Gerald Napisano 25 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2022 Zimowa wyprawa w okolice Sarajewa od lat była moim marzeniem. Spędziłem w Bośni 6 dni + 2 dni na dojazd. Dzisiaj wracam do Polski. Jeden dzień na wyciągach w ośrodku narciarskim Bjelašnica, 2 dni na wycieczki skiturowe w paśmie Visočica oraz jedna wycieczka skiturowa w paśmie Bjelaśnicy. 2 dni ze względu na fatalną pogodę były na odpoczynek i zwiedzanie Sarajewa. Naszą bazą wypadową była Tušila, nieopodal wsi Sinanovići w paśmie Visočica. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 25 Luty 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2022 Pierwszy dzień, startujemy na szczyt Subar położony nad naszym wynajętym domkiem. Szczyt ma 1820 mnpm. O ile wyjście było przyjemne, o tyle zjazd dla mnie koszmarny. Ciepło, śnieg mokry, skręty koszmarnie siłowe. Dobrze że to tylko jeden dzień taki z tak kiepskim śniegiem. Widoki piękne. Cdn. 6 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 12 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2022 Niedziela i poniedziałek to dni deszczowe. W niedzielę jedziemy zwiedzać pozostałości obiektów zbudowanych na zimowe igrzyska olimpijskie w 1984 roku w Sarajewie. Zwiedzamy też piękne Sarajewo. Wydaje mi się, że Malo Polje to jedyne miejsce w całej Bośni, gdzie do dzisiaj utrzymuje się (bardzo niewielki) odcinek dla narciarzy biegowych. Sarajewo: Obowiązkowe cevapcici na Bascarsiji (sarajewskie stare miasto) W poniedziałek moi koledzy w deszczowo-wietrznej aurze wychodzą w góry - ja odsypiam. Szybko wracają, tego dnia pogoda jest kiepska. Wieczorem, jesteśmy częstowani wyśmienitym domowym kajmakiem, przez właściciela naszego noclegu. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 12 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2022 Kolejny dzień, przynosi średnią pogodę. Niby warunki śniegowe nieco lepsze, i na minusie, ale wiatr i widoczność średnia. Rozdzielamy się, dwójka znajomych idzie na skitury, ja z kolegą zaś jedziemy do ośrodka narciarskiego Bjelasnica. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, ten ośrodek na naprawdę bardzo ciekawe i zróżnicowane trasy. Jak go planowali na 84 rok, to pomyśleli. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi