marteczkago Napisano 27 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2022 Hejo, Planuję wyjazd od 6-12 marca i tak się zastanawiam gdzie by tu jechać ... chętnie poczytam co sugerujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 27 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2022 Ale że co, w kraju? Ja za tydzień uderzam na 3 dni (choć jazdy pewnie uzbiera się na dwa) w Karkonosze. Prognozy zapowiadają się obiecująco, a więc być może Szrenica w pełnej okrasie plus któryś z ośrodków w Czechach. Spindlerovy Mlyn, PEC - Cerna Hora (Janske Laznie) , Rokytnyce, do tego Czarna Góra, Zieleniec. Będzie w czym wybierać początkiem marca w tamtych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marteczkago Napisano 27 Luty 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2022 W sumie to raczej Włochy lub Austria. Myslałam o Alta Badia ze względu na widoki ( jeszcze nie byłam ale z forum ktoś polecał widokowo) . Generalnie teskni mi sie za słoneczkiem a we Wloszech bywa go sporo, ale z drugiej strony śniegu chyba więcej w AT. No i taki mam dylemat a trzeba by coś zabookować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGnk Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń Podepnę się pod temat. Co wybraliście? Zaczęłam rozważać Alpy, do tej pory jeździłam tylko w Zieleńcu, Czarnej, Harrachovie i Karpaczu. Nie mogę się ogarnąć na forum i znaleźć odpowiedniego wątku dla "żółtodziobów" w temacie wyjazdów zagranicznych. Gdzie na pierwszy raz najlepiej jechać, czy kwiecień jest jeszcze dobrym terminem, czy lepiej wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 13 minut temu, AGnk napisał: Podepnę się pod temat. Co wybraliście? Zaczęłam rozważać Alpy, do tej pory jeździłam tylko w Zieleńcu, Czarnej, Harrachovie i Karpaczu. Nie mogę się ogarnąć na forum i znaleźć odpowiedniego wątku dla "żółtodziobów" w temacie wyjazdów zagranicznych. Gdzie na pierwszy raz najlepiej jechać, czy kwiecień jest jeszcze dobrym terminem, czy lepiej wcześniej. Gruzja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marteczkago Napisano 15 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń W dniu 14.01.2024 o 14:02, AGnk napisał: Podepnę się pod temat. Co wybraliście? Zaczęłam rozważać Alpy, do tej pory jeździłam tylko w Zieleńcu, Czarnej, Harrachovie i Karpaczu. Nie mogę się ogarnąć na forum i znaleźć odpowiedniego wątku dla "żółtodziobów" w temacie wyjazdów zagranicznych. Gdzie na pierwszy raz najlepiej jechać, czy kwiecień jest jeszcze dobrym terminem, czy lepiej wcześniej. Wybraliśmy w końcu Kronplatz bo udało mi się znaleźć fajny hotel w dobrej cenie. Pogoda była super -> codziennie lampa 😎jednego dnia pojechaliśmy do Alta Badia ( widoczki piękne ) a 3 dnia rano moja 2 połówka zerwała ACL i od tamtej pory już jeździłam sama tylko na Kronplatzu także trochę smuteczek. Do 3 Zinnen też w miarę blisko ale niestety nie udało się podjechać , może następnym razem co do kwietnia to nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się że im wyżej tym lepiej więc pewnie fajniej będzie na lodowcach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń Najlepsze ośrodki dla Polaków w Alpach: Kronplatz, Marilleva i Livigno. Najlepsze bo najtańsze ! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń W dniu 14.01.2024 o 14:02, AGnk napisał: Co wybraliście? Grossglockner Kals Matrei. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń Godzinę temu, MarioJ napisał: Livigno. Najlepsze bo najtańsze ! A w Livigno od 13 kwietnia dostajesz darmowy skipass 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 16 minut temu, Jeeb napisał: A w Livigno od 13 kwietnia dostajesz darmowy skipass Powinni dawać jeszcze pół litra za darmo i ubezpieczenie gratis. Mój kolega kiedyś rozbił się na stoku w Livigno. Nie miał ubezpieczenia narciarskiego (bo drogie) to zjechał gondolką na dół i zadzwonił na 112. Przyleciał helikopter karetka i zabrali go do szpitala. Karta EKUZ i przelot gratis. Jesteśmy bohaterami w Livigno! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń (edytowane) 8 godzin temu, MarioJ napisał: Powinni dawać jeszcze pół litra za darmo no już daj spokój - litr kosztuje 5 Euro a z tym helikopterem to faktycznie prawda - byłem tam w grudniu i tylu inerwencji służb ratowniczych dziennie to nie widziałem w żadnym innym ośrodku Edytowane 16 Styczeń przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 16 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń Livigno to jest dobre do dotankowania pod korek w drodze do i z Bormio 😁 Na razie tak traktuje ten ośrodek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty Choroba! Człowiek ledwo wrócił z tygodniowego urlopu w Dolomitach, a już gdzieś by sie wyskoczyło. W tym roku ferie w dolnosląskiem zbyt szybko wyznaczyli!!! Z racji braku białego w odpowiedniej ilości w okolicach Wrocławia zrodził mi się pewien pomysł. Gdzie najbliżej z Wrocławia w Alpy na "przedłużony" wekend skoczyć? Jakby człowiek cudem dostał dwa dni urlopu powiedzmy czwartek i piątek albo piątek i poniedziałek to chyba by wydało?? Wyszły by ze trzy dni jazdy😇! Jakieś pomysły? Delikatnie myślałem o Alpach Salzburskich. Internet podpowiada że nawet przez Czechy to 7,5 godziny w wersji optymistycznej (na korki w Monachium już mam powoli alergię) Widzę, że oferty noclegowe na niepłny tydzień da się znaleźć. Pytanie z cyklu mini-max. Minimum drogi maximum przyjemności z pobytu😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 12 minut temu, Nipern napisał: Choroba! Człowiek ledwo wrócił z tygodniowego urlopu w Dolomitach, a już gdzieś by sie wyskoczyło. W tym roku ferie w dolnosląskiem zbyt szybko wyznaczyli!!! Z racji braku białego w odpowiedniej ilości w okolicach Wrocławia zrodził mi się pewien pomysł. Gdzie najbliżej z Wrocławia w Alpy na "przedłużony" wekend skoczyć? Jakby człowiek cudem dostał dwa dni urlopu powiedzmy czwartek i piątek albo piątek i poniedziałek to chyba by wydało?? Wyszły by ze trzy dni jazdy😇! Jakieś pomysły? Delikatnie myślałem o Alpach Salzburskich. Internet podpowiada że nawet przez Czechy to 7,5 godziny w wersji optymistycznej (na korki w Monachium już mam powoli alergię) Widzę, że oferty noclegowe na niepłny tydzień da się znaleźć. Pytanie z cyklu mini-max. Minimum drogi maximum przyjemności z pobytu😁 My na czterodniowkę w marcu wybieramy się do Schladming. Jeden z bliżej położonych dużych ośrodków od Pl. W drodze powrotnej prawdopodobnie odwiedzimy Tauplitz albo hinterstroder w zależności od warunków śniegowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty Godzinę temu, Nipern napisał: Choroba! Człowiek ledwo wrócił z tygodniowego urlopu w Dolomitach, a już gdzieś by sie wyskoczyło. W tym roku ferie w dolnosląskiem zbyt szybko wyznaczyli!!! Z racji braku białego w odpowiedniej ilości w okolicach Wrocławia zrodził mi się pewien pomysł. Gdzie najbliżej z Wrocławia w Alpy na "przedłużony" wekend skoczyć? Jakby człowiek cudem dostał dwa dni urlopu powiedzmy czwartek i piątek albo piątek i poniedziałek to chyba by wydało?? Wyszły by ze trzy dni jazdy😇! Jakieś pomysły? Delikatnie myślałem o Alpach Salzburskich. Internet podpowiada że nawet przez Czechy to 7,5 godziny w wersji optymistycznej (na korki w Monachium już mam powoli alergię) Widzę, że oferty noclegowe na niepłny tydzień da się znaleźć. Pytanie z cyklu mini-max. Minimum drogi maximum przyjemności z pobytu😁 masz 400km z Wrocławia https://www.bergfex.pl/klinovec/webcams/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 43 minuty temu, Jeeb napisał: masz 400km z Wrocławia https://www.bergfex.pl/klinovec/webcams/ Fichtelberg na jednym karnecie, byłem kiedyś... https://www.snowtrex.pl/niemcy/oberwiesenthal/teren-narciarski.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 8 Luty Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty Nooo Klinovec/Fichtelberg mam już objeżdżone (na biegówkach co prawda). Ale to nie Alpy😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 9 Luty Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty Jak muszą to być Alpy to w Dolnej Austrii na pograniczu Styrii jest Hochkar w Alpach Ybbstalskich. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty W dniu 8.02.2024 o 18:46, Gacek1964 napisał: My na czterodniowkę w marcu wybieramy się do Schladming. Jeden z bliżej położonych dużych ośrodków od Pl. W drodze powrotnej prawdopodobnie odwiedzimy Tauplitz albo hinterstroder w zależności od warunków śniegowych. Gdybym zastanawiał się nad tymi bliższymi Alpami, to wybrałbym właśnie taką opcję na 3-4 słoneczne dni. Schladming jest o te 50-60km bliżej niż cała reszta większych ośrodków (Saalbach, Kitzbuhel, Obertauern, Gastein, Zell am See itp.), a taki mniejszy ośrodek jest rzeczywiście idealny na ostatni dzień, by po 3-4h jazdy móc wsiąść do auta i jeszcze przed zmrokiem wrócić do Pl. Oprócz Tauplitz można rozważyć alternatywnie Loser, Riesneralm, Planneralm, Feuerkogel, ale Tauplitz wydaje się najlepszą opcją. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2 godziny temu, koliber napisał: przed zmrokiem wrócić do Pl. chyba raczej przed północą 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 13 minut temu, Jeeb napisał: chyba raczej przed północą 😊 Takie są właśnie zalety wyjazdów marcowych, że ciemno robi się około 19-tej. A z Tauplitz (czy tym bardziej Feuerkogel) do granicy jest ok. 500km, więc kończąc jazdę ok. 13, powinno wystarczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty u mnie taki plan nigdy się nie udaje bo nawet jak zaplanuję o 13 to i tak zostaję do zamknięcia wyciągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi