnią wówczas córką i zimą dwa lata temu. ad 1. miejsce do spania - zależy czego szukasz. W lecie wzięliśmy pokój z łazienką w Jugendherberge w Bad Gastein - standard hostelowy, ale było budżetowo i dawali jeść. Chciałam akurat w Bad Gastein, bo wieczorem w uzdrowiskowej części miasta odbywały się koncerty i można było miło i nastrojowo spędzić czas. W zimie mieszkałam w bardzo ładnym i przestronnym apartamencie na początku doliny Angertal (Bad Hofgastein). Ad. 2 Byliśmy nastawieni na chodzenie po górach i zwiedzanie, więc świetną opcją okazała się karta turystyczna Salzburgerland Card Na 6 dni kosztowała wtedy 60 euro, teraz widzę, że jest to 82 euro, a dzieci płacą połowę. Karty turystyczne w Austrii zwykle wypadają zdecydowanie korzystniej, niż gdyby chciało się korzystać z atrakcji oddzielnie - sporo z atrakcji jest w cenie, a na inne były zniżki. Co zwiedzaliśmy? Liechtensteinklamm (piękny wąwóz), okoliczne góry (szlaki wokół Fulseck do Dorfgastein, ze Stubnerkogel do Sportgastein, dolina Kötschach), Großglocknerstraße i minizoo w Ferleiten (młoda jest zwierzolubna), Heiligenblut, jeden dzień na zabytki Salzburga. W termach byliśmy raz, ale oczywiście można było częściej. Bardzo fajne miejsce na wakacje, polecam. Super, dzięki bardzo. My na góry będziemy mieli jeden dzień, więc planuję wiszący most i Grossglockner Blick. Dzięki za wspomnienie minizoo, spróbujemy podskoczyć też w tygodniu. Poza tym termy jedne i drugie i prawdopodbnie potem jazda na południe dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 30 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2022 W dniu 26.05.2022 o 14:43, mysiauek napisał: prawdopodbnie potem jazda na południe dalej. Tak - my też tak zrobiliśmy - tydzień w Gastein, potem przeprawa auta na platformie kolejowej przez tunel (była kolejna atrakcja ;-)) i dzida do Chorwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 31 Maj 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2022 W dniu 30.05.2022 o 12:27, tanova napisał: Tak - my też tak zrobiliśmy - tydzień w Gastein, potem przeprawa auta na platformie kolejowej przez tunel (była kolejna atrakcja ;-)) i dzida do Chorwacji My podobnie ale mimo wszystkich zalet Chorwacji wolimy Włochy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Pociągnę dalej w tym temacie. Gdzie kupujecie winietki jadąc przez Breclav? I takie samo pytanie o tankowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 6 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2022 20 minutes ago, mysiauek said: Pociągnę dalej w tym temacie. Gdzie kupujecie winietki jadąc przez Breclav? I takie samo pytanie o tankowanie. teraz to się już chyba kupuje online tak przynajmniej zrobiłem w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Czerwiec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 12 godzin temu, Plywak napisał: teraz to się już chyba kupuje online tak przynajmniej zrobiłem w kwietniu O to muszę doczytać czy nie ma już zasady "18 dni dla nie przedsiębiorcy". Pech jest, że będę jechał bez planu kiedy. Wsiadamy w samochód i wyjeżdżamy - bez dokładnego wczesniejszego planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 2 godziny temu, mysiauek napisał: O to muszę doczytać czy nie ma już zasady "18 dni dla nie przedsiębiorcy". Pech jest, że będę jechał bez planu kiedy. Wsiadamy w samochód i wyjeżdżamy - bez dokładnego wczesniejszego planu. Dalej obowiązuje te 18 dni dla "zwykłych" kupujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 7 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 Wciąż można kupić normalnie winietki normalnie na przygranicznych stacjach benzynowych, w lutym tak kupowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Czerwiec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 38 minut temu, JC napisał: Dalej obowiązuje te 18 dni dla "zwykłych" kupujących Dzięki za info. 9 minut temu, tanova napisał: Wciąż można kupić normalnie winietki normalnie na przygranicznych stacjach benzynowych, w lutym tak kupowałam. Właśnie, nie jechałem lata przez Brzecław i nie pamiętam czy są tam na stacjach dostępne i 24/7. Istnieje też szansa, że będę spał w Brzecławiu. Nawet duża, to pewnie zbadam jeśli nikt nic nie poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 7 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 6 hours ago, mysiauek said: O to muszę doczytać czy nie ma już zasady "18 dni dla nie przedsiębiorcy". Pech jest, że będę jechał bez planu kiedy. Wsiadamy w samochód i wyjeżdżamy - bez dokładnego wczesniejszego planu. Prawdę mówiąc, to kupowałem dzień przed wyjazdem, nie pamiętam czy wziąłem dla przedsiębiorcy, sprawdzę przy okazji. a tutaj: https://www.winietaaustria.pl/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 Godzinę temu, Plywak napisał: a tutaj: https://www.winietaaustria.pl/ ? Grubo. Za winietę o wartości 9,60 EUR chcą 69,99 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 7 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2022 (edytowane) Na Austrię kupowałem tutaj zaznaczając przedsiębiorcę Digitale Vignette (asfinag.at) Na Czechy tutaj Elektroniczna winieta autostradowa - eDalnice W Austrii można było kupić na stacjach, ale nie wszystkich. W Czechach chyba tylko elektroniczna, były jakieś punkty na granicy gdzie pośredniczyli przy zakupie elektronicznym. Edytowane 7 Czerwiec 2022 przez brachol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 8 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2022 Można też kupić na poczcie po normalnych cenach ,bez pośredników czy to Czechy czy Austria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 8 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2022 W dniu 7.06.2022 o 11:36, mysiauek napisał: O to muszę doczytać czy nie ma już zasady "18 dni dla nie przedsiębiorcy". Pech jest, że będę jechał bez planu kiedy. Wsiadamy w samochód i wyjeżdżamy - bez dokładnego wczesniejszego planu. 22 godziny temu, JC napisał: Dalej obowiązuje te 18 dni dla "zwykłych" kupujących W internecie są też takie informacje: "Winiety austriackie: https://shop.asfinag.at/.../maut.../elektroniczna-winieta/ - w przypadku Austrii można zaznaczyć zakup na firmę (nawet jak nie masz firmy), wtedy winieta będzie mogła być ważna od zaraz (to rezygnacja z prawa do odstąpienia od umowy). - ponadto na tej samej stronie można kupić bilet na przejazd przez Przełęcz Brenner. Wówczas możecie skorzystać z lewego skrajnego pasa i ominąć ewentualny korek do bramek." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 15 Czerwiec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2022 No, to w najbliższym czasie wrócęz informacją, jak wygląda zakup winiet dla osoby fizycznej, która nie zakupiła jej 18 dni przed terminem. Do zobaczenia !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2022 W dniu 15.06.2022 o 12:41, mysiauek napisał: No, to w najbliższym czasie wrócęz informacją, jak wygląda zakup winiet dla osoby fizycznej, która nie zakupiła jej 18 dni przed terminem. Do zobaczenia !! zawsze kupowałem na stacji benzynowej przed granicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 20 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2022 W dniu 17.06.2022 o 00:40, Jeeb napisał: zawsze kupowałem na stacji benzynowej przed granicą Zakup elektroniczny jest jednak dużo wygodniejszy - ostatnio jadąc na rower w Dolomity kupiłem wszystko elektronicznie, włącznie z odcinkiem przez Brenner i dzięki temu nie było żadnych dodatkowych stopów, a przez Brenner smignelismy pasem dla winiet elektronicznych bez kolejek i szukania portfela. Ktoś juz tu wspominał - na stronie ASFINAGu wystarczy zaznaczyć, ze jest sie przedsiębiorca - nawet jak sie nim nie jest - i winieta działa od razu, bez 18 dni karencji. Z czeska winieta w ogóle nie ma kłopotu. Swoją droga ciekawe, jak dwa kraje EU różnie interpretują przepisy o ochronie konsumentów, bo to ze względu na prawo do odstąpienia od umów zawartych na odległość, Austriacy maja ta karencję… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 4 Lipiec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2022 Przetestowane. 1. Czeska winietki online. Zakup w 3 minuty. Spotkaliśmy Polaków zdziwionych, że obsługa wysłała ich do Internetu na zakupy 2. AUT kupione w Brzecławiu bez problemu i tak samo przy powrocie na granicy. Przy okazji postój z dzieckiem, co u mnie ma znaczenie. 3. Ciekawie z opłatami w IT. Czasem kartą działala a czasem nie. Tam gdzie nie było możliwości płatności gotówką, Pan po włosku coś tam gadał a potem szlaban się otwiera a dla kierowcy drukuje się bilet z instrukcją jak j gdzie opłacić przejazd. Dobre i szybkie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2022 Bad Gastein a raczej Bad Hof Gastein - odwiedzone latem. Spróbuję w najbliższych tygodniach napisać krótkę relację. Ogólnie: 10/10. Jedno z fajnieszych miejsc w jakich kiedykolwiek byłem. I chyba TOP 3 najpiękniejszych pod względem widokowym. Najważniejsze: siedmiolatka mega zauroczona i mega zadowolona z wszystkich atrakcji !! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi